4 kiló helyett 6-ot fogyhatsz: csak ezt az apróságot kell megváltoztatnod az ebédnél

Elmondjuk, miért növeli meg a diéta hatékonyságát.

tonhalsalata
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha fogyni szeretnél, akkor elsősorban tudatos étrendi változtatásokkal érhetsz el sikereket. Mivel a zsírvesztés kulcsa, hogy kevesebb kalóriát vigyél be, mint amennyit a szervezeted eléget, sokan azt gondolják, hogy a fogyáshoz egyszerűen elég kevesebbet enni. Ez a módszer azonban nagyon könnyen ellened dolgozhat.

Az adagok csökkentésével ugyanis állandó éhség jár általában, így könnyű belebukni a diétába. Fontos éppen ezért, hogy kalóriaszegény ételeket fogyassz, melyekből nagy mennyiséget ehetsz, mégsem léped túl a kereteket. Ráadásul az sem mindegy, hogyan osztod el a nap folyamán a kalóriáidat. Mutatjuk, mire jutott egy új kutatás, amikor az ebédre jutó kalóriák számát vizsgálta!

Mennyit egyél ebédre, ha fogyni akarsz?

Egy, az American Journal of Clinical Nutritionben kiadott tanulmány szerint a diéta során nagy jelentősége van annak, ebédre vagy vacsorára eszel-e többet. A kutatók a vizsgálathoz 80 túlsúlyos és elhízott, 18 és 45 év közötti nőt kértek fel, akik két különböző diétás programot próbáltak ki.

Mindkét csoport egy nagyobb étkezés során fogyasztotta el a napi kalóriáinak a felét, ami az egyik esetben az ebéd volt, a másikban pedig a vacsora. Az étrend 12 héten keresztül körülbelül úgy alakult tehát, hogy a napi kalóriák 15%-a reggeli, 15%-a nassolnivaló és 50-20% vacsora, illetve ebéd, attól függően, ki melyik csoportba tartozott.

Ami a kalóriák számát illeti, mindegyik nő az egyéni igényeinek megfelelő étrendet kapott. Akinek például 1500 kalória jutott, az 225 kalóriát evett reggelire, 225-öt fogyasztott el nassolással, míg az ebédje és a vacsorája 750, illetve 300 kalória volt.

A makrotápanyagokat a kutatók úgy osztották el, hogy az sok szénhidrát, de kevés zsír fogyasztását tette lehetővé. A fehérje az étrend 17%-át, a zsír 23%-ot, a szénhidrátok pedig 60%-ot tettek ki, melyek java zöldségekből, gyümölcsökből származott. Emellett az orvosok a résztvevőket heti öt napot 60 perc könnyű mozgásra - például sétálásra - fogták.

Az a csoport, akik délben fogyasztották el kalóriáik felét, kiugróan többet, átlagosan nagyjából hat kilót fogytak, sőt, a BMI-jük is jobban csökkent, mint azoknak, akiknek a vacsora volt a nap legnagyobb étkezése. Ez a másik csoport nagyjából négy kilót adott le ugyanennyi idő alatt.

Miért jó a nagy ebéd?

A kutatók azzal kapcsolatban is felállítottak egy elméletet, hogy ez miért működött így. A nagyobb ebédet fogyasztók étkezések közti inzulinszintje ugyanis alacsonyabb volt, mint a másik csoporté. Ebből kifolyólag elkerülték a vércukorszint nagy ingadozásait, illetve az ezzel együtt kialakuló éhséget.

A hatkilós fogyás nagyon komoly eredmény. Ha te is ezt szeretnéd elérni, fontos, hogy észben tartsd, hogy a kutatás résztvevői végig szigorúan diétáztak, mozogtak, és kezdésként erősen túlsúlyosak voltak. Ezek a körülmények feltételei annak, hogy valaki ilyen gyorsan sokat fogyjon. Hasonló eredményt nem fogsz elérni pusztán az ebéd növelésével és a vacsora csökkentésével, noha valószínűleg ez segít a súlyod tartásában. Ha viszont eddig is rendszeresen mozogtál és diétásan táplálkoztál, de a vacsora volt a legnagyobb étkezések, akkor az eddigi eredményeidhez képest a kutatás szerint akár másfélszer jobbat is elérhetsz, ha mostantól inkább ebédre eszel többet. 

Zsírrobbantó ételek

Ezek a finom ételek egy nagyon fontos antioxidánst tartalmaznak, mely a zsírégetésben is a segítségedre lesz. Mutatjuk, mennyit és milyen rendszeresen fogyassz belőlük!

10 zsírégető antioxidánsbomba

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük