Nyírfacukor vagy sztívia: melyiket ajánlja a dietetikus?
Milyen előnyei vannak a sztíviának és a nyírfacukornak? Mikor melyiket érdemes választanod?

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Rémisztően jó körömminták Halloweenra: nagy sikert arathatsz velük »

Egyetlen segítség minden bőrproblémára: így készíts otthon aloé vera gélt »

Hajnövesztő praktikák, ha meguntad a rövid frizurádat »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha szeretnél megszabadulni pár kilótól, vagy egyszerűen csak odafigyelnél a helyes táplálkozásra, érdemes minimalizálnod a cukorfogyasztást. Az édes ízek hiányát azonban ne mesterséges cukorpótlókkal védd ki, helyettük válaszd a nyírfacukrot vagy a sztíviát.

Milyen előnyei vannak ezeknek a természetes édesítőknek, és melyik mellett érdemes letenned a voksodat? Cikkünk megírásához Henter Izabella dietetikus nyújtott segítséget.

Ezért csökkentsd a cukorbevitelt!

Szinte az összes civilizációs betegség kialakulása összefüggésben áll a túlzott cukorfogyasztással. Az elhízás, a diabétesz, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a rák is szerepel azon a hosszú betegséglistán, amely a finomított szénhidrátok számlájára írható. Arról, hogy szakértők szerint mennyi is lenne a napi cukorfogyasztás felső határa, korábbi cikkünkben olvashatsz.

Sztívia

A sztívia - Stevia rebaudiana Bertoni -, más néven jázminpakóca sztíviaglükozidokat tartalmaz, melyeket a növény leveleiből nyernek ki. A Közép- és Dél-Amerikában őshonos növényt az ott élő indiánok már évszázadok óta használják édesítésre és gyógyításra. Az Európai Unióban 2011 decembere óta engedélyezik az sztívia édesítőszerként való alkalmazását.

Háromszázszor édesebb a cukornál

A répacukorhoz képest a sztíviaglükozidok 250-300-szor édesebbek, emiatt a különböző ételekhez adva jóval kevesebb szükséges a sztíviából, mint a hagyományos kristálycukorból. Ugyanakkor könnyebben szokhatsz hozzá a még édesebb ízhez, ezért érdemes csínján bánnod vele.

A sztívia kapható por, folyadék és porított levél formájában is. Mivel - a mesterséges édesítőszerekkel szemben - hőstabil, bátran használható sütéshez, főzéshez. Nagy előnye, hogy gyulladáscsökkentő hatása is van, valamint ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz. Hátránya viszont, hogy lehet egy kevés mellékíze.

Nyírfacukor

A xilánból származó cukoralkoholból hidrogénezés útján állítanak elő xilitet vagy nyírfacukrot. Ez az anyag nem csupán a nyírfa kérgében, de a szalmában, a kukoricacsőben és a mandula héjában is megtalálható.

A cukor kalóriatartalmának kétharmada

Édesítőereje megegyezik a répacukoréval, viszont energiatartalma, csupán kétharmada - 2,4 kalória/gramm. Előbbi négy kalóriát tartalmaz grammonként. A nyírfacukor sütéshez-főzéshez ideális, hiszen nem kell átszámítani a receptben megadott cukormennyiséget. Ugyanakkor karamellizálásra nem alkalmas, valamint kelt tésztát sem készíthetsz belőle - hiszen a nyírfacukor nem nyújt táptalajt a gombaféléknek, így az élesztőnek sem. Előnyként említhető még, hogy a xilit védi a fogakat is, íze pedig szinte teljes egészégben megegyezik a répacukoréval, csupán egy hűs utóízből érezheted a különbséget.

Természetes édesítők

Kattints az alábbi videóra, és tudj meg még többet a túlzott cukorfogyasztás káros hatásairól!

Mikor melyiket ajánlja a dietetikus?

Az édes íz szeretete velünk születik - mondja Henter Izabella -, legjobb, ha ezt a vágyadat normál ételek ízének érzékelésével elégíted ki. A kifinomult ízérzékelés tanulható, fejleszthető.

A sztíviakivonat folyékony, turmix és puding állagú ételekhez, a sztívialevél koktélokhoz, gyümölcssalátákhoz jól használható. A cukorbetegek étrendjébe is remekül beleillik.

A nyírfacukor a kevert, hajtogatott, linzer- és omlós tésztáknál jól helyettesíti a cukrot. A diabéteszes étrendben szénhidrát-beszámítással használható. Hátránya azonban, hogy túlzott fogyasztása hasmenést, haspuffadást válthat ki az arra érzékenyeknél.

Blog.hu ajánló