Mutatjuk, hogyan készíts otthon probiotikumot

Gyorsan rendbe hozza a beleket

Minden szükséges alapanyag megvan már otthon, a kamrában.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy elkészítsd ezt az egyszerű házi probiotikumot, nincs szükséged sem különleges eszközökre, sem kezdőkultúrára, csak egy befőttesüvegre és némi gyümölcsre. Nézd meg, hogyan készül a kvassz!

Attól függően, hogy kit kérdezel meg, a legjobb étrend lehet a paleo, a zsírmentes, a vegán vagy bármi más, ám egy dologban még a radikális nézeteket vallók is egyetértenek: az erjesztett gyümölcsök jót tesznek az egészségnek.

Miért jó az erjesztés?

Az erjesztett ételek segítenek a bélrendszeredben élő baktériumoknak egészséges módon megszaporodni, így erősítik az immunrendszeredet és javítják az emésztésedet, mely a fogyás és a tisztítókúrák során is nélkülözhetetlen, hogy megfelelően funkcionáljon.

Noha az ételeken a baktériumok szándékos szaporítása egyáltalán nem hangzik biztatóan, a gyakorlat régen elterjedt, ám nemcsak savanyú káposzta és kombuchaitalok formájában próbálhatod ki, melyek sok gondozást igényelnek.

A kvassz kezdőkultúra és különleges felszerelések nélkül is elkészíthető otthon, ráadásul ízletesebb, mint vetélytársai. A benne található baktériumok száma akár a gyógyszertárakban kapható probiotikumokban és joghurtokban lévőkét is meghaladhatja, így ha fogyás előtt vagy után szeretnéd rendbe tenni a bélflórádat, érdemes a kvasszkúrát kipróbálnod.

Így készítsd el

A kvassz hagyományosan gyökerekből készül, ám ez a kevésbé finom változat a gyümölcsöshöz képest. Azonban ha a béltisztítást a fogyókúra idején szeretnéd elvégezni, érdemes lehet mégis ezeket választani a gyümölcsök helyett.

Ha két-három pohár kvasszt szeretnél készíteni, akkor egy nagyméretű dunsztosüvegre lesz szükséged, melyet harmadáig vagy feléig kell megraknod az általad választott zöldségekkel. Ezt követően adj hozzájuk egy evőkanál nyers mézet vagy egy teáskanál sót, és végül töltsd fel az üveget tiszta vízzel.

A zöldségeket nem szükséges meghámoznod, elég csak megmosnod, és nagyjából egycentis darabokra vágnod. A receptből a méz elhagyható, ám az édes ízzel és antibakteriális hatással járul hozzá az italhoz, melyben így nem szaporodhatnak el a nemkívánatos baktériumok. Ugyanezt a funkciót tölti be a só is.

A gyümölcsök és zöldségek közül a körtét, almát, sárgarépát, céklát, tököt, gyömbért és áfonyát nyugodtan kombinálhatod ízlésed szerint.

Ezt idd reggel először, és a kilók hamarabb eltűnnek: 5 szuper fogyasztó víz tavaszra

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fontos, hogy az üveget ne töltsd csurig, hanem hagyj egy-két centi levegőt a tetején. Ajánlott a klórt tartalmazó csapvizet szűrt vízre cserélni, máskülönben nem szaporodnak a baktériumok.

Az így elkészült italt tedd félre három napra állni szobahőmérsékleten, és rázd meg naponta. A választott zöldségektől és a lakás hőmérsékletétől függően akár több napot is igénybe vehet a folyamat. Mindig ellenőrizd, hogy az üveg nem készül-e kipukkanni, és nincsenek-e buborékok a folyadékban.

Az elkészült italt szagold meg, csak aztán kóstolj. Nem szabad, hogy áporodott vagy avas szaga legyen. Ha minden rendben van, a felbontott italt tartsd a hűtőben, és fogyaszd el egy héten belül. Naponta akár többször is ihatsz belőle néhány kortyot, vagy időnként egy-egy pohárral, hogy beinduljon az anyagcseréd, valamint a bélbaktériumaid is újult erőre kapjanak, és segítsenek a fogyásban.

Ezt is szeretjük