3 filléres béltisztító táplálék

Duplázd meg a fogyást!

Fogyassz béltisztító ételeket, melyek energiával töltik fel testedet, sőt, még karcsúságodat is megőrzik.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emésztés az emberi szervezet egyik legfontosabb funkciója, így, ha működése terén bármiféle rendellenesség alakul ki, annak hamar megérezheted negatív hatásait, közérzeteden és alakodon egyaránt.

A lassú és nehézkes emésztés következtében kellemetlen plusz kilók jelenhetnek meg tested problémás zónáin, melyeket csakis anyagcseréd felgyorsításával és rendszeres testmozgással formálhatsz újra karcsúvá és feszessé. Ha úgy döntöttél, te sem hagyod, hogy rossz emésztésed hosszútávon komolyabb problémákat okozzon, hívd segítségül a következő béltisztító táplálékokat, melyek természetes hatóanyagaik révén járulnak hozzá anyagcseréd optimalizálásához és a salakanyagok kiürítéséhez.

Az ideális téli emésztésserkentő: kelbimbó

A szezámmag a káposztafélék családjába tartozó zöldségféle, melynek létrejötte a belgáknak köszönhető, ők nemesítették ugyanis ezeket a  vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag rügyecskéket.

A kelbimbó igazi téli különlegesség, mellyel feldobhatod vitaminhiányos étrendedet még a fagyos hónapokban is. A zöldségféle kiváló C-vitamin-forrást jelent szervezeted számára, gazdag anyagcsere-javító B-vitaminban, emellett pedig vízhajtó hatású káliumot is tartalmaz.
 
Emésztésserkentő tulajdonságát többek között rostjai által fejti ki, melyek letisztítják a bélfaladra tapadt káros salakanyagokat. Ha sikerül megszabadulnod ezektől a méreganyagoktól, biztos lehetsz benne, hogy hasad körfogata is csökken majd, és emésztési folyamataid is normalizálódnak.

A kelbimbó jellegzetes ízét - mely a kelkáposztáéhoz hasonló - a zinigrin nevű fitokemikália adja, mely az orvosi kutatások szerint rákellenes hatással bír, ugyanis beindítja a rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását, így akár már heti egyszeri kelbimbófogyasztással is mérsékelheted a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

A kelbimbó ideális napi adagja kilenc fej, melyet elkészíthetsz főzéssel vagy akár párolással, viszont kerülnöd kell a túlfőzést, hiszen így elveszítheti vitamin- és ásványianyag-tartalmát. Ízletes alapanyaga lehet a leveseknek, főzelékeknek, salátáknak, illetve rakott zöldséges egytálételeknek. Ha különleges ízvilágra vágysz, ízesítheted szerecsendióval vagy majoránnával.

Az ősi béltakarító: szezámmag

A szezámmag eredete a messzi múltba nyúlik vissza, egészen az ókori keleti államokig, ahol már ismerték gyógyhatásai és finom íze révén. Az itt élők rendszeresen fogyasztottak szezámmagot, sőt, még az ebből készült olajat is felhasználták. A hinduk például olyannyira bíztak egészségmegőrző képességében, hogy a halhatatlanság szimbólumának is ezt a magot választották.

A leghatásosabb anyagcsere-gyorsítók

Nézegess képeket!

Elolvasom

A mai gasztronómiában leginkább a kínai és japán ételekhez kötődik a szezámmag használata, de a magyar konyhában is egyre gyakrabban megjelenik. Élettanilag kiemelkedő béltakarító hatása, melyet növényi rostjainak köszönhet. A szezámmag alaposan áttisztítja bélrendszeredet, ezáltal pedig felgyorsítja emésztési folyamataidat is. A béltisztítás révén szervezeted megtisztul a túlsúlyt okozó salakanyagoktól, így a minőségi tápanyagok is könnyebben felszívódhatnak bélfalaidon keresztül.

A szezámmag külső rétegében található továbbá a fitinsav, mely megvédi szervezetedet a rákos folyamatok beindulásától is. Különösen hatékony a vastagbélrák prevenciójában, illetve a melanoma kezelésében. A fitinsav erőteljes antioxidánsként gátolja a rákos sejtek terjedésének sebességét, illetve erősíti az immunrendszert. Emellett még a vas ideális mértékű megkötésében is szerepet játszik, ami szintén fontos a szabadgyökök kialakulásának megelőzésében.

A szezámmagok pirítva a legfinomabbak, de főzéssel is elkészíthetőek. A napi ajánlott mennyiség egy evőkanálnyi, melyet fogyaszthatsz reggelire gabonapelyhekkel, salátákkal, joghurtokkal, illetve rizsételekhez vagy párolt húsokhoz adva.

A mediterrán ínyencség: articsóka

Az articsóka különlegességét az adja, hogy nemcsak déli zöldségkülönlegességként vált ismertté, hanem gyógynövényként és dísznövényként is funkcionál. Az articsóka valódi hazája a mediterrán térség, ahol egy évben kétszer is virágot bont. Télen is élvezheted pozitív hatásait, melyeket elsősorban emésztésed hálál majd meg. Az articsóka páratlanul gazdag rostokban, mégpedig a növényi ballasztanyagok azon formáiban, melyek kikerülik az emésztőenzimeket, tehát nem bomlanak le az emésztés során.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezek a speciális rostok, a fruktooligoszacharidok elősegítik a jótékony bélbaktériumok, a Lactobacillusok szaporodását a bélben, így biztosítják emésztésed gyorsaságát és hatékonyságát, emellett pedig megőrzik bélfalaid egészségét is.

Az articsóka fogyasztásával tehát felszámolhatod a bélrenyheséget, sőt, még véred koleszterinszintjét is kordában tarthatod. A leveléből préselt kivonattal fokozhatod epetermelésedet, illetve májsejtjeidet is regenerálhatod. Ezzel a mediterrán zöldséggel igazi délies ízeket varázsolhatsz asztalodra: fűszeres íze kiválóan alkalmas saláták, rakottasok elkészítéséhez, de húsos ételek mellé is tálalhatod köretként. Ajánlatos frissen párolva, kevés citromlével vagy pár csepp extra szűz olívaolajjal meghintve fogyasztani.

Cikkünk Lyndel Costain Szupertápanyagok kézikönyv című műve alapján készült.

Ezt is szeretjük