A 10 legjobb zsírégető zöldség
A zöldségek a fogyókúra elengedhetetlen részei. Tele vannak értékes anyagokkal, felgyorsítják az anyagcserét, és karcsúsítanak.

Nyereményjáték

Nyerj Magyarország természeti csodái című könyvet, és ismerd meg hazánk legértékesebb kincseit!

Nyerd meg a Juno mesél című tündéres mesekönyvet! Minden kislány kedvence lesz

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 3 db játék
Ez is érdekelhet

Házilag is enyhíthetők a pollenallergia tünetei - Mutatjuk a leghatékonyabb módszereket (x)

2 perc alatt lett éles a látása Katának, ma már nem is tudja, milyen volt szemüvegesnek lenni (x)

Észbontó programsorozat igen neves hazai és külföldi előadókkal, amiből 300 előadás és koncert ingyenes! (x)

Az utazás legfontosabb kelléke, és nem csak a fotózás miatt - Ezerszer könnyebb így nyaralni (x)

Milyen színű a szemed? Mutatjuk, melyik ékszer emeli ki legjobban a tekinteted

beauty and style

Ezt fogjuk viselni kora ősszel: külföldi divatmárkák ajánlásával »

Házi uborkás arctonik bőrhibákra: hidratál és ránctalanít »

Ne csak a kalóriát számold, inkább azt nézd, hogy mit eszel! »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

1. Brokkoli

A Dél-Európából származó brokkoli az ókori rómaiaknak köszönheti nevét, akik már ismerték, és előszeretettel alkalmazták mind táplálkozásukban, mind a gyógyászatban.

A brokkoli értékes A-vitamin, B6-vitamin, kalcium-, kálium-, vas-, folsav-, cink-, foszfor- és béta-karotin forrás, így erősíti az immunrendszert, védi a csontokat, antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően pedig a rákmegelőzésben is jelentős szerepe van.

C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló immunerősítő – 10 dkg brokkoli a napi C-vitamin szükségleted 147%-át fedezi. Mindemellett nagyon kevés kalóriát tartalmaz – 10 dkg csupán 30 kalóriát –, könnyen emészthető, rosttartalmának köszönhetően serkenti és felgyorsítja az emésztést, és nem utolsósorban a csipszet legfőbb vitaminforrásunknak tekintő rossz gyerekek ijesztgetésére is kiváló.

2. Cékla

A vérhűsítő céklalé egykor a görögök kedvenc itala volt – nem véletlenül, hiszen az erőteljes színű zöldségnek rendkívül erős regeneráló hatása van. Rengeteg kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Tisztítja a májat és a vért - a kutatások szerint segíthet az alkohollal és kábítószerekkel kapcsolatos szenvedélybetegségek leküzdésében is. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, illetve nagyon jó hatással van az emésztésre is, serkenti a bélmozgást, és biztosítja a gyomor egyenletes működését.

3. Fokhagyma

A szíverősítő fokhagymát Egyiptomban egykor szent növényként tisztelték, illetve más ókori népek is varázserőt tulajdonítottak neki. A vámpírok elűzésén kívül használhatod immunerősítésre, vérnyomáscsökkentésre, a fertőzések elkerülésére, egyes légúti betegségek és a Candida leküzdésére, valamint véralvadásgátló szerként is.

A modern orvostudomány is igazolta, hogy a fokhagyma serkenti az emésztést, méregteleníti a bélrendszert, segíti az epe- és a májműködést, valamint csökkenti a koleszterinszintet. Egyes kutatások szerint az érelmeszesedés ellen is hatásos.

4. Spenót

Nem véletlenül doppingol spenóttal Popey, hiszen a finom zöld növény igazi vitaminbomba: jelentős mennyiségű A-, B-, E- és C-vitamin található benne, valamint a napi K-vitamin szükséglet 460%-át képes fedezni. Bár nem nőnek ki tőle olyan izmaid, amelyeket még a legmegátalkodottabb testnevelő-tanárok sem tudnának kimagyarázni, azonban szabályozza vérnyomásod, csökkenti a fáradtságérzetet és a vérzékenységet, erősíti az immunrendszert, serkenti a veseműködést, és antibakteriális hatású. Gazdag vas-, kalcium-, illetve flavonoidforrás – utóbbinak köszönhetően lényegesen hozzájárul a daganatos betegségek kialakulási kockázatának csökkentéséhez. A spenótfogyasztás csökkenti vércukorszintedet, a benne található B-vitamin pedig gyorsítja szervezeted szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét. Rosttartalma szintén serkenti az anyagcserét, illetve nem mellékesen, 10 dkg spenót csupán 20 kalóriát tartalmaz.

5. Uborka

Míg a cékla a görögök kedvence volt, az uborkát az indiánok eledelének is szokás nevezni. Az uborka mind külsőleg, mind belsőleg nagyon jól alkalmazható a gyulladásos elváltozások kezelésére, valamint jó hatással van a légzőszervekre is. Kiemelkedő vitamin és ásványi anyag nincs benne, azonban fontos, hogy nagy százalékban vizet, a maradékban pedig rostokat tartalmaz, így nagyon jó hatással van az emésztésre, és megkönnyíti a fogyókúrát is.

Amellett, hogy nyugtatja a beleket, serkenti is az anyagcserét, illetve fogyasztásával könnyen elkerülheted az éhséget.

6. Káposzta

A káposzta jelentős C-vitamin forrás, emellett A-vitamint, B-vitamin komplexet, káliumot, kalciumot, vasat, béta-karotint, valamint a szervezet számára fontos klórt, jódot és rostokat is bőven találhatsz benne. Hatásos a gyulladásos megbetegedések kezelésében, megtisztítja az emésztőrendszert, megnöveli a bélben található jótékony baktériumok számát, felgyorsítja az anyagcserét, segít megszüntetni a székrekedést, vízhajtó hatású, valamint csökkenti vércukor- és koleszterinszintedet is. Megerősíti az immunrendszert, ellensúlyozza az alkohol májra gyakorolt negatív hatásait, a Candida gyógyításának egyik leghatásosabb eszköze, valamint lassítja a karcinogén, vagyis a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, és gátolja a rákos sejtek növekedését is. Nagyon kevés kalóriát tartalmaz: egy 84 grammos káposzta-adagban csupán 15 kalória található, továbbá 2 gramm szénhidrát, 1 gramm fehérje, viszont szintén 1 gramm rost. Zsírt egyáltalán nem tartalmaz.

7. Sárgarépa

A sárgarépa legrégebbi kultúrnövényeink egyike, a népi gyógyászat pedig évszázadok óta alkalmazza máj-, epe-, szem- és bőrbántalmak kezelésére, valamint az immunrendszer megerősítésére. A sárgarépában nagyon sok C-, A- és D-vitamin található, valamint a béta-karotinban leggazdagabb növényünk, így jelentős szerepe van a rákos megbetegedések megakadályozásában. A répa 3-4%-ban tartalmaz élelmi rostokat, aminek köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre.

Felgyorsítja az anyagcserét, meggátolja a káros anyagok felszívódását, méregtelenít – így csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát –, illetve átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

8. Zeller

Mind a zellergumó, mind a növény szára nagyon finom, ugyanakkor rendkívül egészséges, hiszen a zeller nagy mennyiségben tartalmaz A-, B- és C-vitamint, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, kalciumot, illetve szerves nátriumot. A fogyókúrádat segítheti étvágycsökkentő, valamint a benne található rostoknak köszönhető emésztésserkentő hatása. Mindemellett segít helyreállítani a vér sav-lúg egyensúlyát, és jól alkalmazható allergia, vérmérgezés és hiperaktivitás ellen is. Ezenkívül fokozza a veseműködést, így vízhajtó hatása is jelentős.

9. Paradicsom

A paradicsom nemcsak jóízű, de talán a legjelentősebb és legegészségesebb zöldségfélénk. Antioxidáns-tartalmáról – likopin – és rákmegelőző hatásáról a legismertebb, emellett nagyon jó immunerősítő, elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését. Számos vitamin megtalálható benne, többek között gazdag A-, C- és E-vitaminban. Nagyon jó hatással van a májra, még a legrosszabb állapotából is regenerálja azt.
Tisztítja a vért, méregteleníti a szervezetet, valamint nem utolsósorban az emésztést is segíti – részt vesz az anyagcsere-folyamatban, amit oxálsav-tartalmának köszönhetően jelentősen fel is gyorsít.

10. Paprika

A Dél- és Közép-Amerikából származó paprika rengeteg fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között A-, B1- és B2-vitamint, valamint nagyon értékes C-vitamin forrás - ha egy nagyobb piros húsú paprika felét elfogyasztod, máris fedezed szervezeted napi A- és C-vitamin szükségletét. Karotin- és likopintartalmának köszönhetően a paprika jelentős antioxidáns, így csökkentheted vele a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is. A paprika mindemellett kiváló vérkeringés-fokozó, fájdalomcsillapító, emésztésserkentő és anyagcsere-gyorsító hatásáról is ismert.

OLVASD EL EZT IS!

epres
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

Blog.hu ajánló