Miért van ennyi kövér ember a világon?
Íme, egy pofonegyszerű magyarázat
A korlátlan élelmiszerfogyasztás és a nassolás felel a túlsúlyért.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Beindul a D-vitamin-termelődés, és javítja a közérzetet: töltődj fel bioszoláriummal télen is! (x)

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Hajnövesztő praktikák, ha meguntad a rövid frizurádat »

Susan Sarandon valóban így néz ki: 71 évesen is észbontóan dögös! »

Egy átlagos nő feküdt le a kamerák elé, de valaki más kelt fel »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Hogy van-e étel, valaha elsősorban társadalmi és gazdasági kérdés volt. Régebben felvetődhetett, hogy fel kell-e készülni az éhezésre, illetve lesz-e elegendő pénz ennivalóra.

Mára, főként a nyugati társadalmakban, megváltozott a helyzet. Manapság legfeljebb azt kérdezed, hogy be tudsz-e vásárolni valahol a közelben.

Miért nő egyre a túlsúlyos emberek száma?

A ma emberének étellel való találkozásai intenzívek és gyakoriak. A közelben szinte mindig található élelmiszerüzlet, és az éttermek száma is jelentősen megnőtt a nyolcvanas-kilencvenes évek óta - ami egybeesik az elhízottság növekvő arányával.

Bárhol, bármikor

A különlegesen ízletes ételek napjainkban bárhol, bármikor, éjjel-nappal elérhetők. Nem sok olyan közösség van, amely ne férne hozzá a nap 24 órájában egy-egy étteremhez vagy üzlethez. A mai világ és életforma lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag állandóan ehess. És sokan valóban így is tesznek.

- Az élelem elérhetősége és a fogyasztás lehetősége teljesen általános, és ez rendkívül erőteljes késztetést jelent az energiabevitel szempontjából mind a gyerekeknél, mind a felnőtteknél - magyarázza a Coloradói Egyetem munkatársa, Susan Johnson.

Kondicionált hiperevés

Az étkezési struktúra felbomlása, az, hogy egyre inkább elmosódik a különbség a főétkezések és a nassolás között, ugyancsak elősegíti a növekvő fogyasztást és végső soron a kondicionált hiperevést. Egyfajta ördögi kör alakul ki, a kondicionált hiperevés az étkezési struktúra további lebontására sarkall, mivel a kontrollvesztett evők minden alkalmat megragadnak, hogy ehessenek. A kondicionált hiperevésről, illetve annak lelki okairól bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Állandó nassolás

Az ötvenes években az emberek még betartották a főétkezések rendjét - idézte föl Meredith Luce, egy orlandói magánrendelő dietetikusa.

- Együtt reggelizett, ebédelt, vacsorázott a család. A nassolás a növésben levő gyerekek privilégiuma volt, hogy fejlődő testüket egy kis extra táplálékkal segítsék. A felnőttek nem nassoltak.

Ma viszont a mindennapok szerves részévé vált a nassolás. Sőt, ami még ennél is rosszabb: az emberek a főétkezéseiknél általában nem kompenzálják a nassolást, különösen, ha ezek az extra evési alkalmak esetlegesek. Az emberek nem esznek kevesebbet reggelire, ebédre vagy vacsorára pusztán azért, mert napközben nassoltak.

Cikkünk David A. Kessler Muszáj annyit enni című könyve alapján készült.

Miért válik az evés sokszor szenvedéllyé? Vannak-e az ételben olyan anyagok, amelyek elősegítik az effajta függőség kialakulását? David A. Kessler beszédes és olykor döbbenetes példákkal mutatja be, hogy a modern élelmiszeripar úgynevezett hiperízletes ételei miképpen alakítják át az agy biokémiai folyamatait úgy, hogy kimondottan vágyj a zsíros, cukros és sós ételekre, noha ezek fogyasztása elhízáshoz és különféle anyagcsere-betegségekhez vezet. A szerző megszívlelendő tanácsai segítenek abban, hogy egészséged érdekében újra átvehesd az irányítást evési szokásaid felett.

Kiadja: Park Kiadó.
Kedvezményes ára: 2800 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Blog.hu ajánló