Kristálycukor helyett nádcukor: érdemes vagy felesleges költened rá?

Vajon tényleg kevésbé hizlal a nádcukor, mint a cukorrépából készült, jól ismert kristálycukor?

Nádcukor vagy kristálycukor
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években mind gyakrabban futhattál bele a nádcukor nevébe, amelyet sokan kevernek a barna cukorral, és számos egyéb tévhit kering róla a köztudatban.

Fogyókúrázók is előszeretettel fogyasztják, ám sokan nem teljes meggyőződéssel teszik ezt, hiszen homály, pontosan miből is áll a nádcukor.

Ebben különbözik a nádcukor a répacukortól

A kristálycukrot cukorrépából nyerik: vegyi úton minden mást eltávolítanak a cukorrépából a szacharóz mellől. Ezt a maradékot - mind a cukorrépa, mind a cukornád esetében - melasznak hívják. A cukorrépából visszamaradt melasz nem alkalmas emberi fogyasztásra, azonban a cukornádból visszamaradt igen - általában ezzel színezik a barna cukrot, amely lényegében csak színében különbözik a hagyományos kristálycukortól, de nem egészségesebb annál. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Érdemes nádcukrot venned?

Tehát a nádcukrot - ahogyan a neve is mutatja -, nem cukorrépából, hanem cukornádból nyerik. Ezen alapvető különbség mellett érdemes megemlíteni még, hogy a nádcukrot nem vegyi úton állítják elő, hanem a cukornád levágása után sajtolással nyerik ki a folyékony nádcukrot, amelyet centrifugálnak, majd szárítanak.

Azt hiszed, nem hizlalnak! 10 hétköznapi étel, ami centiket ragaszt rád

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kalóriaérték szempontjából nem különbözik a nád- és a kristálycukor: egy púpos teáskanálnyi mennyiség mindkét cukor esetében nagyjából 30 kalória, tehát egyik sem passzol a fogyókúrába. Ugyanakkor a nádcukorban a természetes feldolgozási folyamatnak köszönhetően olyan egészségügyi szempontból hasznos vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok maradnak, mint a B-vitaminok széles skálája, vagy a kalcium, magnézium, vas, cink és foszfor. Ha tehát egyszerűen csak egészségesebb cukorra vágysz, jó választás lehet. A nádcukor ízvilága némiképp eltér a hagyományos kristálycukorétól: lágyabb, kevésbé édes, halványan karamellás.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük