Nem várt hatással van a mesterséges édesítő a szervezetre
Kutatás
Szakértők szerint a szukralóz nevű édesítő fokozott inzulintermelése ösztönözheti a szervezetet.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Beindul a D-vitamin-termelődés, és javítja a közérzetet: töltődj fel bioszoláriummal télen is! (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

A 79 éves Jane Fonda retus nélkül mutatta meg magát - Most is gyönyörű »

Képeken a H&M Erdem kollekciója! Csodás dizájner darabok »

Nem is gondolnád, milyen nőies lehet a fekete rúzs! »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A mesterséges édesítőszerektől azt várhatnád, hogy glükóztól eltérő kémiai szerkezetük miatt szervezeted másképp reagál rájuk, mint a cukorra.

Ám a Washingtoni Egyetem orvosi karának közelmúltban végzett kutatása azt bizonyítja, hogy semmi sem olyan egyszerű, mint, amilyennek látszik. A szukralóztartalmú mesterséges édesítő befolyásolhatja, hogy a szervezet miként bontja le a cukrot.

Így hat a szervezetre a szukralóz

Az M. Yanina Pepino által vezetett kutatás során 17 súlyosan elhízott - 42 fölötti testtömegindexű -, de nem diabéteszes ember cukoranyagcseréjét vizsgálták. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatást gyakorol a szukralóztartalmú mesterséges édesítőszer a szervezetre.

Röviden a kutatásról

A vizsgálat során a résztvevőkkel szukralózt, illetve vizet itattak a terheléses cukorvizsgálat előtt. A terheléses cukorvizsgálat menete a következő: először vérvétellel megállapítják az éhgyomri vércukorszintet, ezt követően pedig 75 gramm cukortartalmú vizet kell meginni. A cukros víz elfogyasztása után félórás időközönként vért vesznek, vénából és ujjbegyből is. A vérmintákból vércukrot és inzulint is néznek. A vizsgálat segítségével inzulinrezisztenciát és cukorbetegséget állapíthatnak meg.

A Washingtoni Egyetem kutatása során minden vizsgálatban részt vevőt kétszer teszteltek: a vizsgálati alanyok először csak vizet ittak a terheléses cukorvizsgálat előtt, másodszor azonban szukralózt kellett fogyasztaniuk a glükóztesztet megelőzően.

A kutatásvezető szavaival

- A vizsgálatok azt mutatták, hogy amikor a kísérleti alanyok mesterséges édesítőt kaptak a terheléses cukorvizsgálat előtt, vércukorszintjük legmagasabbra ugró értéke több volt, mint a víz esetében, inzulinszintjük pedig az ötödével nőtt - mondta M. Yanina Pepino.

Természetes cukorpótlók

Kattints az alábbi videóra, ha szeretnéd tudni, hogy milyen természetes cukorpótlókat érdemes fogyasztanod.

A mesterséges édesítő befolyásolja a cukoranyagcserét

A szukralóztartalmú mesterséges édesítő tehát a szervezetet fokozott inzulintermelése ösztönözte, ám mint Pepino professzor elmondta, ennek pontos folyamatával egyelőre még nincsenek tisztában, további vizsgálatokra van szükség.

Annyi azonban bizonyos, hogy ha a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei rendszeresen több inzulint termelnek annak érdekében, hogy a szervezet fel tudja használni a táplálkozás során felvett cukrot, inzulinrezisztencia alakulhat ki, ami hosszabb távon cukorbetegséghez vezet.

Blog.hu ajánló