Milyen hatásai vannak a szójának és a belőle készült italnak? Nem csak a fogyásban segítenek

Számos pozitív, egészségügyi hatásuk bizonyított.

A szója hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az étrendedben a fehérjebevitel emelése hozzájárul ahhoz, hogy beinduljon a zsírleadás. Mivel a szója 36-39%-a fehérje, remek forrása a makrotápanyagnak, de sok más módon is elősegíti az egészséges testsúly beállítását.

Ismerd meg, milyen hatást gyakorol a szója szervezetedre, és tudj meg többet a belőle készült szójaitalról, mely szintén hasznos és hatékony része lehet szinte minden diétának!

A szója hatásai

A szója fehérjetartalmának köszönhetően akár a húsok pótlására is alkalmas lehet, ám az állati zsírokban jelentős mennyiségben megtalálható, a rossz, LDL-koleszterin-szintet növelő szaturált zsírokból kevesebb van benne. Fehérjéinek hála a szója rendszeres fogyasztása segíthet abban, hogy a diéta során csak zsírt adj le, de az izomtömegedből ne veszíts, sőt, a fehérjék étvágycsökkentő hatással is bírnak. Az Illinois-i Egyetem kutatói ezt nemcsak alátámasztották, de kutatásukban beszámoltak arról is, hogyan serkenti a szója az anyagcserét. Ezzel a növény nemcsak abban segít, hogy leadd a plusz kilókat, de hozzájárul hosszú távon az egészséges súly tartásához is.

szojaitalkeszitese1

A szója növényi ösztrogént, izoflavont tartalmaz, ami nagyon hasonlóan viselkedik az emberi szervezet által is termelt hormonhoz. Ennek az összetevőnek köszönhető a National Cancer Institute kutatása szerint, hogy a szója csökkenti a méhnyak-, petefészek- és mellrák kialakulásának kockázatát. A Minnesotai Egyetem tanulmánya pedig arra is rámutatott, hogy ugyanezen okból a menopauza kellemetlen tüneteit is képes csökkenteni.

A babok gazdagok fontos aminosavakban, sőt, A-, E- és B-vitaminokat, valamint vízhajtó hatású káliumot is tartalmaznak. A szója jó magnézium-, vas-, foszfor- és mangánforrás, emellett jelentős mennyiségű lecitint tartalmaz. Ez a zsírok vérben való szállításában játszik nagyon fontos szerepet, így a Code of Federal Regulation szerint is bizonyított hatása a szójának, hogy képes megelőzni az érrendszeri lerakódások kialakulását. 

A szóját fogyaszthatod babok formájában, készülhet belőle szójatúróból préselt tofu vagy akár a tej laktózmentes helyettesítője lehet a szójából gyártott finom ital, amiben minden benne, van, ami eredetileg a babokban is, mindössze kicsit vízzel hígított formában.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szójaital

Gondolkodtál már azon, hogyan lesz a szójából fehérjében gazdag, a tejhez külsőleg igen hasonló, de összetételében nagyon is eltérő ital? A szójaital nagyon egyszerű alkotóelemekből áll: szójababból és vízből. A szójaitalgyártók gyakran közvetlen kapcsolatban állnak a termesztőkkel, így folyamatosan tudják ellenőrizni a szójababok minőségét.

szoja szojatej

A szójaital készítésének folyamata a következő.

  • Az első lépés az alapanyag feldolgozása. A leszüretelt szójababot megtisztítják és átkeverik. Néhány helyen több gyártósort is használnak egy időben, így akár több tonna szójababot is fel tudnak dolgozni egy nap.
  • A szójababot ezután átgőzölik, ami ennek hatására kettényílik. A folyamat során a szétnyílt babokat megtisztítják a héjuktól.
  • Aztán a babokat vízbe áztatják és megfőzik.
  • Következik a babok megőrlése, melynek során a pici darabokra zúzzák szét őket.
  • Az ötödik lépésben egy hatalmas centrifuga segítségével távolítják el a feldolgozhatatlan részeket, és megkezdődik a szójaital előállítása. A forgásnak hála a szójaital megjelenik a centrifuga külső peremén, és ezzel az ital megkezdi a saját útját.
  • Az italt nagy tárolókba öntik, és belekeverik az olyan hozzávalókat, mint a vitaminok és a cukor. A cukrozott és ízesített italok mellett olyanok is készülnek, amik sem ízesítést, sem hozzáadott cukrot nem tartalmaznak.
  • A szójaital már majdnem elkészült, de még mielőtt dobozba kerülne, magas hőmérsékleten fertőtlenítik.
  • Utána következik a homogenizálás. Ennek a lépésnek és a homogenizáló gépeknek hála lesz olyan finom és selymes a szójaital.
  • A homogenizálás után jön a hűtés, amikor szobahőmérsékletűre hűtik a szójaitalt, és hermetikusan zárt tárolókba öntik, ahol már csak a dobozolásra vár.
  • Az utolsó lépésben a szójaital a csomagológépek segítségével dobozokba kerül, és elnyeri végleges formáját. Innentől kezdve már csak a boltok polcaira kell kerülnie.

A szója élete azonban még nem ért véget azzal, hogy ital készült belőle, hiszen még sok más dolog történhet vele. A jól bevált receptúrának és a hozzáadott baktériumoknak hála ugyanolyan, immár növényi alapú joghurt készülhet belőle, mint a tejből. A szójajoghurt gyümölcsökkel és zabpehellyel is nagyon finom, de kiváló összetevője lehet különböző desszerteknek is. A felhasználási lehetőségek szinte végtelenek: keresd meg a kedvenc ételeid, italaid receptjeit, és próbáld meg őket újra elkészíteni, immár szójaitallal vagy más, szójából készült termékekkel. 

Magitalok házilag

Akár otthon is megpróbálkozhatsz azzal, hogy hasonló italokat készíts. Mutatjuk a kókusz-, mandula- és más magvakból készült italok receptjét!

Felpuffaszt a tej? Így készíts magitalokat házilag

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük