Nem mindegy, hogy 2000 kalória miből van

Óriási különbség van élettani hatásban is

Ilyen az, ha junk foodból vagy egészséges ételekből van összerakva.

nagykep?cikkid=168820&kep=gyumolcs-zoldseg-lead
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nicsnutrition.com oldalon érdekes összehasonlítás született arra vonatkozóan, hogy a mintaétrendnek számító 2000 kalóriából álló napi menü mennyire más, ha egészséges és egészségtelen ételekből rakják össze.

Nichola Whitehead egészségügyi blogger komplett ételsorral mutat rá arra, hogy hogyan néz ki egy kiegyensúlyozott napi étrend. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy miért nem vezet eredményre az, ha kizárólag a kalóriákat számoljuk. A kép bal oszlopában egészséges ételek vannak, jobb oldalon egészségtelenek. Mindkét csoport ugyanannyi, vagyis 2000 kalóriát tartalmaz, noha a jellegük és a szervezetre gyakorolt hatásuk közel sem ugyanolyan.

Az egészséges étrend a következőkből áll. A reggeli tojásrántotta, teljes kiőrlésű kenyér, fél avokádó és tea. Az ebéd korianderes répaleves vöröslencsével, valamint alma. A vacsora édesburgonya és csicseriborsó, currys-spenótos barna rizs és körte. A nassolnivaló egész napra répa- és zellerrudak natúr mogyoróvajjal, gránátalmamagok 0%-os görög joghurttal, sózott pattogatott kukorica és fekete csokoládé. Két bögre zöld tea és két liter víz fogyasztása javasolt a nap folyamán.

Látható, hogy az egészséges menü gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű rostokat, proteint és kalciumot tartalmaz, mellette pedig egészséges telítetlen zsírokat. Ezzel pedig vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és rostokat, lassan felszívódó szénhidrátokat és sovány fehérjét juttat a szervezetbe. A jobb oldali menüsorról ez a legkevésbé mondható el. Azoknak az ételeknek a fogyasztása tehát hiába jelent ugyanannyi kalóriabevitelt, nem fog eredményre vezetni a fogyókúra alatt.

Ezt is szeretjük