Megbetegszik a család, ha megeszitek: ha ezt látod az ételen, már nem fogyasztható

Képeken mutatunk egy-egy baljós jelet hat ételen.

Dia


                        	Mi legyen a tojással, ha megrepedt a héja? A legnagyobb óvatosság mellett is előfordulhat ilyen baleset, ilyenkor a legjobb azonnal felütni, és felhasználni. Ha viszont a tojás már a dobozban is sérült, tehát nem tudni, mikor repedt meg, nem érdemes elfogyasztani. Bár úgy mondják, hogy ha a héj alatti hártya ép, akkor a tojásnak nincs baja, kockáztatni mégsem érdemes, mivel ez esetben fennáll a szalmonellafertőzés veszélye.

Mi legyen a tojással, ha megrepedt a héja? A legnagyobb óvatosság mellett is előfordulhat ilyen baleset, ilyenkor a legjobb azonnal felütni, és felhasználni. Ha viszont a tojás már a dobozban is sérült, tehát nem tudni, mikor repedt meg, nem érdemes elfogyasztani. Bár úgy mondják, hogy ha a héj alatti hártya ép, akkor a tojásnak nincs baja, kockáztatni mégsem érdemes, mivel ez esetben fennáll a szalmonellafertőzés veszélye.

Dia


                        	A felvágottak esetében a szín és a tapintás a mutatója az étel frissességének. Ha a felvágott felülete ragacsos, az baljós jel. Amennyiben a színe sem a megszokott rózsaszínes-pirosas, vagy itt-ott elszíneződések vannak rajta, a felvágott valószínűleg nem friss, és könnyen megbetegítheti a családot. A szürkés, zöldes, illetve fehéres szín vészjósló jel lehet.

A felvágottak esetében a szín és a tapintás a mutatója az étel frissességének. Ha a felvágott felülete ragacsos, az baljós jel. Amennyiben a színe sem a megszokott rózsaszínes-pirosas, vagy itt-ott elszíneződések vannak rajta, a felvágott valószínűleg nem friss, és könnyen megbetegítheti a családot. A szürkés, zöldes, illetve fehéres szín vészjósló jel lehet.

Fotó: medicaldaily.com

Dia


                        	Amennyiben a sajt megpenészedett, sokan csak levágják a penészes részt, és elfogyasztják, ami megmaradt. Fontos azonban, hogy a penész veszélyes, hiszen nem arról az ártalmatlan nemespenészről beszélünk, amelyet a készítés során alkalmaznak a sajt ízessé tételére, hanem az egészségre káros, a romlás nyomán a sajtra kerülő penészről.
                        	A szabály az, hogy lágyabb sajt esetében a sajt többi része sem ehető, mivel a sajt belsejében szemmel láthatatlan penészgombafonalak terjedhettek szét. A kemény sajtok ép része azonban fogyasztható, de ügyelni kell, hogy a kés éle ne szennyezze be a sajtot penésszel.

Amennyiben a sajt megpenészedett, sokan csak levágják a penészes részt, és elfogyasztják, ami megmaradt. Fontos azonban, hogy a penész veszélyes, hiszen nem arról az ártalmatlan nemespenészről beszélünk, amelyet a készítés során alkalmaznak a sajt ízessé tételére, hanem az egészségre káros, a romlás nyomán a sajtra kerülő penészről.

A szabály az, hogy lágyabb sajt esetében a sajt többi része sem ehető, mivel a sajt belsejében szemmel láthatatlan penészgombafonalak terjedhettek szét. A kemény sajtok ép része azonban fogyasztható, de ügyelni kell, hogy a kés éle ne szennyezze be a sajtot penésszel.

Fotó: chowhound.com

Dia


                        	Ha a lekvár tetején penész van, meg szabad enni, miután a romlott rész egy kanál segítségével eltávolításra kerül?  Nem érdemes, mégpedig ugyanabból az okból, amiért a lágy sajtokat sem jó penészesedés után megenni. A gombafonalak mélyebbre hatolhattak, mint azt szemmel látni lehet.

Ha a lekvár tetején penész van, meg szabad enni, miután a romlott rész egy kanál segítségével eltávolításra kerül?  Nem érdemes, mégpedig ugyanabból az okból, amiért a lágy sajtokat sem jó penészesedés után megenni. A gombafonalak mélyebbre hatolhattak, mint azt szemmel látni lehet.

Fotó: preservingfoodathome.com

Dia


                        	Akárcsak a lágy sajt vagy a lekvár esetében, az állag az oka annak, hogy a penész a lágyabb, vizesebb zöldségekben és gyümölcsökben is nagyon gyorsan képes terjedni. Ilyen például az őszibarack és a paradicsom is, melyeket ha penész van rajtuk, nem szabad elfogyasztani.

Akárcsak a lágy sajt vagy a lekvár esetében, az állag az oka annak, hogy a penész a lágyabb, vizesebb zöldségekben és gyümölcsökben is nagyon gyorsan képes terjedni. Ilyen például az őszibarack és a paradicsom is, melyeket ha penész van rajtuk, nem szabad elfogyasztani.

Fotó: Wikimedia Commons/Calimo

Dia


                        	Ha a rizsben néhány apró kukac mocorog, nem érdemes a kiválogatásukkal foglalkozni még akkor sem, ha minden bolt zárva, és csak az a bizonyos fél zacskó rizs van otthon. Egy gyakori kártevő, a rizszsizsik lárvája lehet a hívatlan és igen gusztustalan vendég, mely a zacskóban vagy tárolóban kelhetett ki a petékből. Bár betegséget elvileg nem okoz, ha valaki elfogyasztja a zsizsikes ételt, különösen, mivel a rizs forró vízben fő, érdemes tiszta alapanyagból főzni, főleg a gyereknek.

Ha a rizsben néhány apró kukac mocorog, nem érdemes a kiválogatásukkal foglalkozni még akkor sem, ha minden bolt zárva, és csak az a bizonyos fél zacskó rizs van otthon. Egy gyakori kártevő, a rizszsizsik lárvája lehet a hívatlan és igen gusztustalan vendég, mely a zacskóban vagy tárolóban kelhetett ki a petékből. Bár betegséget elvileg nem okoz, ha valaki elfogyasztja a zsizsikes ételt, különösen, mivel a rizs forró vízben fő, érdemes tiszta alapanyagból főzni, főleg a gyereknek.

Fotó: bhol.co.il
Ezt is szeretjük
Szerző: Kovács Gabriella
Fotó: