4 filléres, csodás hatású immunerősítő

Ha a gyerek minden nyavalyát összeszed

Néhány apró változtatás az étrendben távol tartja a betegségeket.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jó esetben az immunrendszer úgy funkcionál, mint egy oltalmazó hadsereg, ám könnyen meggyengülhet. Különösen igazi ez tél végén-tavasz elején, amikor kevesebb a vitaminokban és tápanyagokban gazdag élelmiszer, az éltető napfényről nem is beszélve.

Az a gyerek, akinek nem működik kielégítően az immunrendszere, hajlamossá válik a különféle betegségekre, különösen az influenzára, aminek ráadásul éppen ez idő tájt van a szezonja. Tény, hogy az évnek ebben a szakaszában nem könnyű megfelelő étrendet összeállítani számára, hiszen behatároltak a lehetőségek - ám korántsem lehetetlen vállalkozás. Ismerd meg a leghatékonyabb immunerősítő eledeleket, melyek ilyenkor is kaphatók, ráadásul a pénztárcádat sem terhelik meg.

Sárgarépa

A boltban vagy a piacon könnyű elsiklani a banálisnak számító zöldség fölött - holott a leghatékonyabb immunerősítők közé tartozik. Rendkívül gazdag forrása a béta-karotinnak, melyet a szervezet aztán antioxidáns hatású A-vitaminná alakít.

Az A-vitamin megerősíti a sejteket, melyek így jobban ellen tudnak állni a különféle kórokozóknak. Gazdag rosttartalmának köszönhetően jótékony hatással van az emésztésre is - úgy táplálja a kicsit, hogy közben a legkevésbé sem telíti el, sőt, segít a szervezetnek eltávolítani a tél folyamán lerakódott salakanyagokat.

A sárgarépát számos levesbe belecsempészheted, de más zöldségekkel együtt párolva ragu alapanyaga is lehet. Mivel azonban a hőkezelés megsemmisíti a benne lévő vitaminok és tápanyagok egy részét, érdemes nyersen - például reszelve - is adnod csemetédnek.

Ivólét is készíthetsz belőle: turmixolj össze egy-két sárgarépát és almát, adj hozzá egy kis mézet, esetleg kevés gyömbérrel is megbolondíthatod - a siker szinte garantált.

A 15 leggyakoribb betegség gyerekkorban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Cékla

Ezt az első látásra nem túl bizalomgerjesztő külsejű zöldséget már a régi korok emberei is nagy becsben tartották. Hagyományosan vértisztításra használták, ám az idők során bebizonyosodott, hogy sok más gyógyhatással is rendelkezik. Fokozza a betegségeket leküzdő antitestek, a fehérvérsejtek termelését, serkenti a vörösvértestek működését is, továbbá javítja a sejtek oxigénellátását. Mindemellett magas rosttartalommal bír, elősegítve az emésztőrendszer működését.

A cékla azon kevés zöldségek közé tartozik, melyek megfőzve is éppen olyan hatásosak, mint nyersen. A friss céklának kipréselheted a levét, felhasználhatod salátákhoz, de például levest is készíthetsz belőle. Levele is gazdag A- és C-vitaminban, vasban és kalciumban. Lobogó, sós vízben főzd néhány percig, majd egy kis olívaolajjal meglocsolva, melegen tálald. Ez az eledel jó alternatívája lehet a kicsik körében nem kifejezetten népszerű spenótnak.

Előzd meg a vashiányt céklával!
A gyerekek a gyors növekedés miatt könnyen válnak vashiányossá, ami pedig nemcsak a betegségekre teszi őket fogékonnyá, hanem egyebek közt teljesítménycsökkenést is okozhat. A cékla igen gazdag ebben a nyomelemben - segítségével könnyen megelőzheted a fenti problémákat.

Tökmag

Aligha van olyan gyerek, aki ne szeretné a tökmagot, amellyel kiválthatod a mindennapi nasit is. Ez a mag gazdagabb vasban, mint bármely másik, így a céklához hasonlóan segít megelőzni a fertőzésekre ugyancsak hajlamosító vashiányos állapot kialakulását.

Mindemellett kiváló forrása az omega-3- és omega-6 zsírsavaknak, melyek döntően fontosak a jól működő immunrendszerhez.

A tökmag B-vitaminokban is bővelkedik, melyek a gyerek életében esetlegesen előforduló stresszhelyzetek immunrendszerre gyakorolt káros hatását csökkentik.

Ezen túlmenően a tökmag más, a kicsi védelmi rendszerét támogató ásványi anyagot is tartalmaz - ilyen például az antioxidáns hatású szelén és cink.

Lázmérési módszerek

Az influenza egyik elkerülhetetlen velejárója a lázmérés, ami ellen azonban sok kicsi kézzel-lábbal tiltakozik. Könnyítsd meg a dolgot videónk segítségével.

Avokádó

Az avokádó nem tartozik ugyan a legolcsóbb gyümölcsök közé, viszont kevés is elég belőle ahhoz, hogy kifejtse áldásos hatását - ilyen értelemben tehát viszonylag gazdaságosnak mondható. Ami az élettani hatásait illeti, különösen gazdag E-vitaminban - ez az antioxidáns semlegesíti a méreganyagok károsító hatását a testben, és javítja a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Az avokádó B-vitamin-tartalma pedig segít az immunsejteknek, hogy elpusztítsák a káros betolakodókat.

Textúrája sima és vajas, íze enyhe, krémes - mindezeknek köszönhetően a legtöbb kisgyerek azonnal megkedveli. Kiváló szendvicskrémet készíthetsz belőle, ha kézzel összetöröd, majd zöld citrom levét adod hozzá.

Még finomabb egy kevés korianderrel megbolondítva. Az így kapott mártásszerű ételhez ízlés szerint adhatsz apróra vágott, hámozott paradicsomot is.

Cikkünk Charlotte Haigh 100 természetes immunerősítő című könyve alapján készült, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük