Rákot, csontritkulást és cukorbetegséget okoz a tej?
A tej élet, erő, egészség. Külföldi kutatások azonban rámutattak pár megdöbbentő tényre.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Beindul a D-vitamin-termelődés, és javítja a közérzetet: töltődj fel bioszoláriummal télen is! (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Széles csípő, nagy popsi: így öltözz ősszel, ha nőies körte alakod van »

Így fesd ki a szemed, ha lelógó szemhéjad van - Nem tűnsz többé morcosnak »

A 79 éves Jane Fonda retus nélkül mutatta meg magát - Most is gyönyörű »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Valószínűleg te sem gondoltad volna, hogy mennyi káros hatása lehet annak a tehéntejnek, melyet gyerekkorodtól fogva lelkesen diktáld beléd édesanyád. A legújabb külföldi vizsgálatok azonban éppen erre mutattak rá.

Tejcukor-érzékenység

A tejtermékek hatására kialakuló legismertebb betegség a laktózérzékenység. Ennek magyarázata igen egyszerű. Az emberi szervezet körülbelül az első négy-öt évben termel olyan enzimeket, melyek képesek lebontani a tejcukrot.

Ennek evolúciós okai vannak – hiszen az emlősök nagy része a születést követően viszonylag rövid ideig fogyaszt tejet. Egyes hipotézisek szerint az emberiség fele érzékeny a tejcukorra. Ennek következtében pedig a tejfogyasztás esetükben olyan mellékhatásokkal jár, mint a puffadás, hasmenés, vagy éppen a hasi görcsök kialakulása.

Tejfogyasztás a cukorbetegség hátterében

Vizsgálatok kimutatták, hogy a tejfogyasztás összefüggésben állhat a cukorbetegség kialakulásával. Ezt bizonyítják azok az adatok is, melyek arra mutatnak rá, hogy Finnországban – ahol a legmagasabb az egy főre eső tejfogyasztás – él a legtöbb inzulinfüggő cukorbeteg.

Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatai alapján a tehéntejben lévő fehérjék antitest-képzésre serkentik az emberi szervezetet. Ezek az antitestek megtámadják a hasnyálmirigy béta-sejtjeit – mert kémiai felépítésüket tekintve nagyon hasonlítanak bizonyos tejfehérjékre. A probléma pedig nem más, mint az, hogy ezek a béta-sejtek termelik az inzulint – melynek hiánya cukorbetegséghez vezethet. Arra is rámutattak a tudósok, hogy minél fiatalabb korban éri az emberi szervezetet ez a hatás, annál nagyobb eséllyel fog kialakulni az egyes típusú cukorbetegség.

Rákot okoz a tej?

Először is, nem árt tisztázni: a tehéntej önmagában nem okoz rákot, csupán olyan körülményeket teremt az emberi szervezetben, melyek elősegítik a daganatos sejtek kialakulását. Ezt a hipotézist alátámasztja egy Norvégiában végzett kutatás. A több mint 11 évig folyó vizsgálatsorozatok bizonyították, hogy azoknál a kísérleti személyeknél, akik naponta több mint két pohár tejet fogyasztottak, három és félszer nagyobb volt a nyirokszervi daganatos betegségek kialakulása. Ennek okát abban látták a kutatók, hogy egyes állati fehérjék emésztése során antigén fehérjék jutnak át az emésztőrendszer nyálkahártyáján.

A csontritkulás megelőzése

A tehéntej nincs jó hatással a csontok egészségére

Bizonyára te is rengetegszer hallottad már, hogy a tej erősíti a csontokat, mert magas kalciumtartalommal bír. Ennek következtében pedig jó hatással van a fejlődésben lévő gyermekek növekedésére, valamint idősebb emberek esetében segít megelőzni a csontritkulás kialakulását. Nos, ez nem egészen igaz így.

A tehéntejben lévő kalcium ugyanis az emberi szervezet számára nagyrészt hasznosíthatatlan. Ezen kívül további hátulütője is van a tejtermék-, valamint az állati eredetű fehérjefogyasztásnak. Az a felesleges fehérjemennyiség, melyet az állati eredetű táplálékokkal – tejtermékek, húsok fogyasztásával – veszel magadhoz, megnöveli szervezeted kalciumszükségletét, ezáltal pedig felemészti a csontokat.

Hogy erősítsd a csontokat?

Épp ezért szerencsésebb a növényi fehérjére épülő táplálkozás. Egyél hántolatlan vagy barnarizst, zabpelyhet, babféléket, lencsét, valamint sárgaborsót. Ezenkívül szerencsés, ha kalciumdús növényi eredetű ételeket fogyasztasz. Ilyen például a narancs, a szőlő, a karfiol vagy a káposzta. Továbbá magas kalciumtartalommal bír az alma, a paradicsom vagy a dió is.

Ne feledd, hogy a kalcium felhasználásához szervezetednek D-vitaminra is szüksége lesz. Épp ezért próbálj minél több időt tölteni a szabadban – hiszen a napfény jó hatással van a D-vitamin képzésére. Téli – fényhiányos – időszakban pedig fogyassz tengeri halakat. Végezetül pedig a rendszeres mozgás is igen jó hatással van a csontok állapotára.

Blog.hu ajánló