Ételek, amik átalakítják az agyműködést - És ezért nem sikerül fogynod
Az úgynevezett jutalmazó ételek befolyásolják a dopamintermelést, és addikciót okozhatnak.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Készíts gyöngyös farmert egyszerűen - Még a szakadást is elfedi »

A világ legjobb esküvői fotói: nem hagyományosak, de tele vannak élettel »

A leggyakoribb sminkhibák magyar bloggertől - Kerüld el a maszkhatást! »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Sokan hisznek abban, hogy csak a szervezet igényeire kell odafigyelni, így amilyen ételt megkívánnak, azt eszik.

Valójában sok olyan élelmiszer létezik, ami a kábítószer-függőséghez hasonló addiktív állapotot idéz elő. Ezek fogyasztását újra és újra igényli a szervezet, de nem azért, mert jót tesznek.

Ételek, amelyek átalakítják az agyműködést

A jutalmazó ételeknek is hívott magas cukor-, só- és zsírtartalmú táplálékok befolyásolják az agy idegpályáinak működését. Craig Schiltz a Wisconsini Egyetemen folytatott kísérleteiben kimutatta, hogy hatásukra az egyes fontos agyterületek közötti funkcionális kapcsolódások megváltoznak.

Az ingereknek és jeleknek való ismételt kitettség hatására az idegpályák kapcsolódásai átalakulnak, és ezzel együtt változik az aktiválódási mintázatuk is. Ennek eredményeképpen idővel a személy nem tud uralkodni az addiktív ételekre adott reakcióján.

Magas cukor-, só-, illetve zsírtartalmú ételek

Az egészségtelen, hizlaló, magas zsír-, cukor-, illetve sótartalmú ételek fogyasztásának eredményeképpen dopamin szabadul fel az agyban, ami idegrendszeri ingerületátvivő szerepet tölt be. Számos kutatás bizonyította már, hogy a vegyület hatására a jutalmazó ételek fogyasztása hozzászokást eredményez.

A kutatás tükrében

Az olasz Gaetani Di Chiara vizsgálatának során egyfajta sajtízesítésű eledel fogyasztásának hatására a kísérleti állatok agyában nőtt a dopaminszint. Egy idő után az állatok hozzászoktak az ételhez, így az már nem váltotta ki a korábban megszokott hatást. Ezért a későbbiekben nagyobb adagra volt szükség belőle.

Kerüld el a hozzászokást!

Így működik a folyamat az ember esetében is: a magas cukor-, só-, illetve zsírtartalmú ételekből egyre többet igényel a szervezet, aminek egyenes következménye a hízás. A hozzászokás legyőzésének trükkje, hogy a táplálék fogyasztásának úgymond relevánsnak kell maradnia.

Ennek elérése a következő módszerrel történhet: az említett élelmiszerekből nagyon keveset szabad enni, mégpedig előre tudható időpontokban vagy egyéb kiszámítható módon. Vagyis, ha nem tudsz lemondani a chipsről, akkor engedélyezz magadnak egy keveset mondjuk a pénteki mozizások alkalmával. De ne tegyél a hét során kivételeket, ragaszkodj az előzetes tervekhez!

Cikkünk David A. Kessler Muszáj annyit enni című könyve alapján készült.

Miért válik az evés sokszor szenvedéllyé? Vannak-e az ételben olyan anyagok, amelyek elősegítik az effajta függőség kialakulását? David A. Kessler beszédes és olykor döbbenetes példákkal mutatja be, hogy a modern élelmiszeripar úgynevezett hiperízletes ételei miképpen alakítják át az agy biokémiai folyamatait úgy, hogy kimondottan vágyj a zsíros, cukros és sós ételekre, noha ezek fogyasztása elhízáshoz és különféle anyagcsere-betegségekhez vezet. A szerző megszívlelendő tanácsai segítenek abban, hogy egészséged érdekében újra átvehesd az irányítást evési szokásaid felett.

Kiadja: Park Kiadó.
Kedvezményes ára: 2800 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Blog.hu ajánló