A gyerek egészsége bánhatja: 3 dolog, amire vigyázzatok a kinti grillezésnél
A grillen sütött étel ínycsiklandó, de sajnos nem veszélytelen.

Nyereményjáték

Nyerj platinával díszített Angyalszárny nyakláncot fehér finomporcelánból! (x)

Nyerd meg otthoni gyógyításhoz az 5 db aromaterápiás csomag egyikét közel 45 000 Ft értékben! (x)

Nyerj egy éves előfizetést a BBC GoodFood gasztromagazinra, és ismerd meg az egyik legjobb olasz kaja receptjét! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Elkerülheted a legrosszabbat, ha már most megveszed a gyerek ajándékát

Ezek a természetes kivonatok és olajok vasalják ki legkönnyebben a ráncokat (x)

Beindulnak a test öngyógyító folyamatai ettől a stresszoldó masszázstól - Próbáld ki! (x)

Feszesednek az izmok, eltűnik a narancsbőr és a zsír ettől a keringésjavító billenőmozgástól - Orvos ajánlja (x)

Azonnali orvosi segítséget kaphatsz egyetlen mobilapplikációval: egy gombnyomással érhető el otthonról (x)

beauty and style

Kicsi a melled? Akkor ezt a 8 trükköt neked is ismerned kell »

A 44 éves Vanessa Paradis nincs túl jó formában: retusálatlanul egész másképp néz ki »

Így viseld a parkakabátot, hogy nőies legyen - Imádjuk a katonai stílust! »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A legkedveltebb nyári programok egyike a kinti sütögetés, amit kicsik és felnőttek egyaránt élveznek. Sajnos azonban a grillezésnek rossz vége is lehet, de nem csak a forró grillsütő jelentette égési sérülés veszélye miatt.

Mire kell figyelni grillezésnél?

Grillezéskor általában hússütésre kerül sor, illetve sokan sajtot vagy zöldségeket is tesznek a rácsra. Fontos, hogy ezek az alapanyagok frissek legyenek, megbízható forrásból származzanak, és alaposan meg legyenek tisztítva, felkészítve a sütésre. Ezek alapvető dolgok, ám az egészséget sokkal komolyabb veszélyek is fenyegethetik grillezéskor - úgymint a parazitával való fertőződés, a szalmonella, illetve a szervezetbe jutó rákkeltő anyagok.

Fertőzhet a hús

Nagyon fontos, hogy a hús alaposan süljön át. Még ha úgy is látjátok, a külseje megpirult, belül még nyers maradhatott. Ismervén a különféle húsok sütési idejét, tartsátok be azt kint is.

Amennyiben erre nem figyeltek, komoly betegség lehetőségével kell számolnotok. A nyers vagy félig nyers hús a szervezetbe juttathat ugyanis parazitákat, amelyek idővel akár halált is okozhatnak. Ilyen fertőzés például a trichinellózis, amelyet a főtlen, illetve sületlen sertéshús okozhat. A rosszul elkészített húsban lárvák maradhatnak, amelyek az emésztőnedvek hatására életképessé válnak, és a vékonybélben kifejlett féreggé alakulnak.

A lárvák véráramba jutása lázat, szemhéjduzzanatot, nehézlégzést okoz, a betegség tünetei általában kettő-nyolc napon belül jelentkeznek.

Szalmonella

Ha nyersek maradtak kissé a húsok, ha nem, sajnos nem megfelelően tárolva szalmonellafertőzést okozhatnak. A kész húsokat azonnal el kell fogyasztani, vagy hűtőbe tenni, a bajt elkerülendő.

Rákkeltő anyagok

A grillezés során a húsra és más grillezett ételekre rákkeltő anyagok kerülhetnek. Az egyik ilyen, ha a hús megég, és szenes lesz. Az elfogyasztott szén nemcsak székrekedést okozhat, de rákkeltő is. A túlsült kéregben, ha kilogrammonként nézzük, hatszáz szál cigarettának megfelelő káros anyag, úgynevezett benziprén van. A húslére is vigyázni kell, ha a szénre csöpög, és felcsapnak a lángok, HCA és PAH vegyületek képződnek, amelyek belélegezve rákkeltőek.

Grillezéskor a tűzgyújtáshoz direkt erre a célra árult anyagokat szabad csak használni, papírral, szeméttel nem szabad tüzet rakni a felcsapó mérgező gázok miatt. Erre a célra fa vagy faszén és gyújtófolyadék használandó. A folyadékkal be kell locsolni a fát vagy a szenet, majd meggyújtani, és addig égetni, amíg parázs nem lesz. Eddig a pillanatig nem szabad elkezdeni a sütést. A flakont tartsd távol a gyerektől, mert a folyadék súlyosan mérgező és irritatív.

Blog.hu ajánló