Zsírégető, bőrszépítő csodagumó: így fogyaszd a csicsókát, ha fogyni akarsz
Érdemes csicsókával színesíteni az étrendedet, ha diétázol.
A csicsóka nem különösebben bizalomgerjesztő külseje tápanyagokban gazdag belsőt takar. A külsőleg burgonyára, esetleg gyömbérre emlékeztető növény a diétás étrendbe is remekül illeszkedik.
Íze leginkább a krumpliéra hasonlít, de valamivel karakteresebb, gazdagabb, keményítőtartalma pedig alacsonyabb.
Honnan származik a csicsóka?
A csicsóka - latinul Helianthus tuberosus - a napraforgóhoz hasonlóan Amerikából származik. Évelő növény, hat-kilenc centiméter hosszú gumója a földben áttelel, szára egyenes, a felső harmadában elágazhat, magassága akár két-három méter is lehet.
Érdekes, hogy a 19. században még emberi fogyasztásra alkalmatlannak találták, és elsősorban disznótakarmánynak javasolták, mára azonban a csúcsgasztronómia is felfedezte magának. Nem ritkán társítják libamájjal, homárral, de akár szufléban is előfordulhat.
Zsírégető, bőrszépítő csodagumó
Annak ellenére, hogy a krumplihoz hasonló mértékben laktat, a csicsóka nem hizlal, hanem segít a fogyásban. A benne lévő szénhidrát ugyanis inulin formájú, ami kellő energiát ad, de nem emeli meg hirtelen a vércukorszintedet - ennek köszönhetően a növény a cukorbetegétrendbe is remekül beilleszthető.
A csicsóka rendkívül magas rosttartalma miatt elegendő folyadékfogyasztás mellett segíti az anyagcserét és a fogyást. Ám éppen emiatt érdemes fokozatosan beiktatnod az étrendedbe, ha szeretnéd megelőzni a fokozott gázképződést.
Olyan értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a bőrszépítő hatású béta-karotin - az A-vitamin provitaminja -, C-vitamin, több B-vitamin, kálium, kalcium, cink és foszfor. Végül pedig fontos megemlíteni, hogy a tápcsatornán áthaladva támogatja a hasznos bélbaktériumok szaporodását, ezáltal megelőzve az emésztési problémákat, erősítve az immunrendszert és szépítve a bőrt.
Így fogyaszd a csicsókát!
Markáns íze miatt elsősorban olyan ételekhez használd, ahol mellette már csak kiegészítő ízek szerepelnek, melyek ellenpontozzák a csicsóka édességét. Társíthatod krumplival, sárga- és fehérrépával, zellerrel. A fűszerezéshez érdemes friss fűszernövényeket használnod.
-
Színjátszó fehér opálos és cirkónia kristályos ékszerszett19 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy szett cseppre fűzve27 390 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített csillaggal13 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített foglalatban13 990 Ft
-
Cirkónia spirál ezüst nyaklánc apró virágokkal19 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia körrel díszítve11 900 Ft
-
Kék opálos csepp alakú ezüst fülbevaló cirkóniával11 900 Ft
-
Apró cirkónia kristályokkal díszített buzogány formájú elegáns ezüst fülbevaló12 900 Ft
-
Zöld cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Vasmacska cirkóniával ezüst nyaklánc6 490 Ft
-
Fehér cirkóniával körben díszített édesvízi igazgyöngyös nyaklánc15 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia kristály díszítéssel14 900 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített medál ezüst nyaklánccal15 900 Ft
-
Borospohár cirkóniával díszített ezüst nyaklánc11 990 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy fülbevaló négyszög foglalattal15 900 Ft
Óvatosan főzd, mert a puhulást követően gyorsan szétesik. Kezdetben elég, ha a szokásos hizlaló krumpliköretet váltod ki vele, a későbbiekben használhatod bátran akár turmixokhoz, de készíthetsz belőle krémlevest, savanyúságot is. Egyetlen hátránya, hogy göcsörtös formája miatt nehéz megpucolni, de legtöbbször elég, ha dörzsszivaccsal megtisztítod.
OLVASD EL EZT IS!
- karcsúsító ital
- lúgosító étrend
Karcsúsító, lúgosító zöld italok: 2 folyékony társ a diétában
- pálinka
- koktél