4 ital, ami segíthet a magas vérnyomás és a koleszterin csökkentésében: óvják a szívet és az érrendszert is

A természetes, szuperegészséges italok javasoltak a szív védelméért.

paradicsomlé
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha folyadékpótlásról van szó, nincs jobb választás a víznél. Az üdítők gyakori fogyasztása egy sor kellemetlen egészségügyi probléma kialakulásához, így például az elhízáshoz és a cukorbetegséghez is hozzájárul.

Ugyanakkor az ételekhez hasonlóan akadnak olyan italok is, amelyek támogathatják az egészséget, ezek erejét, bár értelemszerűen nem csodaszerek, érdemes lehet kihasználni. Több olyan opció is létezik, amelynek vérnyomásra gyakorolt pozitív hatását kutatások is alátámasztották, némelyikük további előnyökkel is kecsegtet, egyebek mellett a koleszterinszintet is csökkentheti. Fontos megjegyezni, hogy nem helyettesítik sem a gyógyszereket, sem pedig a kiegyensúlyozott táplálkozást és az aktív életmódot!

Céklalé

Az intenzív színű, karakteres ízű, kalóriaszegény cékla tele van értékes hatóanyagokkal. Különösen gazdag folsavban, ami a szív és az erek épségének megőrzésében segíthet. Egy 2016-os kutatás a főtt cékla és a nyers céklalé vérnyomásra gyakorolt hatását vizsgálta, és arra a megállapításra jutott, hogy bár mindkettő javíthatja az értékeket, a nyers céklalé effektívebb.

A gyökérzöldség vérnyomáscsökkentő hatása leginkább a magas nitrátkoncentrációjának köszönhető. Az anyag a szervezetben átalakulva tágítja az ereket. A zöldség gyulladáscsökkentő tulajdonságáról is ismert, amelyből az egész test, beleértve a szív- és érrendszert is profitálhat. A benne található flavonoidok, illetve rostok a vérzsírok, trigliceridek, koleszterin szintjének optimalizálásában is részt vehetnek.

A különböző zöldség- és gyümölcslevek esetében lényeges, hogy 100%-osak legyenek, a boltban kapható változatok címkéjét minden esetben át kell tanulmányozni, a hozzáadott cukor és só kerülendő.

Paradicsomlé

Már napi egyetlen pohár paradicsomlé elfogyasztása jót tehet a szívnek. Egy 2019-es japán kutatásban a szakemberek a - hangsúlyozottan - sótlan ital koleszterinszintre és vérnyomásra gyakorolt hatását vizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, hogy már napi egy csésze paradicsomlé is javította mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást, valamint az LDL-koleszterin szintjét is. A paradicsom a céklához hasonlóan gyulladáscsökkentő, és antioxidáns hatása miatt is egyre kedveltebb az egészséges táplálkozásra törekvők körében.

Gránátalmalé

A gránátalma egyebek mellett olyan hasznos tápanyagokban gazdag, mint a folsav vagy a C-vitamin. A benne található polifenolok erős antioxidánsok, a gránátalmalé a legtöbb gyümölcslénél, sőt még a zöld teánál is több sejtvédő növényi vegyületet tartalmaz. Támogatja az emésztést, csökkentheti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat.

Rengeteg pozitív tulajdonsága mellett leginkább a szívvédő hatásáról ismert. Segíthet az erek épségének, rugalmasságának megőrzésében, lassíthatja a plakképződést, vagyis a koleszterin lerakódását, illetve a vérnyomás optimalizálásában is hasznos lehet a kutatások szerint. A gránátalma egyes vérnyomás- és koleszteringyógyszerek mellett óvatosan fogyasztható, ilyen készítmények szedésekor orvossal történő konzultáció szükséges, mielőtt az ember beépítené az étrendjébe a nedűt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hibiszkusztea

Az ehető hibiszkusznak is nevezett rozella (Hibiscus sabdariffa) szárított virága itthon bioboltokban, gyógyszertárakban kapható. A növény gazdag sejtvédő, antioxidáns hatású vegyületekben, laboratóriumi vizsgálatok szerint antibakteriális hatása is van. Vérnyomáscsökkentő képességét több tanulmány is alátámasztja, például egy 2009-es, enyhén emelkedett vérnyomással élő, ám gyógyszert nem szedő személyek bevonásával készült vizsgálat során a kutatók azt tapasztalták, hogy azok körében, akik hat hétig napi háromszor 240 milliliternyi hibiszkuszteát ittak, a szisztolés értékek jelentősen csökkentek a kontrollcsoportban mértekhez képest.

A tea koleszterincsökkentő hatásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ám ezen a téren is akadnak biztató eredmények.

8 finom recept koleszterincsökkentő hüvelyesekből

A hüvelyesek a kutatások szerint segíthetnek a koleszterinszint normalizálásában, a vércukorszint stabilizálásában, és még a jótékony bélbaktériumok számát is növelhetik. Ha pedig még ez sem lenne elég, elérhető, tápláló és sokféleképpen elkészíthető alapanyagot jelentenek.

Csökkentik a koleszterinszintet, stabilizálják a vércukrot: a legegészségesebb hüvelyesekből készült 8 isteni étel

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük