A 6 leghatásosabb méregtelenítő leves

Ha szeretnél belekezdeni a méregtelenítésbe, legyen a tarsolyodban néhány bombabiztos recept.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tavasz a természetben a megújulás, az újjászületés időszaka. Nincs ez másként testedben sem, amely a télen felhalmozott salakanyagoktól ilyenkor tud - harmóniában a külső környezettel - legkönnyebben megszabadulni. Az, hogy a csillagok állása kedvező a teljes körű salaktalanítás elvégzéséhez, jó ürügy lehet, ám korántsem elegendő egy méregtelenítő kúra elkezdéséhez.

Ha anyagcseréd kifogástalanul működne, sem kampányszerű fogyókúrákra, sem méregtelenítésre nem lenne szükség, azonban a tápértékekben szegény, üres kalóriákban gazdag táplálkozás, a zaklatott tempójú életmód következtében az anyagcsere-folyamatok nem képesek kiválasztani minden fölösleges vagy káros anyagot.

Ezért használ sokat néha egy kis "rásegítés". A kitartással, szakértelemmel folytatott méregtelenítés azzal kecsegtet, hogy a mérgek, a salakanyagok és a vízfölösleg kiválasztódik, a fölösleges fehérjét és zsírt pedig elégeti szervezeted, ami jelentős testsúlycsökkenéshez vezet.

Burgonyaleves

Hozzávalók: 1 liter víz, 250 g burgonya, 2 sárgarépa, 1 póréhagyma, kevés petrezselyemgyökér, 1 zellergumó, 1 teáskanál kömény és majoránna, 1 csipetnyi só és szerecsendió-őrlemény, 2 teáskanál élesztőpehely, 4 teáskanál frissen vágott petrezselyem.

A burgonyát és a zöldséget jól mosd meg, hámozatlanul vágd apróra. A vizet forrald fel, a burgonyát és a zöldséget add hozzá, és 10-20 percig párold. A levest vedd le a tűzről, majd szűrőn passzírozd át. Az enyhén krémes levet ízesítsd a fűszerekkel, és szórd meg petrezselyemmel.

Sárgarépaleves

Hozzávalók: 1 liter víz, 250 g sárgarépa, 1 póréhagyma, kevés petrezselyemgyökér és zeller, 1 csipetnyi tengeri só, 1 csipet frissen őrölt szerecsendió, 2 teáskanál élesztőpehely, 4 teáskanál frissen vágott petrezselyem.

Mosd meg jól a zöldséget, és héjastul vágd apróra. A vizet forrald fel, a zöldséget tedd hozzá, és 10-20 percig főzd. Miután levetted a tűzről, passzírozd át, fűszerezd, majd szórd meg élesztővel és petrezselyemmel.

Zellerleves

Hozzávalók: 1 liter víz, 25 dkg zellergyökér, némi metélőhagyma és sárgarépa, 1-1 teáskanál köménymag és majoránna, 1 csipet tengeri só, 1 csipet frissen őrölt szerecsendió, 2 teáskanál élesztőpehely, 4 teáskanál frissen vágott petrezselyem.

A zöldséget jól mosd meg, és hámozatlanul aprítsd fel. A vizet forrald fel, tedd bele a zöldséget, és 10-20 percig főzd. Vedd le a levest a tűzről, szűrd át, a levét ízesítsd, végül szórd rá az élesztőpelyhet és a petrezselymet.

Paradicsomleves

Hozzávalók: 1 liter víz, 500 g paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, kevés póréhagyma, zeller, sárgarépa, 1 csipet só és friss szerecsendió-őrlemény, 2 teáskanál élesztőpehely, 2 teáskanál szurokfű vagy majoránna.

A paradicsomot alaposan mosd meg, szedd le a kacsokat, és vágd kockára. A fokhagymagerezdet tisztítsd meg, és vágd apróra. A többi zöldséget is mosd le, és aprítsd fel. Ha felforrt a víz, az egészet add hozzá, és 10-20 percig főzd. Miután levetted a levest a tűzről, szűrd át, fűszerezd meg, és szórd meg élesztőpehellyel.

Burgonya-zöldségleves

Hozzávalók: 1 kis szem burgonya, 1-2 sárgarépa, póréhagyma, spárga és zellergumó, 1 leveskocka, 1 teáskanál friss, apróra vágott petrezselyem.

A burgonyát és a zöldséget hámozd meg, alaposan mosd meg, majd vágd vékony szeletekre. A vizet forrald fel, és a zöldséget hozzáadva 15 percig párold fedő alatt. Vedd le a levest a tűzhelyről, fűszerekkel, élesztőpehellyel és a leveskockával ízesítsd, esetleg turmixold össze, ha szükséges, kevés forró vizet is adhatsz még hozzá. Végül szórd meg metélt petrezselyemmel.

Gabona-zöldségleves

Hozzávalók: kis hagyma, 1 teáskanál olívaolaj, 1 evőkanál apróra őrölt búza, 1 liter víz vagy zöldségleves leve, 50 g zellergumó, 1 csipetnyi tengeri só és szárított lestyán, 1 teáskanál friss, apróra vágott petrezselyem.

A hagymát tisztítsd meg, aprítsd fel, és az olajban süsd üvegesre. Add hozzá az őrölt búzát, és enyhén pirítsd meg. Öntsd fel a zöldséglével vagy vízzel, rövid ideig főzd, majd kis lángon hagyd duzzadni. Alaposan mosd meg a zellert, hámozd meg, és reszeld le. Sóval, lestyánnal ízesítsd a levest, a zellert és a petrezselymet pedig szórd rá.

Cikkünk az Ideál Magazin írása alapján készült.

Ezt is szeretjük