Forró vagy hideg típus vagy? Ezzel a módszerrel fogyhatsz le végleg

Bizonyos külső jegyek alapján könnyen megállapíthatod, hogy melyik típusba tartozol, és hogyan fogyhatsz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kínai orvoslás úgy tartja, ha táplálkozási szokásaid nem megfelelőek, könnyen kialakulhatnak az úgynevezett szélsőséges, diszharmonikus típusok, melyek túlsúlyhoz vezetnek. Ilyen a hideg vagy forró típus, amely fontos szempontot jelent, amennyiben be akarod indítani a fogyást. Ismerd meg, melyikbe tartozol, és hogyan állíthatod össze a végleges súlycsökkenéshez vezető étrendet.

A forró típusba tartozol?

Ehhez a típushoz erős testfelépítésű, mozgékony, izzadásra hajlamos emberek tartoznak, akik habzsolják az életet. A legnagyobb örömet számukra az erős fűszerek, a grillezett, sült húsok jelentik, emellett előszeretettel fogyasztanak nagyobb mennyiségben alkoholt. A keleti gyógyászat szerint túl sok bennük a tűz elem, amit zaklatottságuk és stresszes állapotuk is jelez.

A forró típus további jelei az állandó szomjúság, az erős szexuális vágy, a gyors pulzus és a magas vérnyomás. A túl sok forróság a szervekben is felismerhető, és meghatározott tüneteket idéz elő, például gyakori kötőhártya-gyulladást, féloldali fejfájást, székrekedést, gyomorégést, puffadást, álmatlanságot.

A forró típus ideális táplálkozása

A megfelelő táplálkozás elősegítheti az egyensúly megtalálását. Ha a forró típusba tartozol, csökkentened kell az olyan főzési eljárásokat, mint a grillezés, az erős sütés - ezek ugyanis erősítik a tűz elemet. A forró energetikai hatású ételeket, mint a sok húst - főleg a bárányt és az ürüt - az erős és csípős fűszereket, kolbászokat, kávét, alkoholt, zsírt és a sót ki kell húzni az étlapról, hiszen ezek csak felszítják a tüzet.

Ezzel szemben a hűtő és nedvesítő energetikájú ételek kiegyensúlyozó hatásúak. Fogyassz több salátát és frissítő gyümölcsöt. Ha alkoholt szeretnél inni, akkor inkább gabonasört fogyassz, mely hűsítőbb hatású.

Azt hiszed, nem hizlalnak! 10 hétköznapi étel, ami centiket ragaszt rád

Nézegess képeket!

Elolvasom

A rizs, a tönkölybúza, az árpa, a búza és a rozs hűtő hatásúak, éppúgy, mint a kávét helyettesítő zöld tea. Az olyan gyógyteák, mint a gyermekláncfű, a bojtorjángyökér és a menta levezetik a hőt, és részben salaktalanítanak is.

A hideg típusba tartozol?

A hideg típushoz tartoznak azok az emberek, akik hiába esznek salátákat, joghurtokat, fáradékonyak lesznek, valamint folyamatosan híznak. Az étrendjükben szereplő, energetikailag hideg élelmiszerek lehűtik egész szervezetüket, és lassúvá teszik anyagcseréjüket is.

A hideg típus jellegzetes tünetei a fáradtság, a koncentrációs nehézségek, a túlzott édességfogyasztás, a gyenge védekezőképesség, a hideg kéz, sápadt arc. A krónikus energiahiány lassítja a vérkeringést is, aminek a kéz és a láb kihűlése, valamint kötőszöveti gyengeség a következménye. Ha a lehűlés a vesét is érinti, akkor a test visszatartja a folyadékot, ami szintén többletsúlyt okozhat.

A 6 legerősebb zsírégető tea illatos fűszerekből: hasi zsír ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

A salakanyagok és a folyadék visszatartása együtt kiváló táptalajt biztosít a cellulitisznek is, ami szintén e típus tünete. A kínai orvoslás szerint a kezdeti tünetekből idővel vérszegénység alakul ki.

A hideg típus ideális táplálkozása

A hideg típusú ételek alapjában véve nem számítanak egészségtelennek, azonban fontos, hogy melegítő hatású táplálékokkal ellensúlyozd tulajdonságaikat. A hűtő ételek közé elsősorban a nyers táplálékok tartoznak, valamint a tejtermékek, cukor, jégbe hűtött italok, mélyhűtött ételek.

A hideg hatású élelmiszereket bizonyos mértékig melegítő hatású fűszerkombinációkkal és élelmiszerekkel lehet kiegyensúlyozni. A bors, chili, curry, szegfűszeg, szerecsendió, fahéj, édeskömény, koriander, kakukkfű, rozmaring, mustár, bazsalikom, fokhagyma, gyömbér, valamint sok más friss és szárított fűszer melegítő hatású. Ezek egy része tea formájában is fogyasztható.

Az erősítő táplálékok közé tartozik a zab, sárgarépa, burgonya, tök, édeskömény, köles, gesztenye, tyúkhús és bárányhús. Ugyancsak fontos, hogy a hideg típusnak soha nem szabad éheznie. Ha diétázol is, egyél inkább többször keveset, illetve egészséges nassolnivalókat, éhséget azonban tested energiájának biztosítása végett soha nem szabad érezned.

Cikkünk Rüdiger Dahlke és Doris Ehrenberger Testi és lelki megtisztulás című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük