Ez a dolog lehet a hasi hízás legfőbb felelőse
Meglepő kutatás derített rá fényt
Nem véletlenül olyan nehéz leállni a kenyérfélékkel és a rizzsel!

Nyereményjáték

Nyerj családi belépőt a szentendrei Skanzenbe: 2 darabot sorsolunk ki! (x)

Nyerj páros belépőt az októberi Femina Klubra, ahol eláruljuk a sikeres karrierváltás titkát!

Nyerj éves BBC History előfizetést! Az egyik legnépszerűbb történelmi magazin lehet a tiéd (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Pöttyös a csíkossal, rózsaszín a fémhatásúval? Mutatjuk, mit mivel párosíts az otthonodban (x)

Finn életérzés a legjobb finn ételekkel a Bartókon: régi Nokiák, pannukakku és igazi, finn kávé (x)

Ősszel még jobb a Balatonra menni? Nincs tömeg, és rejtett kincseket rejteget a vidék (x)

Házilag is enyhíthetők a pollenallergia tünetei - Mutatjuk a leghatékonyabb módszereket (x)

Megvannak a 2017-es ősz divatszínei: gyönyörű színek jönnek, bár a szürke még marad picit

beauty and style

Egy szemöldöke van a modellnek, de így is imádja a szakma - Neked is tetszeni fog »

Minden őszi divatfotón felbukkan ez a sapka: te is viselni fogod? »

Isteni puding, ami nem hogy hizlal, de egyenesen fogyaszt »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha az ízlelésről van szó, leggyakrabban négyféle, jól megkülönböztethető ízt különítünk el: a sóst, az édest, a savanyút és a keserűt. Ezeknek kevésbé ismert ötödik társa az umami, mely az ízfokozók különleges aromája. A kutatók azonban egy lehetséges hatodik ízről is beszámoltak nemrég, amely a hasi hízás egyik alattomos oka lehet. A szénhidrátok a tömegüknek sokszorosát víz formájában megkötik, ez a felesleg pedig jellemzően a has és deréktájra rakódik le.

A hatodik íz jelenléte lehetséges magyarázattal szolgál arra, miért szereti az emberek többsége a tésztás ételeket, a fehér rizst és a kenyeret, melyek szénhidrátjaik minősége miatt sajnos könnyen hízáshoz vezetnek.

Miért létezne a hatodik íz?

Az Oregoni Állami Egyetem kutatójának, Juyun Limnek sikerült fényt derítenie a lehetséges hatodik ízre, melyet a tudós keményítőízként határozott meg. A tanulmány szerint a vizsgálat alapötletét az adta, hogy minden kultúrában létezik egy elsődleges szénhidrátforrás. Dr. Lim szerint valószerűtlennek tűnt, hogy egy ilyen fontos táplálék ne rendelkezzen egyedi, érzékelhető ízzel.

A komplex szénhidrátok, például a keményítő, cukormolekulák láncolatából állnak, és az emberi étrend nagyon fontos energiaforrásai. Ennek ellenére sokáig senki nem gondolta, hogy tényleges ízként is képes a nyelvünk érzékelni őket. A nyál enzimjei a keményítőt rövidebb, egyszerű cukorláncokra bontják, így a legtöbben azt feltételezték, hogy ezt az édességet képesek az emberek érzékelni, és ezáltal azonosítják a keményítőt.

Mire jutott a kutatás?

A kutatás kísérleti fázisában Lim önkéntes résztvevőinek egy sor szénhidrátos oldatot adott, melyek egy része hosszabb, mások rövidebb szénhidrátláncokat tartalmaztak. Meglepő módon az alanyok képesek voltak a legtöbbször lisztesként, tésztásként vagy rizsszerűként emlegetett ízt egyedileg azonosítani még akkor is, amikor olyan anyagokat kaptak, amelyek blokkolják a nyelven található, édes ízt érzékelő receptorokat.

Lim ráadásul azt is leszögezte, hogy a hatodik, keményítős íz érzékelésének gyakorlati jelentősége is van, így az evolúció szempontjából is jól magyarázható lenne, miért alakult ki az érzékelése. A keményítős íz addig nem számít elfogadottan elsődleges íznek, amíg a kutatóknak nem sikerül kimutatniuk specifikus érzékelő receptorokat a nyelven.

Ezért nem tudsz leállni a kenyérrel

A kutató elmondása szerint ez arra is képes fényt deríteni, hogy miért fogyasztjuk olyan szívesen a komplex szénhidrátokat. Noha az egyszerűbb cukrok - például a csokoládé édes íze - nagyon finomak, hosszú távon, azaz nagyobb mennyiségben, napi rendszerességgel a többség mégis inkább a szintén nagyon kellemes, keményítős ízű kenyeret fogyasztja, melyet ez az íz tesz vonzóvá.

Más kutatók szerint lehetséges, hogy a hízást okozó ételek iránti sóvárgást nem a keményítős íz váltja ki, hanem a zsír, mely nagy mennyiségben taszítóvá, kis mennyiségben azonban vonzóvá teszi a fogásokat. A zsír oleogustus néven azonosított egyedi íze szintén lehetséges jelölt arra, hogy hatodik ízként bejegyzésre kerüljön.

Blog.hu ajánló