Toplistás rákellenes zöldségek nyárra

Amit nem hagyhatsz ki!

Ismerd meg azokat a zöldségeket, melyekkel megelőzheted a daganatos betegségek kialakulását.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jó idő beköszöntével könnyebben jutsz hozzá idénygyümölcsökhöz és zöldségekhez. Érdemes ilyenkor még tudatosabban válogatnod, illetve előnyben részesíteni azokat a zöldségeket, melyek különösen hasznosak egészséged hosszú távú megőrzése szempontjából. Íme, néhány táplálék, amit nem hagyhatsz ki.

Paradicsom

A friss paradicsom klorogénsav-tartalma miatt csökkenti a rákkeltő anyagok - többek között a cigarettafüstben előforduló nitrózaminok - emberi szervezetre gyakorolt negatív hatását. A zöldség legerősebb antioxidáns vegyülete azonban a likopin, mely nem csupán a daganatos betegségek ellen, de a keringési rendszert érintő egészségügyi problémák ellen is. Hatását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már gyártanak olyan likopinkapszulát, melynek hatóanyagát paradicsomból nyerik.

Egyes vizsgálatok szerint a paradicsomban lévő likopin felszívódását a szervezetben segíti az olívaolaj.

Rákellenes zöldségkoktél

Egy, a montreali Saint Justine kórházban végzett egérkísérlet alapján kutatók állítják, hogy a rák megelőzése érdekében, illetve a már kialakult daganat növekedésének megakadályozására érdemes kipróbálni egy speciális zöldségkoktélt. Az alább felsorolt hozzávalók kiegészíthetők még mogyoróhagymával, kurkumával, grépfrúttal is.

Hozzávalók

  • 100 g vörös káposzta
  • 2 g zöld tea
  • 50 g áfonya
  • 50 g kelbimbó
  • 50 g brokkoli

Rákellenes zöldségek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Brokkoli

Ha magas kalciumtartalmú élelmiszerekről van szó, nyilván elsőként a tejtermékek ugranak be. Pedig a zöldségek között is találsz olyat, amely tartalmazza a csontképzéshez nélkülözhetetlen ásványi anyagot. A brokkoliban például igencsak nagy mennyiségű kalcium van, ráadásul a tejtermékekkel szembeni nagy előnye, hogy alacsony zsírtartalmú. A brokkoliban lévő lutein olyan létfontosságú karotinoid, mely megakadályozza bizonyos szembetegségek kialakulását, de a vastagbélrák megelőzésében is hasznos. A szulforafán ugyancsak lényeges fitovegyület, hiszen serkenti a szervezet rákellenes enzimjeinek működését, valamint akadályozza a daganatképződést.

Sárgarépa

A sárgarépa rengeteg béta-karotint és nagy adag élelmi rostot tartalmaz. A béta-karotin nem csupán az A-vitamin előanyaga - melyből szervezeted előállítja a létfontosságú vegyületet -, hanem hatékony antioxidáns is. Fontos, hogy minél élénkebb színű a répa, annál több béta-karotint tartalmaz, és annál inkább véd a káros szabadgyökökkel szemben. A zöldségben található nem oldható rostok segítik az emésztést: rövid távon a székrekedést akadályozzák meg és segítenek megszabadulni a pluszkilótól, hosszabb távon pedig az emésztőrendszeri daganatok előzhetőek meg rendszeres fogyasztásával.

Káposztafélék

A káposztafélék családjába olyan közkedvelt zöldségek tartoznak, mint a kelkáposzta, a vörös káposzta vagy a kínai kel. A kelkáposzta rendkívül sok indolt tartalmaz: ez a vegyület semlegesíti az egyes daganatok növekedését serkentő ösztrogéneket - így például véd az emlőrák ellen.

A vörös káposztában lévő piros színű festékanyagok antioxidáns hatásúak, melyek bizonyos fokú védelmet nyújtanak a szervezet számára a szabadgyökökkel szemben. A kínai kel kifejezetten gazdag béta-karotinban, ami ugyancsak hatékony antioxidáns: megakadályozza bizonyos a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes rákfajták kialakulását.

Cikkünk David Servan-Schreiber A rák ellen című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük