Görcsös fájdalom, véres vizelet

A vesekő tünetei és természetes kezelése

A betegség az emberek több mint 10%-át érinti, pedig természetes módszerekkel megelőzhető.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Több millió ember szenved vesekövesedésben, ami akkor alakul ki, ha a vizeletben lévő sók kikristályosodnak, és apró, a homok állagútól akár öt centiméter átmérőig terjedő kövek képződnek belőlük. A leggyakoribbak a kalcium-oxalát, illetve a kalcium-foszfát kövek. Az idült húgyúti fertőzés következtében kialakuló vesekő már ritkább, azonban ez is előfordulhat, többnyire köszvényhez társulva.

Ha egyszer már elszenvedted a vesekő okozta súlyos fájdalmakat, sajnos nagy valószínűséggel újra kialakulhat, ha nem változtatsz életmódodon. Ilyenkor általában deréktájékon jelentkezik a görcsös fájdalom, mely kisugározhat a lágyékba és a combba. A véres vizelet is gyakori tünet, valamint nem ritka a hányás sem.

A betegség okai

A vesekőképződés két leggyakoribb oka az öröklött hajlam és a kiszáradás, azonban az ülő életmód sem tekinthető ártatlannak a betegség kialakulásában. Ha öröklött hajlamod van a betegségre, vizeletedben magasabb lehet a kalcium koncentrációja, és ez vezet a kőképződéshez.

Akik ilyen hajlammal nem rendelkeznek, azoknak nem árt semmiféle kövességet okozó élelmiszer, azonban, ha családodban már korábban is előfordult a betegség, fokozottan figyelned kell arra, hogy kerüld a kőképződésben szerepet játszó ételek fogyasztását.

Veszélyes ételek

  • Só.
  • Purin.
  • Alkohol.
  • Oxálsav.
  • Állati fehérje.
  • Finomított szénhidrátok.

Sok purin az állati belsőségekben, a szardellában és a heringben van, míg oxálsavban gazdag a cékla, a csokoládé, a vörös áfonya, a pitypanglevél, a mogyorófélék, a petrezselyemzöld, a rebarbara, a spenót, az eper, a tea és a búzakorpa. Vannak azonban egyéb kockázati tényezők is, mint a vesebetegség, a krónikus bélgyulladás, a bélrendszeri műtétek, illetve bizonyos orvosságok, különösen egyes vizelethajtók. Ám nemcsak veszélyes és kerülendő ételek léteznek: bizonyos tápanyagok nagy segítségedre lehetnek a fájdalmas betegség elkerülésében.

Megelőzés

Vesekő ellen elsősorban bőséges folyadékbevitellel tehetsz a legtöbbet. Lehetőleg minél több vizet igyál, a cukros italok ugyanis korántsem hidratálják annyira a szervezeted, mivel még a káros anyagokat is ki kell választani belőlük.

A víz azonban hígítja a vizeletet, és megakadályozza a sók kikristályosodását. Halványsárga színe jelzi, ha vizeleted kellően híg - ha ennél sötétebb, az arra utal, hogy nem fogyasztasz elég vizet. Ha szeretnéd elkerülni a vesekövet, a napi bevitt folyadékmennyiség legalább 12 pohár legyen.

A narancslé vagy a limonádé szintén segít megelőzni a vesekő kialakulását. Amellett, hogy mindkettő folyadék, a bennük lévő alkálikus vegyhatású citrátok segítenek semlegesíteni a képződő savakat, ezáltal megelőzik a kalciumtartalmú kövek képződését. Emellett káliumtartalmuk szintén hat a kőképződés ellen.

A húgyúti fertőzések következtében kialakuló kövek megelőzésében a fekete áfonyában lévő tanninok segíthetnek. Bár ez a hatóanyag a vörös áfonyában is jelen van, ezt a bogyósgyümölcsöt magas oxáltartalma miatt jobb, ha kerülöd. Mivel az állati eredetű fehérjék csökkentik a hasznos citrátok szintjét a szervezetben, illetve növelik a vizeletben a kalcium és az oxalátok koncentrációját, jobb, ha ezek helyett inkább növényi fehérjét fogyasztasz.

A nem oldható rostok azonban jótékonyak, ugyanis megkötik a bélben felhalmozódó oxalátokat, melyek így nem szívódnak fel, nem jutnak a véráramba, és nem kerülnek a vizeletbe, tehát nem járulnak hozzá a kőképződéshez. Mielőtt azonban jelentősen növelnéd a rosttartalmú ételek bevitelét, mindenképpen kérd ki orvosod véleményét, mert a rostban gazdag étrend mellett a kalciumszint is csökkenhet, ami idővel csontritkuláshoz vezethet.

Annak ellenére, hogy a táplálékkal bevitt kalcium növeli a vizelet kalciumszintjét, két nagyobb vizsgálat során is bizonyították, hogy a kalciumban gazdag ételt fogyasztó emberek kevésbé hajlamosak a vesekövességre.

Ennek az lehet az oka, hogy a táplálékkal bevitt kalcium is gátolja a káros oxalátok felszívódását. A mértékkel azonban óvatosan bánj, ugyanis túl nagy mennyiségben serkenti a kőképződést, jobban teszed tehát, ha inkább magnéziummal vagy káliummal védekezel vesekő ellen.

Cikkünk a Reader's Digest Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük