A 3 leghatékonyabb rákellenes gyümölcs

Védekezz természetesen!

A világ legjobb megelőző módszerét a gyümölcsök jelentik, hiszen nemcsak egészségesek, hanem finomak is.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyümölcsfogyasztás hatékonyabban védi az emberi szervezetet a szabadgyökök káros hatásaitól, mint a vitamintabletták szedése - derült ki egy olaszországi kutatásból.

Ennek okát a szakemberek abban látják, hogy a DNS-védő hatás nem pusztán a vitaminoknak köszönhető, hanem a gyümölcsök más összetevői is felelősek érte. Mindez vagy a gyümölcscukorral, vagy karotinoidokkal, illetve flavonoidokkal van összefüggésben, ám a pontos megoldásra még nem jöttek rá a kutatók. Mindenesetre az eddigi eredmények is elegendőek lehetnek ahhoz, hogy a szintetikus vitaminokkal szemben előnyben részesítsd a gyümölcsöket.

Narancs – délről

A közkedvelt déligyümölcs nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Magas C-vitamin-tartalma régóta ismert, az viszont talán kevésbé, hogy körülbelül kétszázféle antioxidáns vegyületet tartalmaz. A benne található béta-kriptoxantin nevű anyag például gátolja a vastagbélrák kialakulását. Ezenkívül nem árt tudnod, hogy felesleges sokat pepecselned a gyümölcs belső, fehér héjának eltávolításával, hiszen számos élelmi rostot és fitovegyületet – különösen flavonoidot – tartalmaz ez a rész.
A narancsgerezdeket elválasztó hártyás rész szintén gazdag bioflavonoidokban. Ám nem pusztán természetes gyökfogóként működik hatékonyan, hanem segíti a gyümölcshúsban lévő C-vitamin felszívódását is, és erősíti a hajszálerek falait. Tehát fontos, hogy ne csak dobozos gyümölcslé – esetleg házilag kifacsart formájában - fogyaszd a narancsot, hanem inkább egészben, és a kevésbé ízletes hártyát is edd meg.

Antioxidáns gyümölcsök

Nézegess képeket!

Elolvasom

Eper – itthon is

Hamarosan itt az eperszezon, melyet sokan nagy örömmel várnak. Az apró, illatos gyümölcsöt azonban nemcsak édes íze miatt érdemes fogyasztani, hiszen kiváló egészségvédő hatással is bír. A benne lévő fenol például erősíti a keringési rendszert, minek következtében az eperfogyasztással csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Ha rendszeresen eszel epret, immunrendszered erősebbé válik, így nehezebben kapsz el különféle fertőző betegségeket. Ezenkívül pedig nem elhanyagolható a gyümölcs igen magas rost- és víztartalma sem – mely tulajdonságai miatt passzol a diétás étrendhez is.

Ha tehát fogyni szeretnél, nem feltétlenül szükséges lemondanod az édes ízekről. Végül pedig fontos megemlíteni, hogy az eper antioxidáns tulajdonsága több szempontból is hasznos lehet. A szabadgyökök ugyanis azon kívül, hogy felelőssé tehetőek a daganatos betegségek kialakulásáért, a bőrt is öregítik. Az eper pedig mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva hatékony megoldás lehet. Nem csak jóízű gyümölcsként, hanem pakolásként is alkalmazhatod.

Fekete áfonya – Amerikából

Egyes tudományos kutatások szerint az áfonya a legerőteljesebb antioxidáns hatású gyümölcs. Eredetileg Észak-Amerikából származik, és egészségvédő hatása abból is látszik, hogy azokon a területeken, ahol a növény terem, és sokat fogyasztják, állítólag jóval ritkábbak a különféle megbetegedések. Magyarországon elsősorban Sopron környékén, illetve Vas megyében található kisebb állományokban, ám napjainkban szinte bármely szupermarketben vásárolhatsz az apró bogyóból. Az ízletes gyümölcs segítségével megelőzheted a szív- és érrendszeri problémák kialakulását, valamint a daganatos betegségeket is.

A benne található pterostilbene nevű antioxidáns vegyület például igen hatékonyan lép fel a szabadgyökökkel szemben, így megóvja szervezetedet például a vastagbélrák kialakulásától. De ellagsav- és kempferol-tartalmának köszönhetően is semlegesíti a szabadgyököket

Ezt is szeretjük