Zsírégető, bőrszépítő csodagumó: így fogyaszd a csicsókát, ha fogyni akarsz

Érdemes csicsókával színesíteni az étrendedet, ha diétázol.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csicsóka nem különösebben bizalomgerjesztő külseje tápanyagokban gazdag belsőt takar. A külsőleg burgonyára, esetleg gyömbérre emlékeztető növény a diétás étrendbe is remekül illeszkedik.

Íze leginkább a krumpliéra hasonlít, de valamivel karakteresebb, gazdagabb, keményítőtartalma pedig alacsonyabb.

Honnan származik a csicsóka?

A csicsóka - latinul Helianthus tuberosus - a napraforgóhoz hasonlóan Amerikából származik. Évelő növény, hat-kilenc centiméter hosszú gumója a földben áttelel, szára egyenes, a felső harmadában elágazhat, magassága akár két-három méter is lehet.

Érdekes, hogy a 19. században még emberi fogyasztásra alkalmatlannak találták, és elsősorban disznótakarmánynak javasolták, mára azonban a csúcsgasztronómia is felfedezte magának. Nem ritkán társítják libamájjal, homárral, de akár szufléban is előfordulhat.

Zsírégető, bőrszépítő csodagumó

Annak ellenére, hogy a krumplihoz hasonló mértékben laktat, a csicsóka nem hizlal, hanem segít a fogyásban. A benne lévő szénhidrát ugyanis inulin formájú, ami kellő energiát ad, de nem emeli meg hirtelen a vércukorszintedet - ennek köszönhetően a növény a cukorbetegétrendbe is remekül beilleszthető.

A csicsóka rendkívül magas rosttartalma miatt elegendő folyadékfogyasztás mellett segíti az anyagcserét és a fogyást. Ám éppen emiatt érdemes fokozatosan beiktatnod az étrendedbe, ha szeretnéd megelőzni a fokozott gázképződést.

Olyan értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a bőrszépítő hatású béta-karotin - az A-vitamin provitaminja -, C-vitamin, több B-vitamin, kálium, kalcium, cink és foszfor. Végül pedig fontos megemlíteni, hogy a tápcsatornán áthaladva támogatja a hasznos bélbaktériumok szaporodását, ezáltal megelőzve az emésztési problémákat, erősítve az immunrendszert és szépítve a bőrt.

Novemberi salaktalanító zöldségek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Így fogyaszd a csicsókát!

Markáns íze miatt elsősorban olyan ételekhez használd, ahol mellette már csak kiegészítő ízek szerepelnek, melyek ellenpontozzák a csicsóka édességét. Társíthatod krumplival, sárga- és fehérrépával, zellerrel. A fűszerezéshez érdemes friss fűszernövényeket használnod.

Óvatosan főzd, mert a puhulást követően gyorsan szétesik. Kezdetben elég, ha a szokásos hizlaló krumpliköretet váltod ki vele, a későbbiekben használhatod bátran akár turmixokhoz, de készíthetsz belőle krémlevest, savanyúságot is. Egyetlen hátránya, hogy göcsörtös formája miatt nehéz megpucolni, de legtöbbször elég, ha dörzsszivaccsal megtisztítod.

Ezt is szeretjük