A 3 legfinomabb zsírfaló szezongyümölcs
Lédús fogyasztószerek
Az idénygyümölcsök ellátnak vitaminokkal, beindítják a zsírégetést, ráadásul nagyon finomak is.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

A világ legjobb esküvői fotói: nem hagyományosak, de tele vannak élettel »

A leggyakoribb sminkhibák magyar bloggertől - Kerüld el a maszkhatást! »

Rémisztően jó körömminták Halloweenra: nagy sikert arathatsz velük »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A nyár közeledtével már egyre több napérlelte, lédús, szomjoltó gyümölcs tűnik fel a piacokon és boltok pultjain.

Az alábbi zamatos, savanykásan édes idénygyümölcsök nemcsak hűsítő finomságként szolgálnak a napsütéses időben, de még a bikiniszezonra is felkészítenek, hiszen mindannyian közismert zsírégetők.

Feketeribizli

A feketeribizli május végén, június elején kezd teremni, és a nyár közepéig érik. A lédús kis bogyók rengeteg C-vitamint tartalmaznak, ami elősegíti tested zsíranyagcseréjét. A feketeribizli emellett mangánban és magnéziumban is gazdag, ezek az ásványi anyagok pedig szintén zsírégető hatásukról ismeretesek.

A népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza a feketeribizlit gyulladáscsökkentőként, vagyis az apró kis golyók az emésztőszervek gyulladásos megbetegedéseiből eredő túlsúlyra is orvosságot jelentenek. Apró magvainak és rostjainak köszönhetően a feketeribizli serkenti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét és átmossa a beleket.

Az érett, sötét bogyók gazdagok antioxidánsokban, ennek köszönhetik mély színüket. Vízhajtó és méregtelenítő hatása mellett a meghűlésre, vérszegénységre, magas vérnyomásra és ízületi fájdalmakra is gyógyírt jelent.

A feketeribizlit nem egyszerű megtisztítani a magoktól, de ha fogyni is szeretnél vele, akkor ne is tedd - akár nyersen, akár szörpként, akár lekvárként fogyasztod, a benne található apró magocskák csak tovább fokozzák a gyümölcs béltisztító tulajdonságát. A feketeribizlinek frissen szedve nagyon markáns, kissé savanykás íze van, amit nem mindenki szeret. Ha első kóstolásra te sem vagy elragadtatva tőle, várj egy-két napot - a bogyók beérve kifejezetten édesek és zamatosak lesznek.

Így fogyasztanak a rostok

A zsírégető gyümölcsök a vitaminok és ásványi anyagok mellett rosttartalmuknak köszönhetik zsírégető, karcsúsító tulajdonságukat.

Egres

Köszméte, pöszméte, püszméte vagy büszke néven is ismerik, azt azonban kevesen tudják az egresről, hogy a ribizlifélék családjába tartozik, és már évezredekkel ezelőtt is különleges képességet tulajdonítottak neki. A korai pogány kultúrákban úgy gondolták, hogy az egres bogyóiban tündérek laknak, akik a gyümölcs puha húsában lelnek menedéket a bokor tüskéi elől.

A népi gyógyászatban az egrest a máj betegségeinek enyhítésére, gyulladások kezelésére és székrekedés ellen használják. Mindezek miatt a savanykás, karakteres ízű gyümölcsöt a fogyókúra alatt is bevetheted, hiszen méregteleníti a szervezetedet, megszünteti az emésztőszervek gyulladásait, enyhe hashajtóként pedig a lerakódott salakanyagoktól is megszabadít, valamint felgyorsítja az emésztésedet.

Az egres emellett gazdag antioxidánsokban és vasban, csökkenti a koleszterinszintet, és a bőrt is szebbé teszi. Mivel segíti a húsok megemésztését, illetve kompenzálja rákkeltő hatásukat, szósz formájában vagy akár nyersen is ajánlott sült vagy grillezett vörös húsok mellé fogyasztani.

Meggy

A roppanós, savanykás gyümölcsöt számtalan változatban kapni, az apró szemű, torokszorítóan savanyú fajtától a lédús, húsos, édeskés meggyig. Élettani hatásaik közel azonosak, így bátran fogyaszd azt, amelyik legjobban megfelel az ízlésednek.

Mivel nagyon magas a káliumtartalma, a meggy segít megszabadulni a sejtekben megrekedt víztől, miközben a méregtelenítési folyamatokat is elősegíti. A szomjoltó gyümölcsben emellett az A-, B- és C-vitamin megtalálható, ennek köszönhetően segít beindítani a zsírszövetek lebontását.

A népi gyógyászatban enyhe hashajtó és méregtelenítő hatása miatt alkalmazzák - megtisztítja a májat, a vesét és a vért, rostjai pedig gyorsítják az emésztést.

Éppen savanykás ízének köszönhető, hogy a meggy felveszi a küzdelmet a szervezetben található különféle vírusokkal és baktériumokkal is, így megfázásos betegségek kezelésére éppen olyan hatásos, mint az emésztőszervi gyulladások orvoslásánál.

Rosttartalma miatt serkentőleg hat az emésztésre mind a friss meggy, mind pedig a belőle készült meggylé, meggylekvár, meggybefőtt, de a zsírégető hatóanyagokat koncentráltabb formában tartalmazó aszalt meggy is.

Blog.hu ajánló