Puffadsz a diéta alatt? Az inulinérzékenység tünetei és okai

Az inulinérzékenység lehet az oka, ha felfújnak a bolti, diétás ételek.

Inulin érzékenység
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ételekben sosem jó jel a túl sok adalékanyag, még akkor sem feltétlenül, ha azok pozitív hatásúak, például növelik a fehérjetartalmat. Az inulinnal pontosan ez a helyzet. Az inulin egy élelmi rost. Ez adja a spárga, az articsóka, a hagyma és a fokhagyma rosttartalmának javát is, ráadásul természetes prebiotikum, tehát elvileg jót tesz a mikrobiomnak, és ezáltal közvetve az emésztésnek és az általános egészségnek is. 

A dalékanyagként gyakran adják a fehérjeporokhoz vagy a csökkentett szénhidráttartalmú kenyerekhez. A probléma csak az, hogy nem mindenki bírja az inulint.

Így működik az inulin

Mivel a felnőtt lakosság fele az ajánlott rostadagnak, vagyis a nagyjából 25 grammnak alig a felét fogyasztja el naponta, a hozzáadott rostok kifejezetten jól jönnek a legtöbb élelmiszerben. Az inulin pedig önmagában egyáltalán nem káros. Egyes kutatások rámutatnak, hogy csökkenti az éhséghormon, a ghrelin, valamint növeli a teltségérzethormon, a leptin szintjét, ezáltal közvetlenül is segíthet a fogyásban. Ráadásul támogatja a kalcium felszívódását is.

feherje-szelet

Ezek alapján nem is csoda, hogy éppen inulinnal dúsítják a diétás élelmiszereket. Csak egyetlen probléma van ezzel az adalékanyaggal: az arra érzékenyeknél felfúvódást, hasi görcsöket okozhat. Azok, akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek, különösen veszélyeztetettek. Legalábbis eleinte.

Az inulinnal szemben kifejleszthető egyfajta tolerancia, mert az ember szervezete alkalmazkodik hozzá. Hasonló jelenség figyelhető meg akkor, amikor az ember vegetáriánus étrendre áll át - a rengeteg rosthoz lassan kell hozzászoktatni a szervezetet. Ezt a toleranciát érdemes lehet fejleszteni. A legjobb módja, hogy minden nap keversz egy kis inulintartalmú fehérjeport az italodhoz, és lassacskán növeled az adagot. Vannak olyanok is, akik - bár érzékenyek rá - kis dózisban jól viselik a rost jelenlétét. Egy tanulmány szerint az emberek nagy része 10 grammig nem tapasztal tüneteket, azután kezdődik a gázképződés. Van olyan tápanyag, amiből ez a 10 gramm hatalmas mennyiség lenne, de ez valójában nagyjából annyi, amennyi egy fehérjeszeletben lehet.

Ha azt feltételezed, hogy érzékeny lehetsz erre az adalékanyagra, érdemes megnézni az ételek hátulját. A csomagoláson ugyan általában nem jelzik külön az inulint, de ki lehet következtetni. Inulin jelenlétére utalnak az olyan szavak, mint a cikóriagyökér vagy a prebiotikus rost, de az is, ha olyan ételek tartalmaznak meglepően sok rostot, amelyekben amúgy nem sok keresnivalója van a rostoknak - ilyen például a diétás jégkrém. Általános szabály, hogy minél többet tartalmaz az étel az adott összetevőből, annál előkelőbb helyen szerepel a hozzávalók listájában, tehát ha az eleje felé találod a fenti kifejezéseket.

Magas rosttartalmú ételek

A hétköznapok során az ajánlott napi rostbevitelt az ember általában zöldségekből és gyümölcsökből fedezi. Mutatjuk a legmagasabb rosttartalmú élelmiszereket, amelyekből pillanatok alatt meglesz a 25 gramm. 

10 étel, nagyon magas rosttartalommal: csökkentik az étvágyat, tisztítják a beleket

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük