Joghurttal a rák ellen? Az egészséges bélflóra szerepe a prevencióban

A probiotikus joghurtok egészségvédő hatása talán jelentősebb, mint remélni merted.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánkban évente mintegy 58 ezer újabb rákos megbetegedést fedeznek fel évente, és 34 ezer ember halálát okozza a betegség ugyanennyi idő alatt - ez napi 93 halálesetet jelent.

A rák miatt bekövetkező halálozások kétharmada kapcsolatba hozható a dohányzással, a táplálkozással, az elhízással, valamint a fizikai aktivitás hiányával.

Korábbi cikkünkből megismerheted a rákmegelőzés legfontosabb szabályait, az alábbiakban pedig arról olvashatsz, hogy az egészséges bélflóra miként segíti a prevenciót.

Az étrend szerepe a rákmegelőzésben

Fontos leszögezni, hogy nem létezik egyetlen csodaszer a rák ellen, amelyet étrendedbe beiktatva megnyugodva hátradőlhetsz. Alapvetően fontos az alacsony zsírtartalmú, rostokban, gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrend kialakítása.

Joghurttal a rák ellen?

Az élőflórás, más néven probiotikus natúr joghurtokban olyan jótékony hatású baktériumok találhatóak, mint a Lactobacillusok, a Streptococcusok vagy a Bifidobacteriumok. Ezek a baktériumok a vastagbélbe kerülve fejtik ki pozitív hatásukat.

Ez a világ 8 legegészségesebb reggelije!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az antibiotikum-kúrák, a stressz, a helytelen táplálkozás, a különféle fertőzések mind felboríthatják a bélrendszer természetes egyensúlyát, azt a káros baktériumok irányába tolják el. Az eltolódás pedig fogékonyabbá teszi a szervezetet az étel okozta fertőzésekre, az emésztőrendszeri zavarokra, valamint akár a gyomor- és béldaganatokra is.

Ezt a megállapítást alátámasztja a The Scientist című lapban nemrégiben ismertetett állatkísérlet eredménye, amely nyilvánvalóvá tette, hogy a jótékony hatású bélbaktériumok csökkentik a gyulladásos folyamatokat, illetve erősítik az immunműködést.

Napi egy-két élőflórás joghurt

A probiotikumot tartalmazó táplálékok - joghurtok, kefirek, érlelt, sajtok, túró - fogyasztásával tehát enyhíthetőek az emésztőrendszerben kialakult gyulladások, melyek hosszabb távon rákos elváltozások kialakulásához vezethetnek. Napi egy-két élőflórás natúr joghurt fogyasztása már egy lépéssel közelebb visz a rákmegelőzéshez. Hogy még milyen egészségügyi problémákon segíthet a probiotikus joghurt, korábbi cikkünkből megtudhatod.

Cikkünk megírásában dr. Cornides Ágnes Ami rajtunk múlik - Hogyan csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük