3 extra hatékony emésztésserkentő étel

Ezekkel könnyen fogyhatsz

Nem indul be a fogyás? A következő táplálékokkal orvosolhatod a problémát.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Barack

A csonthéjasok többi tagjával - például a cseresznyével és a szilvával - összehasonlítva a barack jóval kevesebb szénhidrátot és kalóriát tartalmaz, azonban ebben az édes gyümölcsben a legmagasabb a cink, a réz és az antioxidáns béta-karotin mennyisége.

A barack lédús és frissítő hatású, emellett szabályozza az étvágyat, segíti az emésztést, és természetes vízhajtó szerként funkcionál. A nátrium és a kálium kedvező aránya segíti a vese működését is.

A természetgyógyászok gyakran írnak fel pácienseiknek barackfogyasztásra épülő gyümölcsnapot, ugyanis így sikerül eltávolítani a szövetekből az ott megrekedt vizet a szív és az érrendszer tehermentesítésének érdekében.

A barack rostjai serkentik a bélmozgást, emellett a benne található cinknek is nagy szerepe van a különféle anyagcsere-folyamatok biztosításában - hiányában például a szervezet sav-bázis egyensúlya is felborulhat. Ennek a nyomelemnek fontos szerepe van továbbá a pajzsmirigy-hormonok képződésében, továbbá a mangánnal, a C-vitaminnal és a bioflavonnal együtt a szabadgyökök káros hatásaitól is megóvja szervezeted.

Hogyan fogyaszd?

A barackot nagyobb mennyiségben is fogyaszthatod, sőt, akár gyümölcsnapot is tarthatsz. Figyelj azonban, hogy romlásnak indult baracknál ne próbálkozz azzal, hogy a hibás részt kivágod, ilyenkor ugyanis már penészgomba került a gyümölcsbe, melynek mérge annak egészében elterjedhetett.

Káposzta

A káposzta, azon belül is különösen a fodros takarmánykáposzta az egyik leggazdagabb növényi fehérjeforrás, minek köszönhetően a fogyókúra során is nagy szolgálatot tehet. Tápanyagai önmagában is teljes értékű étellé teszik, szinte minden megtalálható benne, amire szervezetednek szüksége van.

Továbbá nagy mennyiségű ballasztanyagot tartalmaz, melynek révén serkenti a bélműködést, óv a vastagbélráktól, és csökkenti a koleszterinszintet, így a szív- és érrendszeri betegségeket is segít megelőzni. Jelentős kalciumtartalma segít elkerülni a csontritkulást, serkenti a vérkeringést, és az izomtevékenységet is erősíti.

A káposzta mindemellett A-, C- és E-vitamint tartalmaz, melyek antioxidáns hatásának köszönhetően fogyasztása megóvhat a rákos megbetegedésektől, a korai öregedéstől, az érrendszeri betegségektől és a fertőzésektől. A benne található B-vitamin a vassal együtt segíti a vérképzést, valamint a fehérjék lebontását és beépülését. A káposzta kellő mennyiségű fogyasztásával elkerülhetőek a hiánybetegségek, például a vérszegénység, a fáradtság és a koncentrációs képesség csökkenése.

20 extra hatékony zsírégető zöldség

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hogyan fogyaszd?

A takarmánykáposzta fodros levelein lerakódhat a kipufogógázból származó ólom, ezért mindig nagyon alaposan mosd meg. Főzd mindig puhára, de ne főzd el, mert akkor nagyon sok vitamin kárba vész.

Rozs

A teljes rozsszem számtalan jótékony hatású anyagot tartalmaz, többek között ballasztanyagokat, anyagcserét serkentő B-vitaminokat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat és cinket is. Magas ballasztanyag-tartalma miatt sokoldalú és egészséges táplálék, többek között serkenti az emésztést, egyrészt, mert alaposan meg kell rágni, másrészt azért, mert a gyomorban megduzzadva terjedelmessé válik.

A ballasztanyagok továbbá jóllakottá tesznek, elősegítik a koleszterin- és a vércukorszint szabályozását, valamint hozzájárulnak az egészséges testsúly megőrzéséhez is.

Továbbá tisztítják a bélrendszert, ami nemcsak az immunrendszernek tesz jót, de közvetlenül rákmegelőző hatása is van. Ezt tovább erősíti a rozs lignantartalma. Ez a rozsszem maghéjában található természetes rákellenes anyag az úgynevezett fitoösztrogénhez hasonlítható, mely a hormonrendszerrel összefüggő betegségek, például a méhnyakrák és a mellrák ellen nyújthat védelmet.

Hogyan fogyaszd?

Fogyaszd rozskenyér formájában, melyből már két szelet biztosítja napi ballasztanyag-szükségleted felét, és elegendő ahhoz is, hogy a vérbe megfelelő mennyiségű rákellenes lignan kerüljön. Vigyázz azonban, hogy ne sima barna színű kenyeret válassz, ugyanis a szín sokszor származhat cukorszirup vagy malátaliszt hozzáadásából is.

A rozskenyér általában kisebb-nagyobb rozsdarabkákat is tartalmaz, azonban, ha nem is, mindenképp súlyosabb a többi kenyérnél.

Cikkünk Dr. Siegfried Schlett A 100 legfontosabb élelmiszer című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük