A gyerek egészsége bánhatja: 3 dolog, amire vigyázzatok a kinti grillezésnél

A grillen sütött étel ínycsiklandó, de sajnos nem veszélytelen.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legkedveltebb nyári programok egyike a kinti sütögetés, amit kicsik és felnőttek egyaránt élveznek. Sajnos azonban a grillezésnek rossz vége is lehet, de nem csak a forró grillsütő jelentette égési sérülés veszélye miatt.

Mire kell figyelni grillezésnél?

Grillezéskor általában hússütésre kerül sor, illetve sokan sajtot vagy zöldségeket is tesznek a rácsra. Fontos, hogy ezek az alapanyagok frissek legyenek, megbízható forrásból származzanak, és alaposan meg legyenek tisztítva, felkészítve a sütésre. Ezek alapvető dolgok, ám az egészséget sokkal komolyabb veszélyek is fenyegethetik grillezéskor - úgymint a parazitával való fertőződés, a szalmonella, illetve a szervezetbe jutó rákkeltő anyagok.

Fertőzhet a hús

Nagyon fontos, hogy a hús alaposan süljön át. Még ha úgy is látjátok, a külseje megpirult, belül még nyers maradhatott. Ismervén a különféle húsok sütési idejét, tartsátok be azt kint is.

Amennyiben erre nem figyeltek, komoly betegség lehetőségével kell számolnotok. A nyers vagy félig nyers hús a szervezetbe juttathat ugyanis parazitákat, amelyek idővel akár halált is okozhatnak. Ilyen fertőzés például a trichinellózis, amelyet a főtlen, illetve sületlen sertéshús okozhat. A rosszul elkészített húsban lárvák maradhatnak, amelyek az emésztőnedvek hatására életképessé válnak, és a vékonybélben kifejlett féreggé alakulnak.

A lárvák véráramba jutása lázat, szemhéjduzzanatot, nehézlégzést okoz, a betegség tünetei általában kettő-nyolc napon belül jelentkeznek.

12 étel, amit imádnak a gyerekek, de nagyon káros

Nézegess képeket!

Elolvasom

Szalmonella

Ha nyersek maradtak kissé a húsok, ha nem, sajnos nem megfelelően tárolva szalmonellafertőzést okozhatnak. A kész húsokat azonnal el kell fogyasztani, vagy hűtőbe tenni, a bajt elkerülendő.

Rákkeltő anyagok

A grillezés során a húsra és más grillezett ételekre rákkeltő anyagok kerülhetnek. Az egyik ilyen, ha a hús megég, és szenes lesz. Az elfogyasztott szén nemcsak székrekedést okozhat, de rákkeltő is. A túlsült kéregben, ha kilogrammonként nézzük, hatszáz szál cigarettának megfelelő káros anyag, úgynevezett benziprén van. A húslére is vigyázni kell, ha a szénre csöpög, és felcsapnak a lángok, HCA és PAH vegyületek képződnek, amelyek belélegezve rákkeltőek.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Grillezéskor a tűzgyújtáshoz direkt erre a célra árult anyagokat szabad csak használni, papírral, szeméttel nem szabad tüzet rakni a felcsapó mérgező gázok miatt. Erre a célra fa vagy faszén és gyújtófolyadék használandó. A folyadékkal be kell locsolni a fát vagy a szenet, majd meggyújtani, és addig égetni, amíg parázs nem lesz. Eddig a pillanatig nem szabad elkezdeni a sütést. A flakont tartsd távol a gyerektől, mert a folyadék súlyosan mérgező és irritatív.

Ezt is szeretjük