Két csodálatos karácsonyi szárnyas
Egy francia szakács álmodta meg ezt a két ínycsiklandó receptet a legfinomabb szárnyashúsokból. Eredeti, könnyű és nagyon finom.
Csirkemell vörösborecetben
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 csirkemell kicsontozva, bőre nélkül
- 4 evőkanál teavaj
- frissen őrölt feketebors
- 8-12 mogyoróhagyma, félbevágva
- 4 evőkanál vörösborecet
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 4 evőkanál száraz fehérbor
- 120 ml csirkehúsleves
- 1 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
- zöldsaláta a tálaláshoz.
Éles konyhakéssel vágd félbe a csirkemellet, hogy nyolc egyforma darabot kapj. A vaj felét nagyobb serpenyőben olvaszd fel közepes lángon. Tedd bele a csirkehúst, és 3-5 percig süsd, hogy aranybarna legyen. Egyszer fordítsd meg közben, és borsozd. Add hozzá a mogyoróhagymát, fedd le, és alacsony lángon 5-7 percig dobva-rázva pirítsd, néha kevergesd meg.
A csirkedarabokat tedd ki egy tányérra. A serpenyőbe tedd bele az ecetet, és gyakori kevergetés mellett egy percig melegítsd, amíg majdnem minden folyadék elpárolog. Add hozzá a fokhagymát, a bort és a húslevest, és keverd össze. A csirkét tedd vissza a serpenyőbe. Ha közben kifolyt a leve, azt is. Fedd le, és 2-3 percig párold, hogy a csirkehús megpuhuljon, és ha beleszúrsz, tiszta lé folyjon ki belőle. Tálaláshoz rakd ki a hagymát és a csirkemellet, takard le, nehogy kihűljön.
Erősebb lángon hirtelen forrald fel a serpenyőben maradt levet, hogy körülbelül a fele elpárologjon. Vedd le a tűzről, és fokozatosan keverd bele a megmaradt vajat, amitől a szósz besűrűsödik, és üveges lesz. Keverd még hozzá a petrezselymet is, majd ezzel öntsd le a csirkemellet. Tálaláskor zöldsalátával díszítsd.
Kacsa narancsszósszal
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 kg kacsa
- 2 narancs
- 100 g porcukor
- 6 evőkanál fehérborecet vagy almaecet
- 120 ml Grand Marnier
- só, frissen őrölt feketebors
- narancsszeletek a díszítéshez
A sütőt melegítsd elő 150 fokra, ami gázsütőnél kettes fokozat. A kacsáról szedd le a zsíros részeket és a bőrt, majd villával szurkáld meg. Tedd a kacsát egy nagy tepsibe, rácsra. Alufóliával gondosan takard be, és fél órán át süsd. Egy zöldséghámozóval vágd le a narancsok héját, amit vékony csíkokra szeletelj fel. A gyümölcsök levét facsard ki, és tedd félre. A porcukrot és az ecetet tedd egy vastag aljú lábosba, és keverd el. Nagy lángon, keverés nélkül forrald fel, amíg karamellszínű nem lesz. Vedd le a tűzről, és add hozzá a narancslét. Vigyázz, állj hátrébb, és az edény falán csorgasd bele, nehogy megégessen. Keverd őket össze, és forrald fel, közben add még hozzá a narancshéjat és a likőrt, majd 2-3 percig párold.
-
Kék opálos csepp alakú ezüst fülbevaló cirkóniával11 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Cirkónia kristályos és fehér opálos minimalista ezüst fülbevaló11 900 Ft
-
Kék és fehér cirkónia kristályokkal díszített ezüst fülbevaló14 900 Ft
-
Színjátszó fehér opálos és cirkónia kristályos ékszerszett19 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc színes cirkóniával díszítve17 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy szett cseppre fűzve27 390 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia kristály díszítéssel14 900 Ft
-
Színes cirkónia karika ezüst ékszerszett19 990 Ft
-
Sötétkék cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Fehér cirkóniával körben díszített édesvízi igazgyöngyös nyaklánc15 900 Ft
-
Cirkónia spirál ezüst nyaklánc apró virágokkal19 900 Ft
-
Rózsaszín cirkóniával díszített ovális ezüst ékszerszett15 900 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített medál ezüst nyaklánccal15 900 Ft
-
Csepp alakú cirkóniával és édesvízi igazgyönggyel díszített ezüst nyaklánc13 900 Ft
Vedd ki a kacsát a sütőből, a rácsról pedig szedegesd le a rajta maradt zsírt. Állítsd a sütőt 200 fokra. Süsd a kacsát alufólia nélkül további 25-30 percig, és háromszor-négyszer locsold meg a karamelles keverékkel. A húsnak aranybarnára kell sülnie, és akkor tudod, hogy kész, ha beleszúrsz a combja legvastagabb részébe, és tiszta lé folyik ki belőle. Az állat testéből a folyadékot csurgasd ki egy tűzálló tálba, a kacsát pedig tedd egy vágódeszkára. Alufóliával lazán takard le, és kb. negyed órát hagyd állni. A sütéskor megmaradt léhez add hozzá a karamelles keveréket, és tedd a kacsa mellé az asztalra.
A receptet megtalálod Martha Day: Nagy karácsonyi szakácsköny című könyvében.
Kétszáznál is több válogatott, pompás recept az ünnepi étkezéshez: hagyományos, díszes pulykasülttel, konyakos karácsonyi tortával és ínycsiklandozó húspástétomokkal. A kímélőbb reformkonyha receptjei éppúgy megtalálhatóak a könyvben, mint a vegetáriánus ételek nagy választéka.
Remek ötletek tárháza e könyv, mely otthon elkészíthető, fogyasztható ajándékokhoz, vendégváró falatkákhoz és rágcsálnivalókhoz, valamint koktélokhoz és meleg téli italokhoz ad részletes leírásokat, csodálatos képekkel illusztrálva.
Minden egyes recept jól követhető utasításokkal mutatja be lépésről lépésre, részletezve az elkészítés összes fázisát, és illusztrálva több mint 800 színes, étvágygerjesztő fotóval.
Ár: 5999,- Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó »
A könyvet itt rendelheted meg »
OLVASD EL EZT IS!
- vörösbor
- narancs
Karácsonyi édességek
- alkohol
- gyümölcs
Ünnepi italok és koktélok
- fűszer
- advent