Egészen délig eltelít, ha így készíted a zabkását: 4 szuper, főzés nélküli ízkombináció

Előző este pillanatok alatt összedobható, másnap akár magaddal is vihető. Ezek a legjobb tavaszi-nyári zabkásareceptek.

zabkasa-fozes-nelkul
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A reggeli rohanásban az embernek jól jön az a 10 perc is, amit meg lehet spórolni azzal, ha nem kell elkészíteni a reggelit. Azonban az előző nap pillanatok alatt összedobható, másnapos zabkása, overnight oats angolul,  nemcsak emiatt az egyik legjobb találmány. Elképesztően egészséges, és akár még a fogyáshoz is hozzájárulhat.

A zabkása ugyanis rengeteg rostot tartalmaz, ami hamar jóllakottságot okoz, és segít, hogy az ember sokáig ne éhezzen meg. Ha pedig a zab fölé friss gyümölcsöket halmoz, még tovább növelheti a rosttartalmat, viszont nem növeli jelentősen a reggeli kalóriatartalmát. A sok rost a Massachusetts-i Egyetem orvosi karának kutatásai szerint kulcsfontosságú a fogyás szempontjából, hiszen segít elkerülni a falási rohamokat azáltal, hogy sokáig eltelít.

Így készítsd a zabkását főzés nélkül!

A másnapos zabkásához elsősorban egy befőttesüveg vagy csavaros tetejű, hosszúkás, műanyag tál kell, ugyanis ebben a legegyszerűbb elkészíteni a kását. Az sem utolsó szempont, hogy a zárható üveget könnyű bedobni egy szatyorba, és akár magaddal viheted a munkahelyedre is.

zabkasa-chia-mag

Hozzávalók az alaprecepthez:

  • apró szemű zabpehely
  • tej, növényi italok,
  • sztívia.

Az alaprecept végtelenül egyszerű, mindössze három összetevőből áll, amit azután úgy lehet variálni, ahogyan az ember szeretné. Az elkészítés a következő. Öntsd a zabpelyhet a befőttesüveg aljába. Nagyjából az egynegyedéig vagy kicsit lejjebb érjen. Ezután öntsd hozzá a tejet vagy a mandula-, kesu-, esetleg rizsitalt, ezek különösen jól illenek a zab ízéhez, végül tegyél bele pár csepp sztíviát ízlés szerint, rázd össze, zárd le, és már mehet is a hűtőbe. Elkészítheted rétegelve joghurttal is.

Innentől kezdve minden ízlés kérdése. Hogy ne legyen olyan egyneműen édes a végeredmény, finom lehet a kásában egy csipet só vagy pár csepp citromlé. De fűszernek mehet hozzá még vanília, fahéj, gyömbér vagy szegfűszeg is.

Sokan úgy variálnak az állaggal, hogy tesznek hozzá még két-három kanál natúr joghurtot, így krémesebb és ízesebb lesz a végeredmény. Egy kanál chiamag is jót tesz a keveréknek, ez a kis fekete mag ugyanis szintén tele van rosttal, emellett a szívnek is hasznos omega-3 zsírsavat is tartalmaz, amitől csak még tartalmasabbá teszi a reggelit. Arra kell vigyázni, hogy már egy kanál chiamag is jobban besűríti a keveréket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A feltétekhez kerülhetnek friss gyümölcsök, ezek tölthetik ki a befőttesüveg felső egyharmadát. A legjobb friss idénygyümölcsöket használni, főleg tavasszal és nyáron, de az aszalványok is kifejezetten finomak a zabkásában, ezek az állás közben megszívják magukat, és szaftosak, puhák lesznek. 

A legfinomabb ízkombinációk

  • Banános-kakaós: ehhez a rétegezett finomsághoz csak egy banán és két kanál cukrozatlan kakaó kell. A banánt turmixold össze a kakaóporral, ezután tedd a befőttesüveg aljába a szokásos zabmennyiség felét, és negyedéig töltsd fel tejjel, majd rétegezd rá a banán felét. Aztán jöhet a zab és a tej másik fele, végül a banán vége. Sztíviázni sem biztos, hogy kell, ha elég édes banánt választottál.
  • Epres-gyömbéres: ehhez negyed rész zabra, negyed rész sztíviás mandulaitalra van szükség, erre jöhet egy réteg friss eper és némi gyömbér, majd három kanál ízesítetlen görög joghurt. Nem kell összerázni, így, ahogy van, mehet be a hűtőbe.
  • Vaníliás-citromos: nyáron különösen hűsítő a citrom. Az elkészítéshez ugyanannyi zabpehelyre és mandulatejre van szükség, amihez jön még egy fél citrom leve és lereszelt héja. Kell még egy csipet só és pár csepp vaníliaaroma, no, meg egy kis sztívia. Egy kiskanálnyi chiamag is kerülhet a zabkásába. Az eredmény üdítő reggeli finomság.
  • Kókuszos-ananászos: ehhez a trópusi ízkombinációhoz használj kókusztejet és pár kanál ananászlét. Egy csipet só és pár csepp vaníliaaroma is kerüljön a folyadékokhoz. Ezután két-három kanál kókuszreszeléket is szórj a zabpehelyhez, és rázd össze az egészet. A tetejét gazdagon rakd meg ananásszal és még néhány csipet kókuszreszelékkel, aztán mehet is a hűtőbe. 

Salaktalanító nassolnivalók

Ugyan a zabkása is beillik nassolnivalónak, és rosttartalmának köszönhetően kifejezetten jót tesz a belek egészségének, számos más, olyan egészséges nassolnivaló is létezik, mely remekül salaktalanít. Ezekből készítettünk egy kis ötletadó válogatást.

Kipucolják a bélrendszert, és 100 kalória sincs bennük: salaktalanító nassolnivalók

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük