3 jóhiszemű szülői tévedés, ami miatt allergiás lesz a baba

Amiről azt hiszed, ártalmatlan, az akár fulladáshoz is vezethet. Ezeket ne add a babának!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Habár úgy tűnik, semmilyen szervi baja nincs a babának, mégis előfordulhat, hogy egy-egy ételre érzékenyen reagál.

Ezért ügyelj arra, hogy bizonyos életkorszakaszokban milyen táplálékkal kínálod a kicsit, ugyanis akármennyire a jóindulat vezérel, előfordulhat, hogy többet ártasz, mint használsz.

Allergének lehetnek

Az alábbi ételeket sok szülő a legjobb szándékkal adja gyermekének, nem sejtve, mekkora bajt okozhat ezzel. A diófélék és az olajos magvak - ideértve a földimogyorót, a mogyoróvajat és a dióféléből készült krémeket - szigorúan kerülendőek, ha a családotokban már előfordult allergiás reakció.

Ellenkező esetben hat hónapos kor után egy kevés mogyoróvajat vagy más dióféléből készült krémet is adhatsz a kicsinek. Az egész diófélék viszont a fulladásveszély miatt ötéves kor alatt nem adhatók!

Gabonaalapú és egyéb ételek, amelyek glutént tartalmaznak - mint a búza, árpa, rozs - ne legyenek étrenden hat hónapos kor előtt, ugyanis szintén allergének lehetnek. Amikor a félévesnél fiatalabb csecsemőnek gabonapelyhet vagy kétszersültet vásárolsz, bizonyosodj meg arról, hogy a kiválasztott termék gluténmentes. A gabonapelyhek közül a rizspehely próbálható ki elsőként.

Az ételallergia - és az ételmérgezés - veszélye miatt hat hónapos kor előtt nem szabad halat és kagylóféléket adni a kisbabáknak

További tiltólistás ételek

A szalmonellafertőzés veszélye miatt féléves kor előtt a lágy tojás is szigorúan kerülendő, és féléves kora után is inkább főtt tojást adj a babának. A tojást addig kell főzni, amíg a sárgája és a fehérje is megszilárdul. Pasztörizálatlan sajtok, mint amilyen a camembert vagy a márványsajtok, sem adhatóak egyéves kor előtt a lisztériafertőzés veszélye miatt.

Tiltott ételek listája kismamáknak

Nézegess képeket!

Elolvasom

Édesség és só

Mézet egyéves kora előtt semmiképpen ne adj a babának! A gyermekbotulizmust, ami egy nagyon súlyos betegség, a mézben ritkán előforduló baktérium is okozhatja. A gyermekek belei egyéves korukra már elég fejlettek ahhoz, hogy ez a baktérium ne tudjon megtelepedni a szervezetükben, így a méz fogyasztása ekkor már veszélytelen. Cukros ételek készítésével korán rossz szokást alakíthatsz ki gyermekednél, ezért, ha nem túl fanyar az étel, ne használj édesítőt!

Sót egyéves kor alatt nem szabad adni, mert az a kisbabák fejletlen veséjét megterhelheti, és kiszáradást okozhat. A sós ízű ételeket sajnos hamar megkedvelik a csecsemők, pedig a túlzott sófogyasztás a későbbiekben magas vérnyomás kialakulásához vezethet. A kisbabák féléves korukig kevesebb mint 1 g sót, ezt követően is maximum 1 g-ot fogyaszthatnak naponta. Kerüld az olyan ételeket, amelyek nem kifejezetten kisbabáknak készültek, mert ezeknek magas lehet a sótartalmuk. Természetesen a füstölt ételek is ide tartoznak - bár ezt bizonyára mondanunk sem kell.

Cikkünk megírásában Annabell Karmel Pürékorszak című könyve segített, mely a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg.

Estél már abba a hibába, hogy olyat adtál a babának, amit nem kellett volna?

Ezt is szeretjük