2 egyszerű étel kismamáknak, ami nélkül károsodhat a baba

Testileg-lelkileg

Tojást és sovány húst ajánlanak kolintartalmuk miatt.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Évtizedekkel később csökkentheti az utódnál a magas vérnyomás és a mentális problémák kockázatát, ha a várandós nő elegendő kolint fogyaszt, például tojás vagy sovány hús formájában - állapították meg amerikai kutatók.

Olyan fontos, mint a folsav?

A Cornell Egyetem szakemberei elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben a kolin pótlását ugyanúgy ajánlják a terhesség alatt, mint most a folsavét.

Eva Pressman kutatásvezető és csoportja 26, a harmadik trimeszterben járó állapotos nőnél tanulmányozta az úgynevezett epigenetikai markereket.

A DNS-molekula környezetében, hozzá kapcsolódva kisebb molekulák találhatók, amelyek befolyásolják, hogy melyik gén, mikor van bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban.

Ezek az epigenetikai tényezők igen fontos szerepet játszanak, mert kikapcsolhatnak védőgéneket vagy olyanokat, amelyek fehérjeterméke káros.

Olcsó, és nincs mellékhatása

A vizsgálatba bevont állapotos nők étrendje vagy napi 480 milligramm, vagy 930 milligramm kolint tartalmazott.

A kutatók úgy találták, hogy a nagyobb dózisú kolint fogyasztó nők epigenetikai mintázata eltért, a test hormonaktivitását szabályozó géneknek megváltozott az állapota. Kiderült, hogy a kortizon stresszhormon termelődését szabályozó gének kikapcsolódtak, az újszülöttek vérében pedig 33 százalékkal kisebb volt a kortizonszint.

Ezeket edd az egészséges babáért

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kortizon hormon vérszintje összefügg a stressz és a metabolikus szindróma kockázatával. Pressman úgy véli, hogy a szorongásban és depresszióban szenvedő várandós nőknek kórosan megemelkedett kortizonszintjük csökkentése érdekében megelőzésként érdemes lenne kolint szedniük.

- Egyszer úgy írhatjuk majd elő a kolint a várandós nőknek, ahogyan most a folsavat. Olcsó, és az alkalmazott dózisban nincs érzékelhető mellékhatása - idézte a kutatót a The Daily Telegraph című brit napilap.

A sajt is fontos

Egy új japán vizsgálat tanúsága szerint a gyermekkori fogszuvasodás elleni küzdelem szempontjából is fontos szempont a helyes táplálkozás. Tanaka Keiko közegészségügyi professzor a különböző betegségek megelőzésével foglalkozik. Munkatársaival azt vizsgálták meg, hogy kimutatható-e valamilyen összefüggés a gyerekek fogának romlása és édesanyjuknak a terhesség időszakában elfogyasztott tejtermékek, kalciumkészítmények mennyisége között.

Ha nem jön a tej

Ha a baba megszületett, fontos, hogy a lehető legtovább anyatejjel tápláld. Sok anyukánál azonban nem indul meg a tejtermelődés - biztos, ami biztos, készülj fel erre az eshetőségre videónk segítségével, hogy mielőbb felülkerekedhess a problémán.

Mint kiderült, a tej és tejtermékek, a joghurt és a kalcium anyai fogyasztása védő hatású volt a gyermekek későbbi fogszuvasodásának gyakorisága szempontjából, de ez általánosságban csak határérték szintjén volt igaz.

A tapasztalatok szerint leginkább a sajtfogyasztás számít: egyértelmű, statisztikailag jelentős összefüggés mutatható ki a várandós időszakban elfogyasztott sajt mennyisége és a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága között: ha a terhes asszony sok sajtot evett, gyermekének ritkán romlott a foga. Ha többet szeretnél megtudni a témáról, kattints korábbi cikkünkre.

Ezt is szeretjük