Friss kutatás! - Egy mostanáig nem ismert ok a fogszuvasodás hátterében

Ha terhesen kevés sajtot eszel, elromolhatnak a kicsi fogai.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Terhesség idején a táplálkozás alapvetően befolyásolja a baba fejlődését és különböző későbbi tulajdonságait is. Egy új japán vizsgálat tanúsága szerint a gyermekkori fogszuvasodás elleni küzdelem szempontjából is fontos szempont a helyes táplálkozás.

Tanaka Keiko közegészségügyi professzor a különböző betegségek megelőzésével foglalkozik. Munkatársaival azt vizsgálták meg, hogy kimutatható-e valamilyen összefüggés a gyerekek fogának romlása és édesanyjuknak a terhesség időszakában elfogyasztott tejtermékek, kalciumkészítmények mennyisége között.

A tanulmány előzménye

A tanulmány előzménye az volt, hogy Argentínában a terhes asszonyok kalciumszedése mérhetően csökkentette a szuvas fogak későbbi gyakoriságát gyermekeik körében.

A különböző kalciumkészítmények alkalmazása Japánban sem ritka terhesség alatt, viszont több korábbi dolgozat azt mutatta, hogy jobb a tejből és tejtermékekből származó kalcium fölszívódása, beépülése a szervezetbe, mint a táplálékkiegészítő szerekből.

Az anyai kalciumfogyasztás védő hatású

Egy japán nagyvárosban és környékén 1002 terhes nőt vontak be a tanulmányba. A terhesség időszakában ismételt, részletes táplálkozási és életmódbeli kérdésekkel foglalkozó kérdőíveket töltöttek ki.

A kutatók tudták, hogy az eredmények megbízhatósága attól függ, mennyire pontosak ezek az adatok, így ha valahol bármilyen részlet hiányzott, azt az esetet nem értékelték.

Ezeket edd az egészséges babáért

Nézegess képeket!

Elolvasom

Végül a kiinduló számból csak 318 gyermek fogait vizsgálták meg részletesen életének 41-50 hónapjában. További kritikai ellenőrzés után a végső tudományos értékelés 315 anyára és gyermekére vonatkozott.

A tej és tejtermékek, a joghurt és a kalcium anyai fogyasztása védő hatású volt a gyermekek későbbi fogszuvasodásának gyakorisága szempontjából, de ez általánosságban csak határérték szintjén volt igaz.

Leginkább a sajtfogyasztás számít

Egyértelmű, statisztikailag jelentős összefüggés volt viszont a várandós időszakban elfogyasztott sajt mennyisége és a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága között: ha a terhes asszony sok sajtot evett, gyermekének ritkán romlott a foga.

A kutatók nem tudnak pontos magyarázatot adni a megfigyelésre és további vizsgálatokat terveznek. Az adat azonban tanulságos és megszívlelhető: a gyermeket váró asszonyoknak érdemes sajtot enni.

Ezt is szeretjük