A szalmonella 6 előjele
A szalmonella nyáron igen elterjedt betegség. Az ételek nagyon hamar megromlanak és sokszor még az éttermek sem nyújtanak biztonságot. Segítünk, hogy előzd meg!

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

A világ legjobb esküvői fotói: nem hagyományosak, de tele vannak élettel »

A leggyakoribb sminkhibák magyar bloggertől - Kerüld el a maszkhatást! »

Rémisztően jó körömminták Halloweenra: nagy sikert arathatsz velük »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A szalmonella egy tipikusan nyári betegség. Több alfaja is ismert, de hazánkban leginkább az S.paratyphi és az S.enteritidis a leggyakoribb. A két kórokozó hasonló tünetekkel jár.

A szalmonella kialakulása azonban nem csak a kórokozók jelenlététől függ, így nem is betegszik meg mindenki. A betegség kialakulása az alábbi három tényezőtöl függ:

  • a betegséget okozó baktérium mennyisége – 1 milliónál több csíra kell
  • a baktérium típusa – mennyire fertőző
  • a szervezet fogékonysága – a gyomorsav megvédhet a fertőzéstől.

Ez az információ azért fontos, mert az emberek tudatában a szalmonella tömeges betegség, ezért ha elmennek valakivel vacsorázni, de csak az egyikük lesz utána rosszul, kizárják a szalmonella lehetőségét. Pedig valószínűleg mindössze annyiról van szó, hogy nem egyforma a gyomorsavuk védekező képessége. A különböző egyéb gyomorbetegségek például csökkentik ezt a képességet, így fogékonyabbá tesznek a szalmonellával szemben.

Elsődleges tünetei

  • Hányinger
  • Hányás
  • Hasmenés
  • Fejfájás
  • Köldök körüli hasi fájdalom

Másodlagos tünetei

  • Gyomor-, és bélnyálkahártya gyulladás

Leggyakrabban tojásos ételekkel – fagyi, máglyarakás, madártej – terjed, különösen, ha ezek az ételek nyers tojás sárgáját tartalmazzák. Az említett ennivalók nyáron különösen könnyen romlanak, ugyanakkor kiváló táptalajai a baktériumnak, ami igen gyorsan elszaporodik bennük. A sütés-főzés sem véd meg teljesen a szalmonellától, mert a baktérium rendelkezik hőálló részecskékkel.

A fertőzéssel járó láz általában csak 2-3 napig tart, a hasmenés azonban akár két hétig is kínozhatja áldozatát. A szervezetnek nagyjából egy hónap kell a baktérium ürítéséhez, mely széklettel történik. A laboratóriumi székletvizsgálat azért fontos, mert néha előfordulhat, hogy a baktérium befészkeli magát a szervezetbe és nem távozik. Ilyenkor hordozóvá válhatsz és veszélyt jelentesz a környezetedre.

Kik a veszélyeztetettek?

Gyakorlatilag mindenki. Nemtől és kortól függetlenül bárki megbetegedhet, de a csecsemők és idősek fokozott veszélyben vannak. Ezen felül a cukorbetegség, a különböző gyomorbántalmak, és a legyengült immunrendszer is növeli a fertőződés esélyét.

Mit tehetsz ellene?

Ha már beteg vagy

Ha már megbetegedtél, az első és legfontosabb dolog, hogy ne vegyél be sem hasfogót sem pedig hányás elleni készítményeket. Ezzel ugyanis gátat vetsz a természetes tisztulásnak. Hiszen a kórokozó széklettel, vagy eleinte akár hányadékkal is távozhat testedből, így ha ezt megakadályozod, esélyt adsz neki a megtelepedésre és könnyen hordozóvá válhatsz.

Az alábbi apróságokra figylej oda, ha beteg lettél

Hogy ne legyél beteg

A meleg nyári napokon különösen figyelj a higiéniára, mindig moss kezet és alaposan mosd meg az ételeket is. Kerüld a tojást, különösen a nyers tojást tartalmazó élelmiszereket, és a boltban is jól nézd meg a szavatosságot, a tisztaságot és a hűtési rendszert, mielőtt megveszed a kiválasztott terméket.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Blog.hu ajánló