A tökéletes húsvéti sonka elkészítése 4 lépésben

Már a hús kiválasztásánál elronthatod a húsvéti sonka elkészítését. Ismerd meg a tökéletes végeredményhez vezető utat!

Nyereményjáték

Nyerj 20 000 forint értékű családi belépőt a Sobri Jóska Élményparkba! (x)

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 2 db játék

Ez is érdekelhet

Furcsa igényeik vannak a fesztiválokon fellépő sztároknak - Ezeket kérték a VOLT fellépői! (x)

Jól jönne egy nagyobb mobilcsomag? Komoly havidíj- és készülékvásárlási kedvezmények a Telekomtól! (x)

Nem kell sátorban aludnod, ráadásul biciklivel is elmehetsz erre a fesztiválra (x)

Teljesen más oldalát mutatta meg Hosszú Katinka - Ilyennek látta a fotós munka közben (x)

Mit és mennyit kell inni nyáron, hogy éber és fitt maradj? Nem csak a cukormentesség a fontos! (x)

beauty and style

Cuki konty rövid hajból: két mozdulat az egész, és nagyon nőies »

Ezekért a hajszínekért őrül meg most a fél világ »

A szoknyafazon, ami mindenkinek jól áll: nem tudja elrontani az alakod »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A húsvéti sonka meghatározó része a húsvéti ünnepkörnek, azonban korántsem annyira egyszerű elkészíteni, ahogyan azt kezdő háziasszonyként esetleg képzeled.

Nem mindegy, milyen sonkát választasz, ahogyan az sem, mennyi ideig és hogyan főzöd.

Kis sonka-mindentudó

Habár elég nehéz kivitelezni, hogy végigkóstold a kínálatot, a jó sonkát leginkább az íze alapján lehet megtalálni. Az érlelés ez esetben legalább három hétig tart, így a füst és a só egészen a hús rostjáig beeszi magát, ami a húson is érződik - ez az igazi parasztsonka.

Kinézetre azonban nem sokban különbözik tőle a gyors érlelésű sonka sem, melynek csak a külsejét érte a füstölés. Általában az egyetlen árulkodó jel, hogy ez utóbbi több lében áll. Az ilyen sonka belül száraz, főzés után szétesik, szétporlad, nem lehet szeletelni, tehát alaposan fontold meg, milyen termék mellett teszed le a voksod.

A hús színe is meghatározó lehet. A finom sonka kellemes, rózsaszínes árnyalatban játszik. Az előre csomagolt, kötözött sonkák ebből a szempontból igazán veszélyesek, hiszen nem tudhatod, valójában mit kapsz. Ha mégis ilyet választasz, akkor mindenképpen ellenőrizd a termék szavatosságát, azt, hogy nem szakadt-e ki a csomagolás, illetve nincs-e megkocsonyásodva a hús külseje. Ebben az esetben jobb, ha elfelejted, mert egyértelműen romlott áruról van szó.

Húsvéti sonka

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sonka, lehetőleg csontozott és nem előre csomagolt
  • 3-4 szem feketebors
  • ízlés szerint egy fej vöröshagyma

Elkészítés ideje:

Annyi ideig tart az elkészítés, ahány kilós a sonka.

Elkészítés menete:

A sonkát szombat este áztasd be annyi hideg vízbe, amennyi teljesen ellepi, így erősen sós íze kevésbé érződik majd. Ezt a vizet másnap öntsd le róla, majd szintén ugyanennyivel engedd fel. Szórd bele a borsot a vízbe, esetleg ízlésed szerint egy megpucolt vöröshagymát is dobhatsz mellé egészben.

A sonkát mindig annyi ideig kell főzni, ahány kiló. Ha másfél kilós a sonkád, akkor másfél órán keresztül főzd. Mikor az idgő kétharmadához érsz, érdemes ellenőrizni egy villával, hogy megpuhult-e már. Öntsd le róla a vizet, a sonkát pedig tedd egy aromaőrző, lefedhető tálba. Ha kihűlt, tedd be a hűtőbe hétfő reggelig.

Blog.hu ajánló