A 4 legjobb zsírégető étel a könnyű fogyásért

Ha unod a hagyományos diétás menüt, itt az ideje, hogy feldobd étrendedet néhány igazán különleges és hatékony zsírégető finomsággal.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészséges táplálkozás korántsem unalmas, sőt, a több tucat ízletes, sokoldalúan elkészíthető zöldség és gyümölcs biztosítja, hogy étrended jóval változatosabb legyen, mint korábban bármikor.

A ropogós finomságok ráadásul nemcsak a plusz kilóktól szabadítanak meg, de minőségi táplálékként egészségedért és fiatalságod megőrzéséért is sokat tesznek. A következő négy vitaminbombát mindenképp érdemes felírnod a bevásárló-listára!

Áfonya

A gyümölcs egyre csak növekvő népszerűségének köszönhetően ma már nemcsak erdei túrák alkalmával találhatsz rá a hívogató áfonyafürtökre. Az áfonya manapság gyakori lakója a kiskerteknek is, emellett a piacokon és az áruházak polcain is egyre gyakrabban fordul elő. Az, hogy a kék apróság az utóbbi években igencsak a figyelem középpontjába került, korántsem véletlen: magas antioxidáns-tartalma révén világelső a rákellenes táplálékok között, emellett az idő előtti öregedéstől és az időskori betegségektől is megóvja a szervezetet.

Ha rendszeresen fogyasztod, megóvhatod szíved egészségét, megakadályozhatod az artériák elmeszesedését, valamint a szívroham kockázatát is csökkentheted. Az áfonya legalább olyan hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet, mint a receptre kapható gyógyszerek, emellett tisztítja és méregteleníti a kiválasztó-szerveket, szabályozza a szervezet folyadék-háztartását, vércukorszintjét és anyagcseréjét is.

Hogyan fogyaszd?

Ha jótékony hatásait szeretnéd maximálisan kihasználni, fogyassz el minden nap 5 dkg áfonyát, lehetőleg nyersen, de ha ízét önmagában kevésbé kedveled, joghurtba és turmixba is teheted. Ha nincs lehetőséged a friss gyümölcs beszerzésére, fogyassz áfonyalevet.

Vízitorma

A vízitorma az egyik legrégebbi és legértékesebb gyógynövény, a népi gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák, ugyanakkor a gasztronómia is felfedezte magának - a vízitorma a reformkonyha egyik alapvető kelléke, ha egészséges, tápláló, nem utolsósorban pedig diétás saláták elkészítéséről van szó. A zöld leveles zöldség ugyanis - melynek egyik közkedvelt fajtája a zsázsa - nagyon gazdag olyan értékes anyagokban, mint a folsav, a vas, a magnézium, a kalcium, a kálium, az A-, C- és E-vitamin, valamint fontos antioxidáns- és antibiotikum-forrás.

Mindezeknek köszönhetően erőteljes gyulladásgátló, immunerősítő, méregtelenítő és rákmegelőző hatással bír. Kiváló vértisztító, illetve vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő, továbbá az emésztésre és az anyagcserére is nagyon jó hatással van.

Hogyan fogyaszd?

Mivel a vízitorma sokkal több vasat tartalmaz, mint a spenót, a salátánál pedig jóval nagyobb mennyiségű C-vitamint, fogyaszd helyettük salátaként, szendvicsek kiegészítőjeként, de párolva akár köretként, pürésítve pedig krumplihoz, rizshez keverve is tálalhatod.

Csicseriborsó

A közkedvelt ázsiai borsóféle fogyasztásának korábban Európában, így Magyarországon sem volt túl nagy hagyománya, azonban az utóbbi évtizedben a reformkonyha más értékes táplálékokkal együtt újra felfedezte magának. A csicseriborsó minőségi, alacsony zsírtartalmú fehérjét tartalmaz, illetve gazdag tápanyagokban és oldható rostokban, így igen hatékony kiegészítője lehet a kiegyensúlyozott fogyókúrás étrendeknek. Ha beépíted diétádba, helyreállítja vércukorszintedet, illetve csökkenti a koleszterinszinted, ami nagymértékben megkönnyíti a fogyást. Segít a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, káliumtartalma révén szabályozza a vérnyomást, rostjainak köszönhetően pedig hatékony a bélrendszert érintő daganatos megbetegedések megelőzésében.

Hogyan fogyaszd?

A csicseriborsó legalább olyan változatosan elkészíthető, mint a babfélék vagy a cukorborsó.

Készíthetsz belőle levest, főzeléket, salátát, de köretként is tálalhatod. Bárhogy készíted is el, utánozhatatlan és különleges ízének köszönhetően biztos, hogy nem fogod egyhamar megunni. Ha teheted, fogyaszd legalább heti két-három alkalommal.

Fekete ribizli

A fanyar vörös ribizli sötétebb, ugyanakkor édesebb rokona nagyon gazdag antioxidáns-forrás, emellett az egyik leghatékonyabb C-vitamin bomba - az apró gyümölcs háromszor annyit tartalmaz az értékes vitaminból, mint bármely citrusgyümölcs. A fekete ribizli mindezek miatt fontos szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében, illetve a rák megelőzésében. Rendszeres fogyasztása mindemellett megerősíti a csontokat, megóvja az ízületek épségét, enyhíti a krónikus fájdalmakat, szabályozza a szervezet folyadék-háztartását és vércukorszintjét, nem utolsósorban pedig méregtelenít, rost- és savtartalma révén pedig serkenti az emésztést, így biztosítva az anyagcsere egyensúlyát.

Hogyan fogyaszd?

Ha lehetőséged van rá, fogyaszd nyersen a gyümölcsöt, de egy banánnal, egy kis natúr joghurttal és almalével kiegészítve készíthetsz belőle tápláló és ínycsiklandó ribizliturmixot is. Ha vége a ribizliszezonnak, többek között dzsem, szörp vagy 100%-os gyümölcslé formájában juthatsz hozzá.

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

kivi vitamin
  • c-vitamin
  • fogyasztó praktikák

A legerősebb zsírégető vitamin

Ezt is szeretjük