Magyar pálinkákat teszteltek! Ennyire biztonságosak a NÉBIH szerint

Mennyit ihatsz?

Hány pálinkánál talált kifogásolnivalót a hatóság?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pálinkák mindössze 7%-ával kapcsolatban merült fel bármilyen kifogás a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - NÉBIH - alkoholos italokkal foglalkozó laboratóriumában.

Biztonságosan fogyasztható tehát a hungarikum, amit az is jelez, hogy a bevizsgált termékek csupán 2%-ánál észleltek nem megengedett cukorhasználatot. Tavaly összesen 15 ezer alkoholos italt ellenőriztek, és 786 esetben találtak hibát.

Jól vizsgáztak a hazai pálinkák

- Hatósági laboratóriumunkban közel 15 ezer mintát vizsgálunk meg évente, ebből tavaly csak 786 darabot találtunk problémásnak.

Ezek főként címkézéssel kapcsolatos, érzékszervi és analitikai kifogások voltak. A borászati termékek esetében a megvizsgált termékek 5%-ánál, a pálinkák alig több mint 7%-ánál merült fel valamilyen kérdés.

Elsődleges célunk, hogy az adott termék az egészségre ne legyen káros, továbbá megfeleljen a pálinkatörvényben és az uniós jogszabályokban leírtaknak - mondta Barátossy Gábor, a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

Atomi szinten ellenőrzik

A NÉBIH laboratóriumában 177 akkreditált módszerrel vizsgálják a bevitt termékeket. Atomi szinten elemzik a pálinkamintákat - a labor ellenőrizni tudja, hogy az italt 100%-ban magyar gyümölcsből készítették-e.

Mi több, az eljárás arra is fényt derít, hogy a pálinkát valóban azon régió bizonyos barackfajtájából főzték-e, amit a címke állít. Az elmúlt fél évben vizsgált 380 mintából mindösszesen 2%-ban állapított meg a hatóság szabálytalan cukor használatot, a nem megfelelő címkézés miatt pedig a termékek 2%-ánál indult hatósági eljárás. Szintén örvendetes hír a fogyasztóknak, hogy a metanol és hidrogéncianid tartalom egyetlen esetben sem haladta meg a határértéket.

Mennyire egészséges a pálinka?

A hazai pálinkához az elmúlt években egyre nagyobb kedvet csinálnak, ám nem feledkezhetsz meg a túlzásba vitt alkoholfogyasztás egészségkárosító hatásáról sem. Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint évente tízezer magyar halálát okozza a mértéktelen alkoholfogyasztás. Korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz erről, valamint a helyzet megoldását célzó szakpolitikai programról.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A pálinka egészségügyi előnyei közé sorolható fertőtlenítő hatása, melyből adódóan vírusos vagy bakteriális eredetű mandula-, illetve torokgyulladás esetén hasznos lehet a fogyasztása. Helyi vérbőséget okoz, javítja a keringést, ennek köszönhetően csökkenti a gyulladást és a fájdalmat. Gyomor-bélrendszeri panaszok esetén is hasznos lehet, mivel ellazítja a simaizmokat, megszünteti a görcsöket - ám fontos hozzátenni, hogy ez pusztán tüneti kezelés.

Mennyi pálinkát ihatsz?

Sajnos statisztikák szerint hazánkban az egy főre eső alkoholfogyasztás 14 liter tiszta szesz évente - ezzel a mennyiséggel pedig az európai ranglista ötödik helyén állunk. Ha napra lebontva számoljuk, úgy 24 óránként körülbelül 38 milliliter tiszta szesz jut minden magyar embernek - a gyerekeket és az absztinenseket is beleszámítva.

Az Oxfordi Egyetem tudósainak ajánlása szerint a korábban férfiak számára maximálisan ajánlható napi három-négy, nőknél két-három egységnyi alkoholt a felére kell csökkenteni. Férfiak esetében ez napi 15-20 milliliter, nőknél 10-15 milliliter tiszta szesznek felel meg. Vagyis nőknél nagyjából napi három centiliter, férfiaknál napi öt centiliter pálinka fogyasztása jelenti a felső határértéket naponta.

Mobilon megjelenő kép forrása: NÉBIH.

Ezt is szeretjük