Mikor nem szabad mézet fogyasztani? Súlyos bajt okozhat
Bár a mézben sok-sok értékes tápanyag van, sajnos halálos méreg is lehet.

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt a Sárik Péter Trió elragadó jazzkoncertjére a Pesti Vigadóba! (x)

Nyerj luxuskozmetikumokat érett bőr számára, és búcsúzz el a ráncoktól a természet erejével! (x)

Nyerj utazókönyvet, és ismerd meg a világ legkevésbé ismert érdekességeit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Gomba vagy baktérium? Nagyon is lehet érzékelni a különbséget, és máshogy is kell kezelni (x)

Ezreket spórolhatsz a vízszámlán: pénzt és energiát spórol ez a konyhai eszköz (x)

A legjobb szőrtelenítő módszer télen is: így lesz hetekig sima a bőröd (x)

Babapuha és fényes lesz a festett haj, ha ezekkel ápolod: látható lesz a különbség (x)

Tökéletes alakot és egészséges testet ajándékozhatsz karácsonyra! Mutatjuk, hogyan (x)

beauty and style

4 meleg ital hideg napokra, melyektől nem fogsz hízni - Felpörgetik az anyagcserét »

Minden hajszála kihullott egy betegség miatt, mégis csodás fotók készülnek róla »

A legjobb hidratálók, de sokan rosszul használják őket: így hatnak a növényi olajok »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Kevés csábítóbb csemege van, mint az aranyló, lágyan csurgó méz, ráadásul ez a finomság telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így aztán nemcsak jó az íze, de még egészséges is. Nem hiába ismerték és fogyasztották már a kőkorban.

A mézről - fent sorolt jó tulajdonságait ismervén - senki nem is gondolná, hogy mekkora bajt okozhat, pedig sokak óvva intenek, hogy akár halálos következménye is lehet a fogyasztásának: meg kell gondolni, hogy ki és mikor fogyasztja, emellett a méz származási helye sem elhanyagolható kérdés: bevizsgált, engedéllyel rendelkező termelőtől ajánlatos mézet venni.

Kinek árthat a méz?

A méz önmagában véve valóságos tárháza a tápanyagoknak: magnézium, foszfor, cink, vas, mangán, kálium és kalcium, B-vitamin és sok-sok C-vitamin van benne, 100 grammban akár 116-240 milligramm is lehet. A méz mindemellett antioxidáns is.

Sokfelől hallani mégis a figyelmeztetést, hogy ha a mézet nem szakszerű vagy nem megfelelő módszerekkel dolgozó forrásból szerzi be az ember, fennáll a veszélye, hogy a mézben Lysteria monocitogenes, vagyis liszteriózisbaktérium lehet. Ez a baktérium a szervezetbe kerülve hasmenést, hányást okozhat, súlyos esetben vetélést, halva szülést is a kismamáknál. Nem szakszerűen termelt mézet tehát, biztos, ami biztos, jobb nem fogyasztaniuk a terhesség alatt. Más lehet azonban a helyzet az előírásoknak megfelelően kitermelt mézzel.

Mivel mindaz, amit a liszteriózis fertőzésről mondanak, ijesztően hangzik, szakértőnél jártunk utána, valóban van-e oka a kismamáknak félni a méztől. Homor Márta védőnőt kérdeztük:

- Mézet lehet fogyasztani terhesség és szoptatás alatt is, természetesen mértékkel, mint minden más élelmiszert. Fontos, hogy a mézet ellenőrzött hazai gyártóktól vagy őstermelőktől vegyék az érintettek, és ne import árut. Sokkal kisebb így az esélye, hogy a méz fertőzött lesz. Egyelőre hivatalos ajánlás arra vonatkozólag, hogy veszélyt jelenthet, még nincs - mondta a védőnő.

Liszteriózisfertőzést egyébként nem csak az elővigyázatlan termelők méze okozhat. Akár az elégtelen higiéniai állapotú hűtőben is elszaporodhatnak a baktériumok, de alapvetően állati eredetű ételek által is elkapható: rosszul átsütött hús, hőkezeletlen tej, lágy sajtok, mint a camembert vagy a brie fogyasztásával, illetve mosatlan vagy rosszul megtisztított zöldségek, gyümölcsök is a szervezetbe juttathatják a kórokozót abban az esetben, ha liszteriózisbaktériummal fertőzött trágyával érintkeztek korábban.

Mikortól ehet mézet a baba?

Az anya tehát ehet, a baba ugyanakkor nem szabad, hogy mézet kapjon, ugyanis botulizmus veszélye fenyegetné. A clostridium botulinum baktérium szintén a szakszerűtlenül feldolgozott mézben, import mézben még nagyobb valósznűséggel lakozhat, ami a kicsi fejletlen bélflórájával találkozván ideális körülményeket talál a szaporodásra. A baktérium azért nagyon veszélyes, mert az általa termelt méreganyag, a bénító hatású botulotoxin a bélnyálkahártyán keresztül a baba szervezetébe kerül, és halált okozhat. 

- A kisbabáknak a jelenleg érvényben lévő táplálási irányelvek alapján egyéves kortól adható méz. Ha a családban előfordul virágpor allergia, akkor esetleg érdemes akár kétéves korig is várni a méz bevezetésével - tájékoztatott bennünket Homor Márta.

Blog.hu ajánló