6 étel nyáron, ami megbetegíthet - Sokan gyerekeknek is adják
Nem is sejtik, hogy milyen veszélynek teszik ki ezekkel az ételekkel a gyerekek egészségét.

Dia


                        	A grillezett hús egészen más aromát kap, mint egy hagyományosan tepsiben vagy serpenyőben készített, így az étel készítésének ez a módja különösen népszerű nyáron. Sajnos azonban kevesen tudják, hogy sütés közben káros anyagok szabadulhatnak fel. Ha a parázsba húslé, páclé vagy zsír cseppen, PAH - azaz policiklusos aromás szénhidrogének, például benzpirén - szabadul fel. Ez belélegezve is káros, de az ételbe is kerül belőle. Sütés közben úgy lehet észrevenni a kártékony cseppeket, hogy felcsap a láng. Ilyenkor amíg a láng el nem csendesedik, húzzátok félre a húst. Vigyázni kell továbbá arra is, hogy a hús ne égjen szenesre, de jól süljön át.

A grillezett hús egészen más aromát kap, mint egy hagyományosan tepsiben vagy serpenyőben készített, így az étel készítésének ez a módja különösen népszerű nyáron. Sajnos azonban kevesen tudják, hogy sütés közben káros anyagok szabadulhatnak fel. Ha a parázsba húslé, páclé vagy zsír cseppen, PAH - azaz policiklusos aromás szénhidrogének, például benzpirén - szabadul fel. Ez belélegezve is káros, de az ételbe is kerül belőle. Sütés közben úgy lehet észrevenni a kártékony cseppeket, hogy felcsap a láng. Ilyenkor amíg a láng el nem csendesedik, húzzátok félre a húst. Vigyázni kell továbbá arra is, hogy a hús ne égjen szenesre, de jól süljön át.

Dia


                        	A sült vagy hamburgerbe kerülő hús ha nincs rendesen átsütve, fertőzésveszélyes. Paraziták kerülhetnek a szervezetbe - például trichinella fonalféreg -, amelyek idővel komoly, életveszélyes állapothoz is vezethetnek, és a bakteriális fertőződés kockázata is fennáll. Gyanús büfénél ne álljatok be a sorba, otthon pedig akár ételhőmérővel is érdemes figyelnetek, hogy a hús belső hőmérséklete elérte-e a 70-75°C-ot: élelmiszerbiztonsági előírások szerint ennyi kell ahhoz, hogy az étel valóban mentessé váljon a kórokozóktól - E.coli, szalmonella és így tovább. Az 50-60°C-on készített húsban legyengülnek ugyan, de el nem pusztulnak a baktériumok, a 30-40°C-os nyári melegben pedig ideálisak a körülmények számukra a szaporodáshoz.

A sült vagy hamburgerbe kerülő hús ha nincs rendesen átsütve, fertőzésveszélyes. Paraziták kerülhetnek a szervezetbe - például trichinella fonalféreg -, amelyek idővel komoly, életveszélyes állapothoz is vezethetnek, és a bakteriális fertőződés kockázata is fennáll. Gyanús büfénél ne álljatok be a sorba, otthon pedig akár ételhőmérővel is érdemes figyelnetek, hogy a hús belső hőmérséklete elérte-e a 70-75°C-ot: élelmiszerbiztonsági előírások szerint ennyi kell ahhoz, hogy az étel valóban mentessé váljon a kórokozóktól - E.coli, szalmonella és így tovább. Az 50-60°C-on készített húsban legyengülnek ugyan, de el nem pusztulnak a baktériumok, a 30-40°C-os nyári melegben pedig ideálisak a körülmények számukra a szaporodáshoz.

Dia


                        	Kapaszkodj meg: három deci kóla tíz kockacukornyi cukrot tartalmaz. Ne vegyél üdítőket, készíts inkább visszahűtött gyümölcsteát üresen, finom házi limonádét mézzel vagy kevés nádcukorral, így nemcsak a bevitt cukormennyiséget csökkentheted, de a káros összetevőket is mellőzheted, mint a kátrány, a gumiarábikum és egyebek. Nagyon fontos, hogy nemcsak a kóla, de a szénsavas üdítők általában, illetve a rostosak is rengeteg cukrot és adalékanyagot tartalmaznak. Az energiaitalok károsságát pedig mindenekfelett említenénk: egy gyerek szívének, agyának, szervezetének olyan, akár egy lórúgás, hiszen egy felnőtt szervezetet is túlságosan felpörget - felejtsétek el!

Kapaszkodj meg: három deci kóla tíz kockacukornyi cukrot tartalmaz. Ne vegyél üdítőket, készíts inkább visszahűtött gyümölcsteát üresen, finom házi limonádét mézzel vagy kevés nádcukorral, így nemcsak a bevitt cukormennyiséget csökkentheted, de a káros összetevőket is mellőzheted, mint a kátrány, a gumiarábikum és egyebek. Nagyon fontos, hogy nemcsak a kóla, de a szénsavas üdítők általában, illetve a rostosak is rengeteg cukrot és adalékanyagot tartalmaznak. Az energiaitalok károsságát pedig mindenekfelett említenénk: egy gyerek szívének, agyának, szervezetének olyan, akár egy lórúgás, hiszen egy felnőtt szervezetet is túlságosan felpörget - felejtsétek el!

Dia


                        	Az egyik legkedveltebb strandétel a sült krumpli, de az év többi szakában is gyakran készített, különösen a gyerekek körében szeretett köretről van szó. A sült burgonya azonban, mint minden más olajban sült étel is - lángos, fánk és így tovább -, transzzsírforrás. A transzzsírok rendkívül károsak, többek közt emelik a "rossz" koleszterin, az LDL szintjét a vérben, növelik a gyulladásos fehérjék jelenlétét, és ártanak a szívizomnak is. Egy adag sült krumpli tíz gramm transzzsírt is tartalmazhat, így érdemes minél ritkábban fogyasztani, illetve a gyerek elé tenni.

Az egyik legkedveltebb strandétel a sült krumpli, de az év többi szakában is gyakran készített, különösen a gyerekek körében szeretett köretről van szó. A sült burgonya azonban, mint minden más olajban sült étel is - lángos, fánk és így tovább -, transzzsírforrás. A transzzsírok rendkívül károsak, többek közt emelik a "rossz" koleszterin, az LDL szintjét a vérben, növelik a gyulladásos fehérjék jelenlétét, és ártanak a szívizomnak is. Egy adag sült krumpli tíz gramm transzzsírt is tartalmazhat, így érdemes minél ritkábban fogyasztani, illetve a gyerek elé tenni.

Dia


                        	Hamburgerhez, hotdoghoz, sült krumplihoz, salátához - végeláthatatlan a lista, mi mindenhez fogyasztanak az emberek ketchupot, mustárt, majonézt. Ezek az egyébként igen ízletes kiegészítők sajnos nagyon magas cukortartalommal bírnak, és - néhány kivétellel - színezék- és adalékanyag-tartalmuk is magas. Mind közül a majonéz az, ami kétszeresen is veszélyes a szervezet számára: a már kiadagolt, de csak kis idő múlva elfogyasztott majonéz hűtés nélkül, különösen a nyári melegben szalmonellafertőzés forrása lehet. Kiváltképp igaz ez a házilag kevert majonézre, amely nyers tojással készül, de a tubusos verzióval is vigyázni kell.

Hamburgerhez, hotdoghoz, sült krumplihoz, salátához - végeláthatatlan a lista, mi mindenhez fogyasztanak az emberek ketchupot, mustárt, majonézt. Ezek az egyébként igen ízletes kiegészítők sajnos nagyon magas cukortartalommal bírnak, és - néhány kivétellel - színezék- és adalékanyag-tartalmuk is magas. Mind közül a majonéz az, ami kétszeresen is veszélyes a szervezet számára: a már kiadagolt, de csak kis idő múlva elfogyasztott majonéz hűtés nélkül, különösen a nyári melegben szalmonellafertőzés forrása lehet. Kiváltképp igaz ez a házilag kevert majonézre, amely nyers tojással készül, de a tubusos verzióval is vigyázni kell.

Dia


                        	Nincsen nyár fagyi nélkül, de a hűs finomság is hozhat bajt a családra: soha ne vásároljatok kétes körülmények közül származót. Hiába hangulatos a pedálos fagyiskocsiból kérni a gombócokat, sajnos sohasem lehet tudni, nem került-e a fagyiba pasztörizálatlan tej, és egyáltalán milyen körülmények közt készült, milyen alapanyagokból. Cukrászdából, fagyizóból sokkal biztonságosabb fagylaltot venni. Érdemes kipróbálnotok a házi fagyikészítést, így a cukortartalmat is drasztikusan csökkenthetitek, valamint aromáktól, színezékektől is mentes lehet a fagylalt, amit a család fogyaszt.

Nincsen nyár fagyi nélkül, de a hűs finomság is hozhat bajt a családra: soha ne vásároljatok kétes körülmények közül származót. Hiába hangulatos a pedálos fagyiskocsiból kérni a gombócokat, sajnos sohasem lehet tudni, nem került-e a fagyiba pasztörizálatlan tej, és egyáltalán milyen körülmények közt készült, milyen alapanyagokból. Cukrászdából, fagyizóból sokkal biztonságosabb fagylaltot venni. Érdemes kipróbálnotok a házi fagyikészítést, így a cukortartalmat is drasztikusan csökkenthetitek, valamint aromáktól, színezékektől is mentes lehet a fagylalt, amit a család fogyaszt.

Blog.hu ajánló
Fotó: