A 4 legerősebb rákellenes zöldség
Olcsó orvosság a konyhádban
Ismerj meg négy zöldséget, melyek fogyasztásával védekezhetsz a káros szabadgyökök támadása ellen!

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Beindul a D-vitamin-termelődés, és javítja a közérzetet: töltődj fel bioszoláriummal télen is! (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Egy átlagos nő feküdt le a kamerák elé, de valaki más kelt fel »

Zsírégető séta otthon: napi 12 perc mozgással már látható lesz a változás »

Csodás őszi esküvői dekorok erdei bogyókkal - Ez is lehet romantikus »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A rák gyűjtőnév alá számtalan rosszindulatú daganatos megbetegedés sorolható, közös jellemzőjük pedig, hogy a szervezet sejtjeit rendellenes burjánzásra késztetik. Ez a kóros sejtosztódás idővel átterjed a környező szövetekre és szervekre.

Bár a rák a civilizált világ egyik legrettegettebb betegsége, több típusa is hatékonyan kezelhető, amennyiben idejében észreveszik jelenlétét. Ehhez természetesen fontos, hogy ne hanyagold el a rendszeres szűrővizsgálatokat. Ugyanakkor a helyes táplálkozással jelentősen csökkentheted a kockázati tényezőket, és megelőzheted a betegség kialakulását. Az egészségtelen életmód ugyanis komoly szerepet játszik a daganatok kifejlődésében.

Egyes szakértők becslései szerint az esetek 35%-ában a nem megfelelő táplálkozás okozza a betegség kialakulását. Épp ezért nem árt tisztában lenned vele, hogy mely zöldségek fogyasztásával kerülheted el legkönnyebben a kórt.

Mik is azok a szabadgyökök?

A rák kialakulásáért nagymértékben felelőssé tehetőek a szabadgyökök. Ezeket a vegyületeket a szervezet magától is termeli különböző vírusok és baktériumok elleni védelem céljából, ám a külvilág károsító tényezőinek hatására előfordul, hogy a kelleténél több van jelen a testedben. A munkahelyi stressz, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás mind olyan rizikófaktor, mely fokozza a szabadgyökök termelődését. Ebben az esetben pedig a káros vegyületek könnyen a szervezet ellen fordulhatnak. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, fontos, hogy körültekintően táplálkozz.

Brokkoli

Az apró fára emlékeztető zöldség az egyik legtöbbet tanulmányozott és legegészségesebbnek tartott növény. Nem véletlenül, hiszen magas fitovegyület-tartalma miatt fogyasztásával segíted szervezeted védekező mechanizmusait.
A benne lévő béta-karotin pedig semlegesíti a sejteket károsító szabadgyököket. Ezenkívül folsavtartalma miatt is csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét.

A zöldségben lévő indolokról pedig úgy tartják a szakértők, hogy bizonyos fokú védelmet nyújtanak az olyan hormonfüggő daganatos megbetegedésekkel szemben, mint a mell- vagy a prosztatarák.

Hagymafélék

A dialil-szulfid nevű fitovegyület elsősorban a főzőhagymában található meg nagyobb mennyiségben. Jótékony hatását annak köszönheti, hogy a gyomorba kerülve növeli a rákellenes hormonok mennyiségét. Ezenkívül igen ígéretesnek tűnnek azok a kutatási eredmények is, melyek a póréhagymában található kvercetin nevű antioxidáns ráksejteket gátló hatására utalnak.

A vizsgálatok szerint a vegyület segít megelőzni az emlőrák, a bőrrák, valamint a rosszindulatú vérképzőszervi megbetegedések kialakulását. Végül pedig a fokhagymában lévő allil-szulfidok gátolják a daganatok növekedését, valamint elpusztítják a rákos sejteket.

Paradicsom

A zöldségben található tápanyagok védenek a rák egyes típusaitól, az érelmeszesedéstől, valamint bizonyos bőrbetegségektől is. Klorogénsav-tartalma miatt a frissen szedett paradicsom fogyasztásával csökkentheted a rákkeltő anyagok - például a cigarettafüstben előforduló nitrózaminok - hatását. Emellett a paradicsom igen gazdag likopinban is, mely vegyület védelmet biztosít a rák, illetve a szívbetegségek kialakulásával szemben. Jótékony hatását bizonyítja, hogy ma már gyártanak a paradicsomból nyert likopinkapszulát is.

Vöröskáposzta

A keresztesvirágzatúak családjába tartozó vöröskáposzta a zöldségek királya. Tele van tápanyagokkal és különböző betegségek ellen védő vegyületekkel. A benne lévő antocianinok - antioxidáns festékanyagok - védelmet nyújtanak a szabadgyökök okozta károsodásokkal szemben. Az amerikai ARS Beltsville Human Nutrition Research Center kutatói szerint legalább 36-féle antocianin található a vöröskáposztában, melyből nyolcat eddig semmilyen más káposztaféléből nem tudtak kimutatni.

Cikkünk a Reader's Digest Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.

Blog.hu ajánló