A tökéletes húsvéti sonka elkészítése 4 lépésben
Már a hús kiválasztásánál elronthatod a húsvéti sonka elkészítését. Ismerd meg a tökéletes végeredményhez vezető utat!
A húsvéti sonka meghatározó része a húsvéti ünnepkörnek, azonban korántsem annyira egyszerű elkészíteni, ahogyan azt kezdő háziasszonyként esetleg képzeled.
Nem mindegy, milyen sonkát választasz, ahogyan az sem, mennyi ideig és hogyan főzöd.
Kis sonka-mindentudó
Habár elég nehéz kivitelezni, hogy végigkóstold a kínálatot, a jó sonkát leginkább az íze alapján lehet megtalálni. Az érlelés ez esetben legalább három hétig tart, így a füst és a só egészen a hús rostjáig beeszi magát, ami a húson is érződik - ez az igazi parasztsonka.
Kinézetre azonban nem sokban különbözik tőle a gyors érlelésű sonka sem, melynek csak a külsejét érte a füstölés. Általában az egyetlen árulkodó jel, hogy ez utóbbi több lében áll. Az ilyen sonka belül száraz, főzés után szétesik, szétporlad, nem lehet szeletelni, tehát alaposan fontold meg, milyen termék mellett teszed le a voksod.
A hús színe is meghatározó lehet. A finom sonka kellemes, rózsaszínes árnyalatban játszik. Az előre csomagolt, kötözött sonkák ebből a szempontból igazán veszélyesek, hiszen nem tudhatod, valójában mit kapsz. Ha mégis ilyet választasz, akkor mindenképpen ellenőrizd a termék szavatosságát, azt, hogy nem szakadt-e ki a csomagolás, illetve nincs-e megkocsonyásodva a hús külseje. Ebben az esetben jobb, ha elfelejted, mert egyértelműen romlott áruról van szó.
Húsvéti sonka
Hozzávalók:
- 1,5 kg sonka, lehetőleg csontozott és nem előre csomagolt
- 3-4 szem feketebors
- ízlés szerint egy fej vöröshagyma
Elkészítés ideje:
Annyi ideig tart az elkészítés, ahány kilós a sonka.
Elkészítés menete:
A sonkát szombat este áztasd be annyi hideg vízbe, amennyi teljesen ellepi, így erősen sós íze kevésbé érződik majd. Ezt a vizet másnap öntsd le róla, majd szintén ugyanennyivel engedd fel. Szórd bele a borsot a vízbe, esetleg ízlésed szerint egy megpucolt vöröshagymát is dobhatsz mellé egészben.
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia körrel díszítve11 900 Ft
-
Rózsaszín cirkóniával díszített ovális ezüst ékszerszett15 900 Ft
-
Cirkónia kristályos minimalista ovális ezüst fülbevaló19 990 Ft
-
Cirkónia kristályos és fehér opálos minimalista ezüst fülbevaló11 900 Ft
-
Kék opálos csepp alakú ezüst fülbevaló cirkóniával11 900 Ft
-
Zöld cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített medál ezüst nyaklánccal15 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy szett cseppre fűzve27 390 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc különlges cirkónia dísszel12 900 Ft
-
Kék és fehér cirkónia kristályokkal díszített ezüst fülbevaló14 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia kristály díszítéssel14 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Fehér cirkónia kristállyal díszített kapcsos fülbevaló12 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc szögletes cirkónia díszítéssel14 990 Ft
-
Cirkónia spirál ezüst nyaklánc apró virágokkal19 900 Ft
A sonkát mindig annyi ideig kell főzni, ahány kiló. Ha másfél kilós a sonkád, akkor másfél órán keresztül főzd. Mikor az idgő kétharmadához érsz, érdemes ellenőrizni egy villával, hogy megpuhult-e már. Öntsd le róla a vizet, a sonkát pedig tedd egy aromaőrző, lefedhető tálba. Ha kihűlt, tedd be a hűtőbe hétfő reggelig.
OLVASD EL EZT IS!
- ünnep
- krém
Így készül a házi tormakrém
- ünnep
- bárány