Minden idők legveszélyesebb hizlaló anyaga

Ez a tápanyag képes krónikusan gyarapítani súlyodat. Most eláruljuk, mit tegyél ellene!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az általános nézet szerint a szénhidrátok hizlalnak, azonban léteznek karcsúsító és súlygyarapító szénhidrátok egyaránt. Egyes cukrokra tested genetikailag fel van készülve, mások azonban megrémisztik, tehát vannak zsírégetők és zsírraktározók közöttük. Ismerd meg a különféle cukrok hatását szervezetedre, hogy a sikeres fogyás érdekében tudatosan alakíthasd étrendedet.

A nélkülözhetetlen cukor

Az agy és az izmok állandóan cukrot követelnek. Gondolkodásod központja valóságos cukorfaló: az agy ugyanis nem táplálkozik mással, mint cukorvegyületekkel, tehát folyamatosan glükózt vesz fel a vérből. Ha nincs elegendő édes anyag, akkor gyengül a koncentráció, elfáradsz, és rosszkedved lesz.

Az agynak mintegy 70 gramm gyorsan felhasználható glükóz áll rendelkezésére a májban, illetve körülbelül 3000 gramm van az izmokban: ez a tartalék arra az esetre, ha hirtelen futásnak eredsz, vagy az edzőteremben izzadsz, hiszen az izmok is szénhidrátokból nyerik az energiát.

A kétarcú glükóz

Teljes energiaprogramodat a vércukorszint szabályozza. Minden egyes liter vérben nagyjából egy gramm cukor úszik. Szervezeted arra törekszik, hogy ezt a vércukorszintet állandó szinten tartsa. Akár csokoládéval, akár korpás kenyérrel gondoskodsz a szénhidrát-utánpótlásról, az emésztőenzimek először kis molekulákra bontják a cukrot, melyek a bélből a vérbe kerülnek, így a vércukorszint emelkedik.

Biorendszered azonnal reagál erre: a hasnyálmirigy inzulint küld a vérbe, mely azonnal hírnököket indít az agy étvágycentrumába azzal az üzenettel, hogy le kell állítani a táplálkozást, majd az inzulin a cukormolekulákat a májba és az izmokba söpri. Ha ez a tartalékcukor kifogy az agyból, akkor egy riasztórendszer kapcsol be, mely által ideges, dekoncentrált, fáradékony és gyenge leszel.

Emellett az éhségközpontodba az az üzenet érkezik, hogy azonnal szükséged van valami édes ennivalóra. Ha azonban a kristálycukor-raktározók is fel vannak töltve, a maradék cukor zsírrá alakul, mely a popsira, a csípőre és a hasra rakódik le.

15 táplálék, amit iktass ki az étrendedből, ha fogyni akarsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

A rossz cukrok hatása

A fehér kenyér és a lekvárok túl gyorsan emelik meg a vércukorszintet. Ha finomlisztből készült, ballasztanyag nélküli fehér kenyeret vagy olyan kis cukormolekulákat tartalmazó élelmiszereket eszel, mint a lekvárok vagy a csokoládé, a parányi molekulák azonnal a vérbe jutnak, és nagyon magasra lökik a vércukorszintet.

Hirtelen 1,5 gramm vagy még több cukor lesz 1 liter véredben, ami lényeges mértékben hizlal. Ha tehát egy adag gyors cukor kerül a vérbe, a hasnyálmirigy gőzerővel működik. A termelt nagy mennyiségű inzulin a cukrot közvetlenül a sejtekbe juttatja, de ilyen módon gyorsan leesik a vércukorszint a normál érték alá.

Ennek az a következménye, hogy az agyból hirtelen kifogy a cukor, így fáradt leszel, nem tudsz koncentrálni, és ellenállhatatlan vágyat érzel az édesség iránt. Tehát nem a hiányzó akaraterődön múlik, ha édesség után nyúlsz, tested kényszerít, és a cukor erősebb nálad.

A következő limonádé vagy csokis keksz újra kiváltja ugyanezt a folyamatot. A vércukor felugrik, a hasnyálmirigy megijed, és rengeteg inzulint termel. A cukor távozik, és mindjárt valami édesre van szükséged. Az ingadozás mindemellett szervezetednek sem tesz jót, és hasnyálmirigyedet is megterheli.

A jó cukrok hordozói

Reggelente étkezés előtt körülbelül egy gramm cukor van egy liter véredben, és attól függően, hogy mit reggelizel, a vércukorszint hirtelen vagy lassan, de folyamatosan emelkedik. A gyümölcscukor alig terheli meg a gyomrodat. A narancs például növényi rostokat tartalmaz: ezek a ballasztanyagok okozzák, hogy egy kis ideig eltart, amíg a gyümölcscukor a bélben felszabadul, és a vérbe kerül. Emellett a májnak a fruktózt először át kell alakítania glükózzá, hogy a szervezet felhasználhassa.

Ez azt jelenti, hogy, ha gyümölcsöt eszel, akkor csak lassan emelkedik a vércukor-fruktóz. Egy óra elteltével újra kedved támad egy gyümölcsre, ami létfontosságú anyagokkal látja el testedet. A korpás kenyérben lévő komplex szénhidrátláncot először kis glükózmolekulákká kell bontania szervezetednek. Ezenkívül a sok rostanyag gátolja a cukrot abban, hogy azonnal a vérbe kerüljön. Így a vércukorszint csak lassan emelkedik, és ennek következtében lassan is esik vissza. Három óráig tart, amíg a cukor eloszlik a testben, és csak ezután jelentkezik újra az éhség. Ugyanez vonatkozik a természetes rizsre és a hántolatlan lisztből készült tésztákra is.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cikkünk Marion Grillparzer Zsírégetés - A tartós karcsúság titka című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

cukor kifli
  • elhízás okai
  • végleges fogyás

3 rejtett, erősen hizlaló anyag

kivi vitamin
  • c-vitamin
  • fogyasztó praktikák

A legerősebb zsírégető vitamin

Ezt is szeretjük