Nevetségesen könnyen elkészíthető ételek - Hozzátáplálás természetesen
Könnyebb, mint hinnéd, és a baba megszereti a természetes ízeket.

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt 2018 fergeteges jazzkoncertjére a Sárik Péter Trióval! (x)

Nyerj luxuskozmetikumokat érett bőr számára, és búcsúzz el a ráncoktól a természet erejével! (x)

Nyerj utazókönyvet, és ismerd meg a világ legkevésbé ismert érdekességeit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Gomba vagy baktérium? Nagyon is lehet érzékelni a különbséget, és máshogy is kell kezelni (x)

Ezreket spórolhatsz a vízszámlán: pénzt és energiát spórol ez a konyhai eszköz (x)

A legjobb szőrtelenítő módszer télen is: így lesz hetekig sima a bőröd (x)

Tökéletes alakot és egészséges testet ajándékozhatsz karácsonyra! Mutatjuk, hogyan (x)

Babapuha és fényes lesz a festett haj, ha ezekkel ápolod: látható lesz a különbség (x)

beauty and style

Extra turmix 4 összetevőből: kisepri a méreganyagokat »

Így készülhet rólad gyönyörű fotó, a karácsonyi fények között »

5 tornagyakorlat, amitől visszakerül a feneked a helyére »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Akár anyatejjel, akár tápszerrel táplálod a kicsidet, féléves kora körül eljön a pillanat, amikor megérik más táplálékra. A hozzátáplálás mikéntje azonban hosszú időre meghatározza a baba és a gyermek étkezési szokásait, így egyáltalán nem mindegy, hogyan fogsz hozzá.

A hozzátáplálás lényege nem az, hogy minél gyorsabban minél többfélét egyen a baba, hanem az, hogy az emésztőrendszerét egy számára ismeretlen, újfajta táplálékhoz szoktasd. Emellett az alapanyagok természetes ízének megismerése a cél.

Fő a fokozatosság

A babát fokozatosan ismertesd meg az ízekkel, nem baj, ha hetekig ugyanazt eszi.

Kezdd az almával, répával krumplival - ezek biztosan nem okoznak gondot a babának, és semleges, finom ízük van.

Később az alma mellé tegyél még gyümölcsöt - banánt, barackot -, a répa-krumpli mellé pedig további zöldséget.

Ha a fenti elvet betartod, mindig tudni fogod, hogy puffadás, kiütés kellemetlenség esetén melyik zöldség-gyümölcs volt a hibás.

Az új ételeket mindig tízóraira vagy ebédre add, ha a babának például hasfájást okoz, az már délutánra kiderül, nem az éjszakát keseríti meg.

Készítsd hígra az ételeket!

Kezdetben hígra készítsd az ételeket, hiszen ehhez szokott hozzá. A bébiételeket utazásra és vészhelyzetekre tartogasd: hiába jó minőségűek, az ízük meglehetősen egyforma, így ehhez szokik hozzá a baba, a házilag készült ételek szokatlanok lehetnek neki.

Cukor, só, fűszerek

Cukrot és sót nem kell tenni a főzelékbe: amellett, hogy a babának semmi szüksége rá, elnyomják az alapanyagok természetes ízét, így később is a nagyon sós és nagyon édes ízeket fogja keresni - ami szintén távol áll az egészséges táplálástól.

Fűszerezésre használj zöld fűszernövényeket, fokhagymát, hagymát. Ezek kiemelik az ételek ízét, és egészségesek is.

Ne adj a babának cukrozott teákat, gyümölcsleveket: helyettük natúr gyümölcsteát, vizet adj neki. Ez bőven fedezi a folyadékszükségletét.

Ha már húst is eszik

Ha már húst is eszik a baba, készítsd előre nagyobb adaggal: egy-két csirkemellet nagyon enyhén sós vízben főzz puhára, majd a főzővízzel együtt turmixold le. Az így kapott pépet simítsd jégkockatartóba, fagyaszd le, és kezdetben egy-, majd kétkockányi húst tegyél a főzelékébe. Így nem kell külön mindennap pepecselned a hússal.

Megéri az időt!

Ne sajnáld az időt a főzésre! Egy-két krumplit, répát megfőzni, leturmixolni két-három napra előre is lehet, nem tart tovább egy negyedóránál, de a baba szempontjából felbecsülhetetlen érték!

Ganter Klári gasztroszakértőként dolgozik. Amellett, hogy recepteket ír, háziasszonyoknak segít a főzés rejtelmeiben eligazodni úgy, hogy a főzést ne munkának, hanem egy kreatív folyamatnak éljék meg. Ételeiben csupa természetes alapanyagot és ízt használ, alapelve, hogy a legegyszerűbb dolgokból lehet a legjobbat alkotni. Három kislány édesanyjaként a mindennapokban is aktívan gyakorolja az ételek megismertetését gyerekekkel.

Ha szeretnéd, hogy a konyhai tevékenységed ne terhet, hanem örömöt jelentsen, és egészséges, ám finom ételeket varázsolnál az asztalra, látogasd meg Klári oldalát, vagy kövesd a Facebookon.
Blog.hu ajánló