Sokáig eltelít, és a fogyást is támogatja: így fogyaszd a bulgurt a diéta alatt

A tört búzaszemek számtalan módon támogatják a szervezet megfelelő működését, és a fogyásban is segítenek.

GettyImages-585773766
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bulgur - vagy más néven török rizs - a közel-keleti gasztronómia meghatározó alapanyaga, ami az utóbbi években hazánkban is nagy népszerűségre tett szert, nem véletlenül. A tört búzaszemek számtalan módon támogatják a szervezet megfelelő működését, magas rosttartalmuk révén pedig a fogyást is segítik, hiszen rendbe rakják az emésztést, valamint sokáig eltelítenek, ezáltal a napi kalóriabevitel is csökken. A Healthline cikke szerint egy csészényi főtt bulgur fedezi a napi rosttartalom 30%-át.

Feldolgozás során a búzaszemek csak minimálisan sérülnek, így a szemek jobban megőrzik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat is. A bulgur A-, D- vitaminban gazdag, valamint kalcium, vas, mangán és kálium van benne. Felhasználását tekintve kalóriaszegényebb, mint a kuszusz vagy a quinoa, 100 grammja csupán 83 kcal-t tartalmaz, így ideális alapanyag a fogyókúrázók számára.

Bulgurból készült ételek

A gabona külsőre nagyon hasonlít a barna rizsre, ám sokkal egyszerűbb az elkészítése, mivel a búzaszemeket elég forró vízzel leönteni, és hagyni kell, hogy megduzzadjanak. Készülhet belőle saláta, ínycsiklandó köret vagy akár főétel és desszert is, mindegyikre mutatunk egy-egy alternatívát.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük