Pörgesd fel az anyagcseréd!

6 diétás tipp a jóllakottságért

Ha megfogadod tanácsainkat, úgyis jóllaksz majd, ha kevesebbet eszel! Fogadd meg tippjeinket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mennyiség és a minőség ellentmondása a fogyókúrák világára is igaz: a több nem feltétlenül jobb, ellenben a kevés is lehet tökéletesen elegendő, ha jól választasz, és okos döntéseket hozol.

A diétázók egyik legnagyobb problémája – mely miatt sokan bele sem mernek vágni a fogyókúrába – az ételmegvonás és az abból eredő éhségérzet, emellett mások is gyakran szembesülnek azzal a jelenséggel, hogy nehezen bírják abbahagyni a nassolást, és olyankor is megengednek maguknak és kedvenc csokoládéjuknak még öt perc együttlétet, amikor valójában már túlságosan is jóllaktak.

A megfelelő étkezési szokások elsajátításával azonban mindkét problémát orvosolhatod: bátran belevághatsz a fogyókúrába, megszabadulsz a nemkívánatos kilóktól és az éhségrohamoktól, ráadásul egészséged védelméért is sokat teszel.

1. Fogyassz minél több rostot!

Amellett, hogy a rostok nagyon egészségesek, kitisztítják emésztésedet, és méregtelenítenek, arra is kiválóan alkalmasak, hogy eltelítsenek. Így az alacsony kalóriatartalmú, magas rosttartalmú ételekből elég sokkal kevesebbet enned ahhoz, hogy hosszú időre jóllakj. Egyél minél több színes zöldséget – sárgarépát, brokkolit, spenótot, salátát, zellert, sárgarépát –, hüvelyes növényeket – borsó, lencse, bab –, friss gyümölcsöt, növényi magvakat, illetve teljes kiőrlésű lisztből készült péktermékeket. A legjobb, ha salátával kezded az étkezést: a zöldségekben található rostoknak köszönhetően így nem lesz szükséged arra, hogy éhségedet többszöri repetával, illetve hatalmas ételadagokkal csillapítsd.

Tipp: a rostok még jobban eltelítenek, ha minőségi fehérjével kombinálod őket. Keverj a salátádba egy kis tojást, zsírszegény sajtot vagy feldarabolt, sovány húsokat, halat.

2. Ügyelj az egyensúlyra!

Ha nem akarod, hogy rádtörjön az éhség, nagyon kell figyelned a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelre. Az a legjobb, ha egy-egy menü fehérjét, szénhidrátot és zsiradékot egyaránt tartalmaz, azonban csak a megfelelő arányban.

Sose vidd túlzásba a szénhidrátfogyasztást, mivel annak köszönhetően étkezés után nagyon hamar megugrik a vércukorszinted, azonban nem sokkal később legalább ilyen gyorsan le is esik, ami miatt újra farkaséhes leszel. Fontos, hogy jó minőségű élelmiszereket válassz, a szénhidrát-bevitelt lehetőleg teljes kiőrlésű tészták, péktermék, feldolgozatlan, nyers zöldségek, a létfontosságú – épp ezért nagyobb mennyiségben fogyasztandó – fehérjét pedig sovány húsok, halak tejtermékek, tojás és hüvelyes növények formájában biztosítsd. A zsírt – melyből csak kis mennyiségre van szükséged – lehetőleg növényi magvakból és olajokból, például olívaolajból nyerd.

3. Frissítsd fel magad mentollal!

Biztos te is megtapasztaltad már, hogy a rágózás bizonyos mértékben csökkenti az éhségérzetet – a rágás pszichikailag kissé be is csapja az agyat –, különösen, ha erős, mentolos ízűt választasz. A mentol ugyanis olyan intenzív ízvilágot képvisel, mely mellé nem kívánsz mást. A legegyszerűbb módja az éhség csillapításának tehát az, ha bekapsz egy rágót, amint azt érzed, hogy valami édességre fáj a fogad. Hasonló hatása van a fogmosásnak is, melyet szintén bevethetsz éhségérzet esetén, de a legjobb, ha minden étkezés után fogat mosol. Amellett, hogy ez a gyönyörű mosoly eléréséhez is hozzásegít, egyfajta lezárása az étkezésnek, továbbá a tisztaság érzése is meggátol abban, hogy újra egyél.

4. Csak természetesen!

Ahhoz, hogy kevés étel segítségével is jól tudj lakni, elengedhetetlen, hogy azok minőségi alapanyagokból készüljenek, minél több értékes anyagot tartalmazzanak, illetve azok ne vesszenek el a különféle feldolgozási folyamatok során. Ezért fogyassz minél több nyers és friss élelmiszert, próbáld meg elkerülni a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó édességeket, készételeket és üdítőitalokat, valamint ha teheted, válaszd az egészségesebb elkészítési módokat, például a párolást, grillezést, esetleg a főzést. Ha egy-egy cukros édességnek mégsem bírsz ellenállni, készítsd el saját magad, így te választhatod meg, milyen alapanyagok kerüljenek bele.

5. Rendszeresség és mértékletesség

Ha betartod a napi négy-hat étkezést, nemcsak anyagcseréd optimális működését biztosítod, de az étkezések között fellépő éhségérzetet is elkerülöd. Nagyon fontos, hogy minden nap reggelizz – legyen egészséges, tápanyagokban és rostban gazdag –, ugyanis így kellő energiát biztosítasz magadnak délelőttre, emellett azt is megakadályozhatod, hogy az ebédnek farkaséhesen láss neki, és túl sokat egyél belőle. Fontos azonban, hogy az egyes étkezések során csak kis adagokat fogyassz: így nemcsak a kalória-bevitelt csökkented, de gyomrod is szűkebb lesz, így hamarabb, kevesebb étel elfogyasztásával is jóllakhatsz. Emellett nem terheled le emésztésedet sem, több lesz az életerőd, és a fizikai tevékenységek is könnyebben mennek majd.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

6. Víz nélkül egy lépést se!

A test optimális funkcióinak fenntartásához, és a fogyáshoz is létfontosságú a megfelelő vízmennyiség bevitele.

A vízhiány egyértelműen éhséghez vezet, ezzel párhuzamosan viszont a víz gyorsan eltelít, emellett nem tartalmaz kalóriát, és bármikor rendelkezésedre áll. Ha az étkezések megkezdése előtt megiszol egy nagy pohár vizet, kevesebb ételre lesz szükséged ahhoz, hogy jóllakj. Fogyaszthatod az étkezések között is, és persze közben is jótékony hatása van: rostokkal együtt fogyasztva például még tovább fokozhatod a hatását.

Ezt is szeretjük