Két csodálatos karácsonyi szárnyas

Egy francia szakács álmodta meg ezt a két ínycsiklandó receptet a legfinomabb szárnyashúsokból. Eredeti, könnyű és nagyon finom.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csirkemell vörösborecetben

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 csirkemell kicsontozva, bőre nélkül
  • 4 evőkanál teavaj
  • frissen őrölt feketebors
  • 8-12 mogyoróhagyma, félbevágva
  • 4 evőkanál vörösborecet
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 4 evőkanál száraz fehérbor
  • 120 ml csirkehúsleves
  • 1 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
  • zöldsaláta a tálaláshoz.

Éles konyhakéssel vágd félbe a csirkemellet, hogy nyolc egyforma darabot kapj. A vaj felét nagyobb serpenyőben olvaszd fel közepes lángon. Tedd bele a csirkehúst, és 3-5 percig süsd, hogy aranybarna legyen. Egyszer fordítsd meg közben, és borsozd. Add hozzá a mogyoróhagymát, fedd le, és alacsony lángon 5-7 percig dobva-rázva pirítsd, néha kevergesd meg.

A csirkedarabokat tedd ki egy tányérra. A serpenyőbe tedd bele az ecetet, és gyakori kevergetés mellett egy percig melegítsd, amíg majdnem minden folyadék elpárolog. Add hozzá a fokhagymát, a bort és a húslevest, és keverd össze. A csirkét tedd vissza a serpenyőbe. Ha közben kifolyt a leve, azt is. Fedd le, és 2-3 percig párold, hogy a csirkehús megpuhuljon, és ha beleszúrsz, tiszta lé folyjon ki belőle. Tálaláshoz rakd ki a hagymát és a csirkemellet, takard le, nehogy kihűljön.

Erősebb lángon hirtelen forrald fel a serpenyőben maradt levet, hogy körülbelül a fele elpárologjon. Vedd le a tűzről, és fokozatosan keverd bele a megmaradt vajat, amitől a szósz besűrűsödik, és üveges lesz. Keverd még hozzá a petrezselymet is, majd ezzel öntsd le a csirkemellet. Tálaláskor zöldsalátával díszítsd.

Kacsa narancsszósszal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kg kacsa
  • 2 narancs
  • 100 g porcukor
  • 6 evőkanál fehérborecet vagy almaecet
  • 120 ml Grand Marnier
  • só, frissen őrölt feketebors
  • narancsszeletek a díszítéshez

A sütőt melegítsd elő 150 fokra, ami gázsütőnél kettes fokozat. A kacsáról szedd le a zsíros részeket és a bőrt, majd villával szurkáld meg. Tedd a kacsát egy nagy tepsibe, rácsra. Alufóliával gondosan takard be, és fél órán át süsd. Egy zöldséghámozóval vágd le a narancsok héját, amit vékony csíkokra szeletelj fel. A gyümölcsök levét facsard ki, és tedd félre. A porcukrot és az ecetet tedd egy vastag aljú lábosba, és keverd el. Nagy lángon, keverés nélkül forrald fel, amíg karamellszínű nem lesz. Vedd le a tűzről, és add hozzá a narancslét. Vigyázz, állj hátrébb, és az edény falán csorgasd bele, nehogy megégessen. Keverd őket össze, és forrald fel, közben add még hozzá a narancshéjat és a likőrt, majd 2-3 percig párold.

Vedd ki a kacsát a sütőből, a rácsról pedig szedegesd le a rajta maradt zsírt. Állítsd a sütőt 200 fokra. Süsd a kacsát alufólia nélkül további 25-30 percig, és háromszor-négyszer locsold meg a karamelles keverékkel. A húsnak aranybarnára kell sülnie, és akkor tudod, hogy kész, ha beleszúrsz a combja legvastagabb részébe, és tiszta lé folyik ki belőle. Az állat testéből a folyadékot csurgasd ki egy tűzálló tálba, a kacsát pedig tedd egy vágódeszkára. Alufóliával lazán takard le, és kb. negyed órát hagyd állni. A sütéskor megmaradt léhez add hozzá a karamelles keveréket, és tedd a kacsa mellé az asztalra.

A receptet megtalálod Martha Day: Nagy karácsonyi szakácsköny című könyvében.

Kétszáznál is több válogatott, pompás recept az ünnepi étkezéshez: hagyományos, díszes pulykasülttel, konyakos karácsonyi tortával és ínycsiklandozó húspástétomokkal. A kímélőbb reformkonyha receptjei éppúgy megtalálhatóak a könyvben, mint a vegetáriánus ételek nagy választéka.

Remek ötletek tárháza e könyv, mely otthon elkészíthető, fogyasztható ajándékokhoz, vendégváró falatkákhoz és rágcsálnivalókhoz, valamint koktélokhoz és meleg téli italokhoz ad részletes leírásokat, csodálatos képekkel illusztrálva.
Minden egyes recept jól követhető utasításokkal mutatja be lépésről lépésre, részletezve az elkészítés összes fázisát, és illusztrálva több mint 800 színes, étvágygerjesztő fotóval.

Ár: 5999,- Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó »
A könyvet itt rendelheted meg »

Ezt is szeretjük