Duplázd meg a fogyást a vörös szárú béltisztító zöldséggel

Októberben még kapható!

Kóstoltad már a spenótra emlékeztető ízvilágú növényt?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mángold azok közé az elfeledett növények közé tartozik, amelyeket évszázadokon át termeltek, majd egyszerűen kimentek a divatból.

Az elmúlt években azonban szerencsére előbukkant a feledés homályából, és egyre többen fogyasztják a kalóriaszegény, ám tápanyagban gazdag vörös szárú zöldséget.

Béltisztító, kalóriaszegény mángold

A Földközi-tenger környékéről származó mángold íze a spenótéra emlékeztet, ám valójában a répafélék családjának tagja. Kalória szinte nincs is benne - 10 dekagramm mángold mindössze 45 kalóriát jelent -, vitamin azonban annál inkább: C-vitamin-tartalma a paradicsoméval vetekszik, béta-karotinból pedig feleannyit tartalmaz, mint a sárgarépa.

A C-vitamin erős zsírégető hatású vitamin, melynek fogyasztása elengedhetetlen a fogyókúra során.

Rendkívül magas rosttartalmának köszönhetően - kellő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett - a mángold szinte átmossa a bélrendszert, megszabadít a letapadt salakanyagoktól, melyek lassítják az emésztést és gátolják a súlyvesztést. Végül a benne lévő pektinnek köszönhetően kiegyensúlyozottá teszi az emésztést, értékes szerves savai - alma-, oxál-, citromsav - pedig serkentik az anyagcsere-folyamatokat.

Így fogyaszd a mángoldot!

Spenótszerű főzeléket készíthetsz a leveléből - nyugodtan cseréld ki a két növényt a receptben. A mángold vörös levélnyelét is hasznosíthatod, úgy, mint a spárgát. Elsősorban párolni érdemes, így őrzi meg ugyanis a legtöbb vitamint. A mángold szezonja májustól október végéig-november elejéig tart - ezért most iktasd be az étrendedbe. Ha télen is szeretnéd fogyasztani, érdemes a levéllemezeket október végén átpasszírozva lefagyasztani.

A legmeglepőbb zsírégetők, amikről talán nem is hallottál

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mintaétrend

1. nap

Reggeli: két lágy tojás, egy szelet teljes kiőrlésű pirítós, egy paradicsom.
Tízórai: pár szem korpás keksz, egy alma
Ebéd: egy nagy tányér mángoldfőzelék.
Uzsonna: egy nagy tányér gyümölcssaláta tetszőleges gyümölcsökből.
Vacsora: pár szem héjában főtt krumpli túrós-mángoldos töltelékkel.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

2. nap

Reggeli: egy nagy pohár alma-mángold turmix.
Tízórai: egy narancs, egy zabpelyhes keksz, egy csésze zöld tea.
Ebéd: 15 dkg grillezett tengeri hal párolt mángolddal.
Uzsonna: egy csésze tejeskávé, két kocka magas kakaótartalmú étcsoki.
Vacsora: egy szelet teljes kiőrlésű pirítós padlizsánkrémmel.

3. nap

Reggeli: egy adag zabkása - olajos magvakkal, fahéjjal, reszelt almával.
Tízórai: egy körte élőflórás natúr joghurttal.
Ebéd: mángoldos, tejszínes rakott tészta - durumtésztából.
Uzsonna: pár szem szilva, két szelet puffasztott búza.
Vacsora: saláta mángoldból, paradicsomból és almából - zöldfűszerekkel és olívaolajjal.

Ezt is szeretjük