3 bevált szívvédő tipp

A szív testünk központi szerve, melyre úgy kellene vigyáznunk, mint a hímes tojásra, hogy mindig jól működjön. Olvasd el bevált szíverősítő tippjeinket, és legyen hosszú életed!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szívünket rengeteget károsítjuk azzal, hogy nem élünk szívbarát életmódot. Ebben szerepet játszik:

  • a helytelen táplálkozás,
  • a dohányzás,
  • a mozgásszegény életmód,
  • és a stressz is.

Annak ellenére, hogy egyre több szerepet kap a szívvédelem, csak nagyon kevesen figyelnek oda arra, hogy testük motorját megvédjék az idő előtti károsodástól.

Sőt, egyre gyakrabban előfordul az is, hogy életmódunkkal nem csak saját szívünket tesszük tönkre, hanem gyermekeinkét is. A terhességet közvetlenül megelőző, vagy a terhesség alatti dohányzás veleszületett szívrendellenességhez vezethet.

A legtöbben időhiányra hivatkoznak, mert azt gondolják, hogy a szívvédelem egy nagyon bonyolult és időigényes tevékenység, pedig már egészen apró kis trükkökkel is lendíthetsz a helyzeteden.

Gyógynövények

A gyógynövényekről talán mindenki tudja, hogy szinte csodára is képesek, ami az egészségre gyakorolt hatásukat illeti. Itt az ideje, hogy szíved védelmében is felhasználd őket!

Kömény

Az egyik legrégibb fűszer- és gyógynövény. Általában emésztéssel kapcsolatos problémák kapcsán hallani a kömény jótékony hatásáról, pedig csökkenti a szívbetegségekkel járó panaszokat is.

Elkészítés
Teához: törj össze fél teáskanálnyi köményt, majd öntsd le 2 deci forrásban lévő vízzel. Negyedóra elteltével szűrd le, és étkezés előtt fogyaszd.

Gyömbér

Az egyik legrégibb fűszer és orvosság. Egymástól teljesen eltérő ételek ízesítésére használják, és legalább ilyen változatos gyógyító erejének hatóköre is. A gyömbér érvédő hatása messze földön ismert: csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, mérsékeli a szívinfarktust kiváltó vérrögképződést. A fokhagyma és a vöröshagyma mellett ginerol és shogaol nevű hatóanyagai révén a gyömbér is hatásos növényi véralvadásgátló.

Elkészítés
Teához: pucolj meg egy kisebb gyömbér darabot és főzd akár egészben, akár feldarabolva 1 liter vízben, 20 percig. Szűrd és hűtsd le, majd mézzel ízesítve fogyaszd naponta többször is!

Legyezőfű

A rózsafélék közé tartozó bajnócából vagy vad szentjózsefvirágból készült teát elsősorban szív- és vesebetegségek ellen, illetve lázas betegségek esetén izzasztóként szokták használni.
 

Elkészítés
Teához: 1-2 evőkanál szárított legyezőfüvet egy csésze forró vízzel önts le, majd 10 percig hagyd állni. Napi 3 alkalommal fogyaszd.

Jóga

A jóga remek stresszoldó, csökkenti a testben és elmében felgyülemlett feszültséget, segít ellazulni és relaxálni, ugyanakkor biztosítja a testnek az elegendő mozgást is. Ha nem vagy szakavatott jógázó, akkor az alábbi gyakorlatok neked valóak.

Szemgyakorlat

  • Emeld fel a kezed az arcoddal szemben és nézd meredten hüvelykujjadat legalább öt másodpercig. Ezután nézz el mellette a távolba szintén öt másodpercig. Ez a gyakorlat segít a jógára fókuszálni és előkészíti agyadat a relaxációra.
  • Tágra nyílt szemmel nézz fentről le, majd oldalról a másik oldalra. Befejezésképp pedig átlósan. Minden irányt ismételj tízszer!
  • Miután végeztél a szemkörzéssel takard be szemeidet tenyereddel és pihenj 30 másodpercet.

Fejgyakorlat

  • Finoman hajtsd hátra fejedet, majd hajtsd előre.
  • Döntsd fejed a jobb válladra, majd emeld vissza középre és jöhet a bal vállad.
  • Fordítsd el fejedet, és nézz el a vállad felett mindkét irányba.
  • Lélegezz be, és végezz fejkörzést az egyik irányba, majd lélegezz ki, és végezd a fejkörzést a másik irányba.

Szívvédő recept tipp

A hal nagyon jó szívvédő étel, ha rendszeresen eszed. Az alábbi halas recept rendkívül egyszerű és nagyon finom. Így ízletesen védheted szívedet!

Pikáns pisztráng

Hozzávalók:

  • 1 citrom
  • 1 kis csokor friss kapor, fele apróra vágott, fele pedig egészben
  • 1 szivárványos pisztráng, tisztítva – kb. 350 gramm
  • 2 evőkanál olívaolaj és egy kevés a kikenéshez
  • 2 evőkanál joghurt
  • 4 zöldbab, átlósan vékonyra darabolva
  • 3 retek, vékonyra felszeletelve
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Szeleteld fel a citrom felét, és dugd a kaporágakkal együtt a pisztráng hasába. Fektesd a halat a kiolajozott tepsibe, és vágd fel a bőrét négyszer átlósan. Locsold meg egy evőkanál olajjal, sózd, borsozd, aztán tedd a sütőbe 20 percre.
Főzd meg a zöldbabot forrásban lévő, sós vízben, roppanósan puhára. Öntsd le a levét és keverd össze a retekkel és a maradék olajjal.
Tálald a halat a meleg babbal és a joghurttal. A maradék citromot vágd fel és csavard rá.
Ezt is szeretjük