3 jóhiszemű szülői tévedés, ami miatt allergiás lesz a baba

Amiről azt hiszed, ártalmatlan, az akár fulladáshoz is vezethet. Ezeket ne add a babának!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Habár úgy tűnik, semmilyen szervi baja nincs a babának, mégis előfordulhat, hogy egy-egy ételre érzékenyen reagál.

Ezért ügyelj arra, hogy bizonyos életkorszakaszokban milyen táplálékkal kínálod a kicsit, ugyanis akármennyire a jóindulat vezérel, előfordulhat, hogy többet ártasz, mint használsz.

Allergének lehetnek

Az alábbi ételeket sok szülő a legjobb szándékkal adja gyermekének, nem sejtve, mekkora bajt okozhat ezzel. A diófélék és az olajos magvak - ideértve a földimogyorót, a mogyoróvajat és a dióféléből készült krémeket - szigorúan kerülendőek, ha a családotokban már előfordult allergiás reakció.

Ellenkező esetben hat hónapos kor után egy kevés mogyoróvajat vagy más dióféléből készült krémet is adhatsz a kicsinek. Az egész diófélék viszont a fulladásveszély miatt ötéves kor alatt nem adhatók!

Gabonaalapú és egyéb ételek, amelyek glutént tartalmaznak - mint a búza, árpa, rozs - ne legyenek étrenden hat hónapos kor előtt, ugyanis szintén allergének lehetnek. Amikor a félévesnél fiatalabb csecsemőnek gabonapelyhet vagy kétszersültet vásárolsz, bizonyosodj meg arról, hogy a kiválasztott termék gluténmentes. A gabonapelyhek közül a rizspehely próbálható ki elsőként.

Az ételallergia - és az ételmérgezés - veszélye miatt hat hónapos kor előtt nem szabad halat és kagylóféléket adni a kisbabáknak

További tiltólistás ételek

A szalmonellafertőzés veszélye miatt féléves kor előtt a lágy tojás is szigorúan kerülendő, és féléves kora után is inkább főtt tojást adj a babának. A tojást addig kell főzni, amíg a sárgája és a fehérje is megszilárdul. Pasztörizálatlan sajtok, mint amilyen a camembert vagy a márványsajtok, sem adhatóak egyéves kor előtt a lisztériafertőzés veszélye miatt.

Tiltott ételek listája kismamáknak

Nézegess képeket!

Elolvasom

Édesség és só

Mézet egyéves kora előtt semmiképpen ne adj a babának! A gyermekbotulizmust, ami egy nagyon súlyos betegség, a mézben ritkán előforduló baktérium is okozhatja. A gyermekek belei egyéves korukra már elég fejlettek ahhoz, hogy ez a baktérium ne tudjon megtelepedni a szervezetükben, így a méz fogyasztása ekkor már veszélytelen. Cukros ételek készítésével korán rossz szokást alakíthatsz ki gyermekednél, ezért, ha nem túl fanyar az étel, ne használj édesítőt!

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sót egyéves kor alatt nem szabad adni, mert az a kisbabák fejletlen veséjét megterhelheti, és kiszáradást okozhat. A sós ízű ételeket sajnos hamar megkedvelik a csecsemők, pedig a túlzott sófogyasztás a későbbiekben magas vérnyomás kialakulásához vezethet. A kisbabák féléves korukig kevesebb mint 1 g sót, ezt követően is maximum 1 g-ot fogyaszthatnak naponta. Kerüld az olyan ételeket, amelyek nem kifejezetten kisbabáknak készültek, mert ezeknek magas lehet a sótartalmuk. Természetesen a füstölt ételek is ide tartoznak - bár ezt bizonyára mondanunk sem kell.

Cikkünk megírásában Annabell Karmel Pürékorszak című könyve segített, mely a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg.

Estél már abba a hibába, hogy olyat adtál a babának, amit nem kellett volna?

Ezt is szeretjük