Nem tehetsz a túlsúlyodról? A szénhidrátemésztésen múlik

Kutatók szerint

Az AMY1 génnek komoly szerepe van a testsúly alakulásában.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tudjuk, hogy vannak emberek, akik hajlamosabbak a túlsúly kialakulására, míg mások szinte bármennyit ehetnek, anyagcsere-működésük jellege miatt nem tudnak hízni.

A King's College London és az Imperial College London kutatói nemrégiben felfedezték, hogy a különbség a szénhidrátemésztő enzimet kódoló génből is adódhat.

A szénhidrátok emésztésén múlik a hízás

Minden ember emésztése más és más, apróbb különbségek mutatkozhatnak meg például a tekintetben, hogyan reagál a szervezet az élelem típusára vagy mennyiségére. A King’s College London és az Imperial College London nemrégiben ismertetett vizsgálata arra mutatott rá, hogy annál, akinek szervezetében az úgynevezett AMY1 génből kevesebb áll rendelkezésre, alacsonyabb az amiláz enzim koncentrációja, és nehézségek adódhatnak a szénhidrátok lebontásával.

Röviden a kutatásról

Az angol tudósok csaknem ezer vizsgálati alany bevonásával készült ikerkutatásukban arra lettek figyelmesek, hogy azoknak az embereknek, akiknek szervezetében az AMY1 - nyálamiláz - gén száma alacsonyabb volt, nagyobb esélyük volt az elhízásra. A vizsgálat során megállapították, hogy azoknak, akik a legalacsonyabb nyálamiláz-génkópiaszámmal rendelkeztek, nyolcszor akkora esélyük volt az elhízásra a legmagasabb kópiaszámú csoporttal összevetve.

Képeken 6 apróság, ami 5 kiló túlsúlyt jelent

Nézegess képeket!

Elolvasom

A nyálamiláz szerepe

Az amiláz enzim szerepe, hogy a keményítőt cukorrá bontsa, és az emberi szervezetben a nyálban, valamint a hasnyálmirigy váladékában található meg. A nyálamiláz hatására a keményítőtartalmú ételek rágása során az étel íze édessé válik a szájban. A táplálékok emésztése tehát a nyálamiláznak köszönhetően már a szájban megkezdődik, majd a gyomor savas közegében folytatódik.

A jövő: személyre szabott fogyókúra

Az eredményekből következik, hogy a jövőben az étrendi tanácsokat a fogyni vágyó genetikai sajátosságaihoz igazíthatják majd. Vér- vagy nyálteszttel megállapítható, hogy valaki elegendő amiláz enzimmel rendelkezik-e. Ennek fényében pedig személyre szabottá tehető majd az diéta.

Ezt is szeretjük