Padlizsánhéj: ehető vagy mérgező? - A kertészmérnök válasza
Mindig lenyúzod a padlizsán héját, miközben nem vagy benne biztos, hogy nem ehető?

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Készíts gyöngyös farmert egyszerűen - Még a szakadást is elfedi »

A világ legjobb esküvői fotói: nem hagyományosak, de tele vannak élettel »

A leggyakoribb sminkhibák magyar bloggertől - Kerüld el a maszkhatást! »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A burgonyafélék - Solanaceae - családjába tartozó padlizsán - Solanum melongena - Kelet-Indiából származó egynyári növény.

Igen gazdag rostokban, de tartalmaz C-vitamint, ásványi anyagokat - például vízhajtó hatású káliumot - is, mindemellett kalóriaszegény.

Padlizsánhéj: ehető?

Jótékony hatással van az egészségre, fogyasztásával kapcsolatban talán csak egyetlen kérdés merül fel időről időre: ehető-e a növény kékeslila színű héja. A kérdést Szecsődy Gábornak, az Aqua&Terra okleveles kertészmérnökének szegeztük.

- Az érett padlizsán lilás héja nem tartalmaz mérgező vegyületet - pusztán zöld kocsányától kell megszabadítani. Hogy héjjal vagy héj nélkül történik a fogyasztása, pusztán ízlés dolga, illetve természetesen receptfüggő. Ezzel szemben a még zöld növény esetében meg kell várni, amíg szobahőmérsékleten beérik, ugyanis az ekkor még benne lévő szolanin vegyület veszélyes lehet - tudtuk meg Szecsődy Gábortól.

Ismered a mérgező növényeket?

Az alábbi kvízünk segítségével tesztelheted, hogy mennyire vagy képben. Tudod, hogy néz ki például a gyilkos galóca?

Blog.hu ajánló