A 6 leghatékonyabb tápanyag rák ellen

A változatos, egészséges táplálkozás nemcsak az alakod miatt fontos, hanem azért is, mert így életmentő anyagokhoz juttathatod a szervezeted.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyógyszerészekből és szakorvosokból álló munkacsoportok világszerte és hazánkban is vizsgálják, hogy a természetes eredetű készítmények milyen hatással vannak a daganatos betegségekre.

Több évtized is eltelik, míg egészséges sejtből daganatos sejt keletkezik. E hosszú időszak alatt vírusos, sugárzásos, kémiai ártalmak hatnak a sejtre. Nagy jelentősége van a daganatok kialakulásában az egészségtelen táplálkozásnak, a dohányzásnak és az alkoholfogyasztásnak. A pszichés ártalmak - mint a szorongás vagy a depresszió - szintén fontos tényezők.

Tudományos bizonyítékok támasztják alá a táplálkozás és a rák kialakulásának szoros kapcsolatát. Túlsúlyos embereknél gyakoribb az emlő-, a méh-, a vastagbél- és a prosztatarák. Az erősen sózott ételek növelik a nyelőcső- és a gyomorrák kockázatát. Az alkohol szerepe pedig igazolódott a szájüregi-, a nyelőcső-, a máj- és az emlőrák kialakulásában.

Egészséged megőrzése érdekében figyelj oda, hogy a táplálékok többsége legyen növényi eredetű, szorítsd vissza a zsírban gazdag ételek fogyasztását, mozogj sokat - legalább napi harminc percet -, az alkoholfogyasztást pedig csökkentsd a lehető legalacsonyabb szintre.

Melyek a daganatellenes táplálkozási faktorok?

A C-vitamin sok szempontból kapcsolódik a sejt anyagcseréjéhez. Gyorsítja a véralvadást, elősegíti a csontosodást, gátolja az emésztőrendszeri daganatok kialakulását. Napi ajánlott mennyisége 100-500 mg. Zöldségekben, gyümölcsökben megtalálható. Nagy mennyiségben található a citrusfélékben, valamint a csipkebogyóban.

Az E-vitamin zsírban oldódik. Ajánlott napi mennyisége 400-800 mg. Gabonacsírákban, májban, húsban, tojásban fordul elő nagyobb mennyiségben. A vitamin további előnye, hogy nem csupán a rákellenes küzdelemben hasznos, de arcbőrödet is szebbé varázsolja.

A béta-karotin nem csupán a megelőzésben, de a rák kifejlődésének korai szakaszában is hat. Zöld levelű növényekben, főzelékekben, vajban, tojássárgájában és a tejszínben fordul elő a legnagyobb mennyiségben.



A kalcium jól ismert a csontok erősítésében játszott igen fontos szerepéről. Ám nem pusztán a fejlődő vagy éppen az idősödő szervezetnek van rá nagy szüksége. Ez az ásványi anyag ugyanis igen hatékonyan csökkenti a vastagbéldaganat kialakulási valószínűségét. A kalcium legbiztosabb forrásai a tejtermékek.

A ligninek is igen fontos szerepet játszanak a megelőzésben. Ezek a jótékony hatású vegyületek legkönnyebben hántolatlan magvakkal – például tönkölybúzával – vihetők be a szervezetbe. A ligninek a bélbaktériumok együttműködésével képesek fellépni a daganatos betegségek ellen.

A szójaalapú étrend bőven tartalmaz izoflavonoidokat. De ezek a jótékony hatású vegyületek az eperben, szederben, piros ribizliben, dióban és bizonyos szőlőfélékben is megtalálhatóak. Ugyanakkor a szójában lévő szaponinok sejtölő és növekedésgátló hatással is bírnak.

És még néhány tipp egészséged védelmében

A brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta, a karfiol, valamint a fehérrépa tartalmaz olyan anyagokat, melyek képesek eltávolítani a rákkeltő anyagokat a bélhuzamból. De ezeken kívül jótékony hatású lehet a paradicsom, a zöldpaprika, a sárgarépa és az ananász is. A zöld tea védőhatását pedig antioxidáns képességével magyarázzák.

Ha további cikkeket olvasnál az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatban, látogass el az InforMed oldalára.
Ezt is szeretjük