Ezeket az ételeket szigorúan tilos fogyasztani!
Terhesen
A kilenc hónap alatt nem csak magadra, de a picire is oda kell figyelned.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Beindul a D-vitamin-termelődés, és javítja a közérzetet: töltődj fel bioszoláriummal télen is! (x)

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

A 79 éves Jane Fonda retus nélkül mutatta meg magát - Most is gyönyörű »

Képeken a H&M Erdem kollekciója! Csodás dizájner darabok »

Nem is gondolnád, milyen nőies lehet a fekete rúzs! »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A pocakodban fejlődő apróság közvetlen kapcsolatban áll veled a kilenc hónap alatt. Az általad elfogyasztott élelmiszerek tápanyagait hasznosítja ő is, a vitaminok és ásványi anyagok pedig a testének építőkövei lesznek a fejlődés során.

Fontos, hogy a terhesség ideje alatt a babának szükséges ételekből többet egyél, azonban vannak olyan dolgok is, melyeket jobb, ha kerülsz. A hasznos anyagok mellett ugyanis a károsak is eljutnak a picihez a méhlepényen keresztül, és nem biztos, hogy a számodra ártalmatlan finomságok rá sincsenek rossz hatással. Íme, a kerülendő ételek listája!

Nyers húsok, tejtermékek, sajtok

A nem eléggé átsült húsok, a pasztőrözetlen tejtermékek, illetve a penészes sajtok listeriosist terjeszthetnek. A Listeria monocytogenes baktérium bárkit megfertőzhet, azonban a kismamák fokozottan érzékenyek, ráadásul a betegség komoly veszélyt jelenthet a babára. A kór akár vetéléshez is vezethet, bár sokszor tünetmentesen zajlik, és csak a pici születése után lehet észrevenni, ha valami nincs rendben.

Ha a fenti ételeket fogyasztod, fennáll a kockázata annak, hogy az embrió a méhedben betegszik meg. Ebben az esetben előfordulhat, hogy agyhártyagyulladással jön a világra, vagy testét hólyagos kiütések borítják, ha pedig nem kezelik azonnal antibiotikummal, a túlélés esélye igen kicsi. Jobb tehát, ha elővigyázatosságból inkább lemondasz a beefsteakről, a házi tejről, a camembert sajtról és a gorgonzoláról.

Alaposan átsütve vagy megfőzve fogyaszthatsz bármilyen húsfélét, ami azonban a tejtermékeket és a sajtokat illeti, jobb, ha beéred a pasztőrözött termékekkel, mint a feta sajt vagy a mozzarella. Ha nem vagy biztos benne, hogy egy bizonyos sajtfélét fogyaszthatsz-e, ellenőrizd a csomagoláson, ahol többnyire fel van tüntetve, ha az adott termék pasztőrözött.

Tojás

A nyers tojás igen jó táptalaj a szalmonella baktériumok számára. A betegség többnyire a nem szabvány szerint működő étkezdékben terjed, de a terhes nők érzékenyebbek a fertőzésre. A szalmonella növeli a vetélés kockázatát, ami önmagában már elegendő ok arra, hogy várandósan tartózkodj a tojástól. Mindazonáltal, ha mégis elkapod a betegséget, szerencsére nem okoz fejlődési rendellenességet a babánál, a legjobb mégis az, ha esélyt sem adsz a veszélyes kórnak.

A lágy tojás és a tükörtojás mellett ne feledkezz meg azokról az ételekről sem, melyek nyers tojást tartalmazhatnak, mint a sütemények habja és a majonéz. Ezeket azért érdemes kerülnöd, mert a terhes nők immunrendszere többnyire meggyengül, ezért enyhébb fertőzéseket is könnyebben kaphatsz el ebben az időszakban.

Halak, tenger gyümölcsei, belsőségek

A halhús remek tápanyagforrás, ezért a terhesség alatt se mondj le róla. Arra azonban ügyelj, hogy milyen tengeri herkentyű kerül az asztalra, ugyanis nem minden halféle ajánlott pocakosoknak. A legtöbb uszonyos húsa metil-higanyt tartalmaz, ami ekkora mennyiségben a felnőtt szervezet számára ártalmatlan, de a pici számára káros lehet. Kerüld a kardhalat, a cápahúst és a nyársorrú halat, ellenben heti 20 dkg tonhalat és 40 dkg lazachúst bátran fogyaszthatsz.

Nyers formában semmilyen tengeri állatot ne egyél, a kagylóféléket pedig jó, ha még főtten sem fogyasztod. Ugyanez érvényes az állati belsőségekre is, mivel a vese és a máj azok a kiválasztószervek, melyek a méreganyagokat feldolgozzák, így soha nem lehetsz biztos afelől, hogy nem tartalmaznak káros vegyületeket. A máj tehát a korábbi elméletekkel ellentétben nem magas A-vitamin-tartalma miatt kerülendő. Sokkal inkább azért, amiért a terhesség alatti méregtelenítő kúra is szigorúan tilos, tehát, hogy ne juttass felesleges méreganyagokat a fejlődőben lévő apróság vérébe.

Amit csak módjával fogyassz

A szénsavas üdítők rengeteg tartósítószert tartalmazhatnak, amit nem csak a baba, de saját egészséged védelme érdekében is érdemes kerülnöd. Néha egy-egy pohár még belefér, csakúgy, mint kávéból. A feketével azonban bánj még óvatosabban, ugyanis a rendszeres kávéfogyasztók körében nagyobb a vetélés valószínűsége. Ha kávéfüggő vagy, és koffein nélkül képtelen vagy napközben talpon maradni, próbáld zöld teával helyettesíteni, ami remek élénkítő ital.

Bánj a sóval is mértékletesen, de teljesen ne mondj le róla. Mivel vízvisszatartást okozhat, nem árt, ha a terhességi ödéma idején kevésbé sózod ételeidet, de alapvetően szüksége van szervezetednek a nátriumra, mivel a terhességi hormonok fokozzák ezen nyomelem kiválasztását. Túlzásba tehát ne vidd, de valamennyi sót feltétlenül használj.

Blog.hu ajánló